Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kokybės ekspertė Ugnė Ulickienė pranešime spaudai dalijasi patarimais, padėsiančiais ne tik sumažinti iššvaistomo maisto kiekį, bet ir sutaupyti.

Pasak U. Ulickienės, ruošiantis rudens sezonui, kai laukia didesnės išlaidos mokyklai, šiltesniems rūbams ir namų šildymui, rugpjūtį „Maxima“ pirkėjams ne tik pasiūlė daugiau nuolaidų, bet ir užtikrino mažiausią būtinų prekių krepšelio kainą. Specialistė atkreipia dėmesį, kad maistui skiriama suma ypač išauga stokojant sumanaus apsipirkimo įpročių, dėl ko tenka dažniau eiti į parduotuvę, o namuose esantys produktai tiesiog sugenda ir virsta maisto atliekomis.

„Vidutinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto per metus. Maistas į šiukšlių dėžę keliauja dėl pasibaigusio galiojimo termino, kai jo nusiperkame per daug arba likučių pavidalu, kai pasigaminame per daug ir nesuvalgome. Toks švaistymas yra ne tik netvarus, bet ir skausmingas piniginei. Svarbu, kad šią situaciją galime pakeisti vos keliais paprastais įpročiais, kurie leis išsaugoti tiek įsigytus maisto produktus, tiek pinigus“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ kokybės ekspertė U. Ulickienė.
Ugnė Ulickienė

Naujiems įpročiams suformuoti daug laiko ir pastangų nereikės – tereikia įsiminti kelias kasdienybėje lengvai pritaikomas taisykles.

1. Sprendimas slypi šaldytuve

Mažiau maisto iššvaistyti gali padėti net šaldytuvo tipas ar tai, kaip jame sudėlioti maisto produktai, bet ir reguliarus tvarkos palaikymas.

„Organizuodami šaldytuvo turinį nusimatykite vietą maisto produktams, kurių galiojimo terminas artėja prie pabaigos. Kai visus produktus matysite aiškiai, galėsite lengviau planuoti jų panaudojimą ir visada žinosite, kad juos svarbu suvalgyti artimiausiu metu. Kelis kartus per savaitę atlikite šaldytuvo reviziją ir atrinkite tokius produktus. Tai greitai taps naudingu įpročiu“, – pranešime spaudai pataria U. Ulickienė.

Specialistė primena, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į produktų vietą šaldytuve. Pavyzdžiui, pieno produktų ir kiaušinių negalima laikyti šaldytuvo durelėse įrengtose lentynose, kur temperatūra dažnai svyruoja. Kiaušinius rekomenduojama laikyti originalioje pakuotėje šalčiausioje šaldytuvo vietoje ne ilgiau kaip 3–4 savaites.

2. Šaltis – geriausias draugas

Produktų šaldymas yra vienas seniausių bei geriausių konservavimo būdų, leidžiantis išsaugoti kone daugiausiai skirtingų gaminių maistinių savybių. Šaldiklį įprastai naudojame norėdami išsaugoti vasaros ar rudens gėrybių derlių, bet jį taip pat verta įdarbinti ir kasdienybėje – užšaldant per daug pagaminto maisto ar įsigytų produktų, kurių galiojimo terminas artėja link pabaigos.

Šaldyti galima tikrai daug – nuo likusių neišgertų gėrimų iki sultinių, kuriuos galėsite panaudoti patiekalams gaminti, bus lyg greitas paruoštukas, kai skubate. O jei namuose lieka nesuvalgytų vaisių – sutrinkite į kokteilį ir užšaldykite žaismingose ledų formelėse. Kai tik norėsite pasmaližiauti, turėsite sveiką skanėstą po ranka.
Maisto švaistymas prekybos centruose

3. Tinkamai laikykite maisto produktus

Padėti apsaugoti maistą gali net tokios paprastos priemonės kaip segtukai, kurie sandariai uždarys maišelius su biriais maisto produktais. Naudodami juos ilgiau išsaugosite gerąsias tokių produktų, kaip riešutai, sausainiai ar dribsniai, skonio savybes. Be to, biriems produktams gali pakenkti ir drėgmė, kylanti nuo garų gaminant maistą, todėl patartina juos laikyti sandariuose plastmasiniuose ar stikliniuose induose.

Vaisiams ir daržovėms būtinas oras, nelaikykite jų plastikiniuose maišeliuose. Geriausia vaisius ar daržoves sudėti į daugkartinio naudojimo tinklinį maišelį. Neskubėkite išmesti ir jau pradėjusių vysti daržovių, jas dar galima atgaivinti.

„Morkas supjaustykite juostelėmis ir panardinkite stiklainyje vandens. Dehidratavusios daržovės prisigers vandens ir taps traškios, lyg šviežios“, – pataria prekybos tinklo atstovė.

4. Atkreipkite dėmesį į galiojimo nurodymus

Prie nereikalingo maisto švaistymo prisideda tai, kad vis dar dažnai yra maišoma produkto galiojimo laiką nurodanti informacija.

„Etiketėje „tinka vartoti iki...“ terminas naudojamas tada, kai maisto produktai yra greitai gendantys. Vartojami nurodytam terminui pasibaigus, jie gali būti net pavojingi sveikatai. O štai terminas „geriausias iki...“ tikrai nereiškia, kad po nurodytos datos produktas jau yra netinkamas vartoti. Jei, pavyzdžiui, spalio 1 dieną tvarkydamiesi spinteles pamatysite kruopas ar kitas negreitai gendančias prekes su galiojimo data „Geriausias iki 2023.09.24" – įvertinkite vizualiai, jusliškai – patikrinkite ar nėra kenkėjų, jų pėdsakų, ar spalva, kvapas būdingas tam maisto produktui. Jei matote, kad pakitimų nėra – suvartokite prioriteto tvarka, išmesti tikrai nereikia“, – pranešime spaudai sako U. Ulickienė.

5. Išlaisvinkite vidinį šefą

U. Ulickienė pataria vengti spontaninių ir per dažnų apsipirkimų. Jei maistą namuose gaminsite sumaniai, galėsite mėgautis kokybiškais ir gardžiais patiekalais virtuvėje sugaišdami mažiau laiko, išleisdami mažiau pinigų, o kartu ir prisidėsite prie maisto švaistymo mažinimo. Jei įsigijote daugiau produktų ir nerimaujate, kad jie gali sugesti, pasigaminkite iš jų didesnį kiekį maisto – likučius galėsite pasišildyti kitą dieną arba užšaldyti kitam kartui. Pavyzdžiui, iš vakarienei keptos vištienos likučių kitądien dar galima pasigaminti blynelių ir juos užšaldyti. Prireikus turėsite greitai paruošiamo naminio maisto.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją