Nori įsigyti saulės elektrinę, tačiau bijo suklysti

Simonas (tikrasis vardas redakcijai žinomas) pasakoja, kad jis pats su šeima gyvena Kaune, V. Krėvės prospekte, trijų kambarių bute. Kadangi namas, kuriame šeima gyvena, yra senos statybos, jis pradėjo svarstyti apie galimybę sutaupyti ir kiekvieną mėnesį nebemokėti didelių komunalinių sąskaitų.

„Pradėjau domėtis saulės elektrinėmis. Kiek suprantu, mūsų atveju galėtume įsigyti saulės elektrinės dalį nutolusiame parke arba įsirengti elektrinę ant daugiabučio stogo. Pastarasis variantas man labiau priimtinas, mat tikiu, kad tokiu būdu ir būsto vertė pakils, o butą ateityje planuojame parduoti“, – sako pašnekovas.

Tačiau, anot jo, jam nėra visiškai aiški dabartinė elektrinių modulių ant daugiabučių stogų įrengimo tvarka. Ar būtinai visi kaimynai privalo sutikti dėl elektrinės įrengimo? Ar galima pretenduoti į paramą ir kokio galingumo elektrinę protinga būtų rinktis?

Į visus šiuos klausimus atsakymus pateikti gali atsinaujinančios energetikos sistemų profesionalai.

Nusprendus saulės elektrinę įsirengti ant daugiabučio stogo prireiks daug kantrybės

Saulės energijos bendrovės „Saulės grąža“ privačių klientų skyriaus vadovas Vaidas Brazinskas aiškina, kad norint įsirengti saulės elektrinę ant daugiabučio stogo, reikia viską detaliai suderinti ne vien su kaimynais.

„Pirmiausia, norint saulės elektrinę įsirengti, reikia sužinoti kaimynų nuomonę. Tam, kad būtų galimybė įrengti elektrinę, svarbu, kad su tuo sutiktų bent pusė daugiabučio gyventojų. Todėl būtina paruošti argumentus ir aiškiai sudėti visus saulės elektrinės ant stogo privalumus, juos iškomunikuoti kaimynams. Tačiau, net ir surinkus reikalingą balsų kiekį, nereiškia, kad saulės elektrinę iškart galima statyti. Reikia patikrinti ir technines įrengimo galimybes, pavyzdžiui, stogo būklę“, – pasakoja pašnekovas.

Anot jo, Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) skiria finansavimą saulės elektrinės ant daugiabučių stogo įrengimui. Kvietimai teikti paraiškas būna skelbiami tokiu pačiu būdu, kaip ir norintiems įsirengti nuosavas ar įsigyti elektrines saulės parke. Todėl svarstantiems apie saulės elektrines ant daugiabučio stogo su parama, verta stebėti APVA naujienas ir laukti kvietimo teikti prašymus.

Saulės elektrinės ant daugiabučių stogų nėra populiarios

V. Brazinskas teigia, kad klientų, kurie pageidautų saulės elektrinę įsirengti ant daugiabučio stogo, – ne tiek jau ir daug, lyginant su norinčiais įsigyti nuosavą saulės elektrinę ar elektrinės dalį saulės parke.

„Darome prielaidą, kad taip yra dėl daug laiko atimančio derinimo proceso. Todėl daugiabučių gyventojai dažniausiai renkasi galimybę įsigyti elektrinės dalį nutolusiame parke. Taip yra todėl, kad gyventojui, nusprendusiam vartoti saulės generuojamą elektros energiją, pakanka tik išsirinkti saulės parką. Iš jo energija atkeliauja į butą bet kurioje Lietuvos vietoje. Saulės elektrinių parko dalį vartotojas gali būti įsigijęs, pavyzdžiui, Kuršėnuose, o pats gyventi Utenoje ir vartoti tvariai pagamintą elektros energiją net nematydamas savo modulių“, – nurodo specialistas.

Jis įsitikinęs, kad elektrinės įsigijimas nutolusiame parke yra palankesnis sprendimas gyvenantiems bute jau vien dėl savo paprastumo.

