Skaitytojas sutiko pasidalinti savo nuogąstavimais, o ekspertai paprastai paaiškino, koks variantas tinkamiausias skirtingose situacijose.

Nori sutaupyti, tačiau gaili naujo stogo

Kaunietį Tadą galima vadinti naujakuriu – į neseniai pastatytą naujos statybos namą su šeima jis įsikėlė prieš metus. Pašnekovas pasakoja, kad jų namas pastatytas naudojant naujausias technologijas, pinigų vyras negailėjo ir išmaniems sprendimams.

„Nuo įsikėlimo į būstą pradėjome svarstyti ir saulės elektrinės reikalingumo klausimą. Norisi ne tik sutaupyti, tačiau ir gyventi tvariai, ekologiškai. Tačiau pradėjau dvejoti – namo stogas kainavo tikrai nepigiai, ant jo sustatyti modulių nelabai noriu. O ir ant kaimynų namų stogų esančios elektrinės manęs nežavi – neatrodo estetiškai“, – nuogąstauja jis.

Tadas teigia, kad pradėjo svarstyti apie kitą variantą – saulės elektrinės įsigijimą nutolusiame parke. Tačiau vyras pergyvena, kad pasirinkus šį variantą išleis žymiai daugiau.

„Iš vienos pusės mane žavi mintis, kad ant savo namo stogo nereikės montuoti modulių, nereiks jais rūpintis. Iš kitos pusės, jei reiks mokėti aptarnavimo mokestį, galbūt išleisiu žymiai daugiau?“, – retoriškai klausia kaunietis.

Ekspertai sutiko paaiškinti, koks variantas yra tinkamiausias skirtingose situacijose esantiems žmonėms bei į ką svarbu atkreipti dėmesį nusprendus įsigyti saulės elektrinę ar jos dalį nutolusiame parke.

Saulės elektrinės

Tinkamiausias variantas tiems, kurie nenori niekuo rūpintis

Ignitis“ produktų vadovė Indrė Baltušienė teigia, kad vienas esminių saulės elektrinės nutolusiame saulės parke privalumų tas, kad nereikia montuoti saulės modulių konstrukcijų ant namo stogo bei rūpintis modulių priežiūra.

„Elektrinė nutolusiame saulės parke yra geriausias sprendimas tiems, kurie gyvena bute arba kultūros paveldo name, ant kurio stogo įrengti saulės elektrinę yra kur kas sudėtingiau arba neįmanoma“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, žmogus, kuris pasirinko saulės elektrinę nutolusiame saulės parke, gali būti tikras, jog jam nereiks rūpintis montavimu, galvos nekvaršins ir elektrinės modulių priežiūra ateityje.

Renkantis saulės elektrinę nutolusiame parke svarbūs tam tikri niuansai

Produktų vadovė I. Baltušienė sako, kad nusprendus įsigyti elektrinės dalį nutolusiame parke, jie pataria tą daryti jau veikiančiame ar netrukus pradėsiančiame veikti parke.

„Svarbu tai, kad yra galimybė pradėti gaminti elektros energiją ir nelaukiant Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) atsakymo dėl paramos“, – naudinga informacija dalinasi ji.

Kitas svarbus kriterijus, anot specialistės, yra parko veikimo laikotarpis. Vieni parkai veikia 25 metus, kiti – 30.

„Svarbu atkreipti dėmesį ir į kainą. Skirtinguose parkuose ji skiriasi. Tad siūlome detaliai įvertinti visų parkų aprašymus ir pasirinkti labiausiai tinkantį projektą“, – sako įmonės atstovė.

 Indrė Baltušienė

Aktualu norintiems pasinaudoti parama

Ekspertė turi ir gerų žinių – APVA paramos kvietimai, skirti gyventojams, kurie nori įsigyti saulės elektrinės dalį iš saulės parkų, šiuo metu yra aktyvūs.

„Paraiškas galima teikti iki šių metų vasario 29 dienos, 17 valandos, APVA svetainėje. Planuojant dalies saulės parko įsigijimą ir tikintis paramos, svarbu įsivertinti ar vartotojas atitinka sąlygas, kurios būna gana detaliai apibrėžtos“, – pasakoja pašnekovė.

Taip pat I. Baltušienė nurodo, kad jei anksčiau pretenduoti į paramą nebuvo galima tuo atveju, jei namuose yra registruota ekonominė veikla, tai su šiuo kvietimu visi vystantys vieną ekonominę veiklą namuose taip pat gali pretenduoti į paramą.

„Nuomos paslaugas teikiantys, kepantys tortus, teikiantys grožio paslaugas, konsultantai ir pan., nuo šiol taip pat gali gauti paramą“, – paaiškina specialistė.

Toks pakeitimas, ji įsitikinusi, praplečia paramos gavėjų sąrašą. Parama nuo šiuo yra prieinama didesnei daliai gyventojų.

„Be to, APVA paraiškos pateikimo ir sutarties su saulės parko vystytoju sudarymo eiliškumas nebėra svarbus. Jau nuo 2023 metų liepos 8 dienos galima įsigyti saulės elektrinės dalį iš nutolusių saulės elektrinių parkų ir įforminti PVM sąskaitą faktūrą bei priėmimo–perdavimo aktą su vystytoju“, – informacija dalinasi pašnekovė.