„Norintieji vartoti saulės generuojamą elektros energiją išvengia kaimynų įtikinėjimų, o dažnai ir nesutarimų. Neretai tiems, kurie nori įrengti saulės elektrinę ant daugiabučio stogo, atrodo, kad ir kitų butų gyventojai galvoja panašiai. Tačiau patirtis rodo, kad ne visuomet lengva juos įkalbėti. Visgi, net jei ir kaimynai sutinka, reikia tikrinti daugiabučio stogą. Jeigu namas senas, dažnu atveju jėgainės įrengimas gali pareikalauti papildomų investicijų, pavyzdžiui, gali tekti keisti stogą“, – pabrėžia pašnekovas.

Dažnu atveju šis taupymo būdas pasiteisina labiau

Saulės energijos bendrovės atstovas pasakoja, kad įsigyjant saulės elektrinę nutolusiame parke, reikalingas tik paties gyventojo sprendimas. Todėl procesas vyksta sklandžiau, o žmogus gali pradėti vartoti žaliąją elektros energiją greičiau.

„Juolab elektrinė saulės parke nereikalauja tokių darbų, kaip stogo keitimas. Be to, tokia saulės elektrine nereikia rūpintis – mokamas metinis saulės parko priežiūros mokestis. Pavyzdžiui, šiuo metu Žaliūkų saulės parko metinis priežiūros mokestis yra 18,15 eurų už 1 kW. Į mokestį įeina draudimas, techninė priežiūra, modulių plovimas, šienavimas, kad užaugusi aukšta žolė nesudarytų šešėlio“, – vardija V. Brazinskas.

Jis įsitikinęs – norint pradėti gyventi tvariau, nereikia galvoti apie sudėtingus kelius. Butuose gyvenantys žmonės, anot jo, gali paprastai vartoti saulės generuojamą elektrą, kuri atkeliauja iš saulės parko, esančio bet kurioje Lietuvos dalyje.

„Be to, iki mėnesio pabaigos vis dar galima teikti paraiškas paramai saulės elektrinėms parke.. Paramos dydis – 323 Eur./kW, o finansuojama iki 10 kW galios elektrinė. Elektrinė su APVA teikiama parama atsiperka per 4–5 metus“, – pasakoja specialistas.

Pretenduoti gali ir seno nerenovuoto daugiabučio gyventojai

Saulės elektrinių įrengimas Lietuvoje ir toliau yra remiamas valstybės. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) kasmet kviečia pretenduoti į finansinę paramą tvarumo sprendimams įsigyti. Vienas tokių – saulės elektrinė ant daugiabučio stogo. APVA Komunikacijos skyriaus vadovė Eglė Pliuskuvienė nurodo, kad nuo 2022 metų gruodžio mėnesio 9 dienos, iki 2023 metų gruodžio mėnesio 8 dienos, tokio tipo paramai gauti buvo užregistruotos 78 paraiškos.

„Priemonėje „Didinti klimato kaitos politikos veiksmingumą“ daugiabučių saulės elektrinių veiklai iki 2025 metų numatyta 3 mln. eurų suma. Tačiau, svarbu žinoti, kas gali pretenduoti į šią paramą“, – paaiškina specialistė.

Anot jos, į paramą pretenduoti gali tiek naujo, tiek seno renovuoto ar nerenovuoto daugiabučio gyventojai.

„Svarbu atkreipti dėmesį, jog naujos statybos ar modernizuotų daugiabučių, kurių stogams rangovai yra suteikę garantiją ir šis terminas dar nesibaigė, atstovai turi įvertinti galimas rizikas ir galiojančias stogo garantijos sąlygas“, – paaiškina E. Pliuskuvienė.

Galima gauti ir papildomą kompensacinę išmoką

APVA atstovė teigia, kad pareiškėju paramai gali būti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų vykdytojas. Taip pat – atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) bendrija arba Piliečių bendrija.