Įmonės atstovė nurodo, kad tai aktualu, jei perkama saulės elektrinės dalis yra jau veikiančiame parke. APVA paraiškos vertinimo terminas yra net 180 dienų.

Jei svarbi kaina ir išlaikymo kaštai

Saulės energijos bendrovės „Saulės grąža“ privačių klientų skyriaus vadovas Vaidas Brazinskas įsitikinęs – didžiausias nuosavos saulės elektrinės privalumas – kaina.

„Nuosavą saulės elektrinę norintis įsigyti asmuo gali ją įsirengti pigiau, lyginant su saulės parko dalies pirkimo kaina. Be to, nuosavos elektrinės išlaikymo kaštai yra mažesni. Nereikia mokėti kasmetinio aptarnavimo mokesčio, mat nuosavos įrangos priežiūra atliekama tik pagal poreikį“, – pasakoja pašnekovas.

Anot jo, eksploatuojant nuosavą saulės elektrinę, įranga fiziškai stovi kliento kieme ar ant pastato stogo. Tai – matoma vieta, o ne tokia, kuri yra kažkur toli.

„Dėl šios priežasties parduodant nekilnojamąjį turtą jį galima parduoti brangiau, nes saulės elektrinės lieka ant ar šalia namo. O nutolusiame parke esančią elektrinės dalį būsto savininkas besikraustydamas į kitą gyvenamąją vietą gali persikelti – nurodyti naują adresą ir taip pasirūpinti, kad žalioji energija būtų vartojama naujame būste“, – teigia V. Brazinskas.

Saulės plokščių gamintojai Europoje susiduria su konkurencijos iššūkiais

Neverta priimti spontaniškų sprendimų

Kalbinamas specialistas sako, kad įsirengiant nuosavą elektrinę galima pasirinkti įvairius įrangos gamintojus ir garantijas pagal pačio kliento poreikius.

„Ateityje nuosavai elektrinei galima papildomai susimontuoti ir kaupiklius. Energiją kaupti galima namuose, taip tampant nepriklausomu nuo elektros tinklų. Tai naudinga žmogui, nes nereikia mokėti pasaugojimo mokesčio“, – privalumus vardija ekspertas.

Nusprendusiems įsigyti nuosavą saulės elektrinę ir ją montuoti ant namo stogo, ekspertas pataria įsivertinti, kokios galios saulės elektrinės reikia. Tai, anot jo, nustatoma pagal žmogaus metinius elektros poreikius, todėl verta peržvelgti ankstesnes sąskaitas.

„Paprastai galioja taisyklė – 1 000 kWh prilygsta 1 kW saulės elektrinės galios. Tad jei per metus namų ūkis suvartoja maždaug 8 000 kWh, žmogui reikėtų galvoti apie ne mažesnę nei 8 kW galios elektrinę. Taip pat svarbu įsivertinti ir ateities planus, pavyzdžiui, elektromobilio įsigijimą. Visgi planuojant saulės elektrinės galingumą svarbu nepersistengti, mat tikslas – kad elektrinė per metus pagamintų tiek

elektros energijos, kiek ir suvartoja namų ūkis. Tokiu atveju saulės elektrinės atsipirkimas yra geriausias“, – pasakoja jis.

Geriau jau skirti lako patikimo rangovo paieškoms

Taip pat specialistas rekomenduoja prieš montuojant saulės elektrinę įvertinti pastato stogo nuolydžio kampą, orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu, vietą ant stogo, plotą saulės elektrinės įrengimui.

„Jei elektrinė statoma ant šlaitinio stogo, skaičiuojama, kad 1 kW įrengti reikia 6 m² stogo ploto. Jei ant plokščio stogo, tuomet skaičiuojama, kad 1 kW įrengti reikia 10 m². Taip pat rekomenduojama vengti šešėlį metančių objektų. Visgi jei matyti, kad ant stogo elektrinė netilps arba moduliai bus nuolat dengiami didelio šešėlio, verta apsvarstyti galimybę statyti elektrinę ant žemės“, – pabrėžia V. Brazinskas.

Anot jo, klientui pačiam tiksliai nustatyti kiekvieną detalę gali būti sudėtinga. Todėl preliminariai įvertinus šiuos žingsnius belieka susirasti patikimą rangovą saulės elektrinės įrengimui. Jis padės užpildyti reikalingus dokumentus bei atsakys į kylančius klausimus. Renkantis rangovą svarbu išsiaiškinti, kokias garantijas jis suteikia, per kiek laiko pašalina gedimus, jei jie atsiranda.

„Pagal pernai patvirtintus pakeitimus, galima saulės elektrines įsirengti bet kuriuo metu, o Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) paskelbus kvietimą, pateikti sąskaitas faktūras paramai gauti. Numatoma, kad parama, kaip ir anksčiau, sieks 323 Eur/kW. Dotacija teikiama elektrinėms iki 10 kW. Įsigijus net ir didesnės galios saulės elektrinę didžiausias galimas finansavimas sieks 3 230 Eur. Šiuo metu saulės elektrinių įranga yra ženkliai atpigusi, todėl tokio dydžio dotacija sudaro daugiau nei pusę įrengimo kainos“, – itin vertinga informacija dalinasi specialistas.