„Pretenduoti gali ir bendrojo naudojimo objektų administratorius, o taip pat ir asmuo, teikiantis daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo administravimo paslaugas. Tai įmanoma, jeigu butų ir kitų patalpų savininkų protokoliniu sprendimu, projekto įgyvendinimas pavedamas ne daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų vykdytojui“, – nurodo pašnekovė.

Taip pat, anot jos, paramai gauti, kreiptis gali ir daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų įgaliotas kitas asmuo.

„Gali būti skiriama ir papildoma kompensacija, jei daugiabutis namas dalyvauja Daugiabučių atnaujinimo programoje. Galima gauti papildomą kompensacinę išmoką, jeigu įgyvendinus projektą planuojama pasiekti ne mažesnį kaip 40 procentų skaičiuojamosios energijos sutaupymą ir ne mažesnę kaip A energinio naudingumo klasę“, – paaiškina E. Pliuskuvienė.

Ragina prieš kreipiantis susipažinti su kvietimo sąlygomis

Šiuo metu ant daugiabučio namo stogo ar fasado gali būti įrengta iki 100 kW galingumo saulės elektrinė, tačiau galia neturėtų viršyti 10 kW vienam butui ar kitoms patalpoms.

„Kompensuojama gali būti tuo atveju, jeigu patalpų savininkas nėra gavęs paramos iš kitų finansinių priemonių nutolusiai ar saulės parke įsigytai elektrinei, elektros energijos gamybai ir naudojimui šio daugiabučio patalpose“, – paaiškina pašnekovė.

Butų ar kitų patalpų savininkai, anot specialistės, gali įsigyti ir didesnę kaip 10 kW galios saulės elektrinę, tačiau kompensacinė išmoka bus skiriama tik iki 10 kW galios elektrinei.

„Prieš nusprendžiant kreiptis dėl paramos, svarbu susipažinti su visomis kvietimo sąlygomis ir dažniausiai užduodamų klausimų skiltimi (DUK). Taip pat svarbu priimti sprendimą, kas bus atsakingas už projekto įgyvendinimą ir visiems drauge įvertinti projekto įgyvendinamumą. Jei kyla papildomų klausimų, svarbu nebijoti konsultuotis su APVA bei ESO“, – pataria ji.

Dokumentai, kurių prireiks

Nusprendus įsirengti saulės elektrinę, galima suburti kitus daugiabučio gyvenamojo namo butų savininkus. Galbūt jie taip pat pritartų ir prisidėtų prie saulės elektrinės įsirengimo bei drauge siektų tvaresnių aplinkosauginių tikslų.

„Su paraiška reikėtų pateikti ir kitų butų ar patalpų savininkų susirinkimo protokolą, kuriuo daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai pritaria elektrinės įrengimui daugiabutyje. Sprendimas priimamas vardiniu balsavimu, jame turi būti nurodytas pareiškėjas, įgyvendinamos priemonės, investicijų suma projektui, pareiškėjų įsipareigojimas užtikrinant projekto finansavimą“, – sako pašnekovė.

Taip pat nepamiršti reikėtų ir pavedimo sutarties. Jos reikia, jei projektą bus pavesta įgyvendinti ne daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojui.

„Reikia ir projektui būtino finansavimo užtikrinimą įrodančio dokumento. Tai gali būti banko išrašas, finansinės įstaigos patvirtinimas dėl galimybės skirti paskolą ar kitas dokumentas, kuriame patvirtinama, kad paraiškėjai sutinka gauti lėšų projektui įgyvendinti“, – supažindina E. Pliuskuvienė.

Ji prideda, kad reikalingas ir pagrindimas investicijų projektui įgyvendinti pagal įkainius, skelbiamus APVA internetinėje svetainėje.

Kad nebūtų nemalonių staigmenų

Komunikacijos skyriaus vadovė primena, kad prieš teikiant paraišką paramai, svarbu Nekilnojamo turto registre (NTR) pasitikrinti, ar namo paskirtis – daugiabutis. Namas negali būti administracinės ar poilsio paskirties.

„Kartais gyventojai susiduria ir su sunkumais. Pavyzdžiui, kadangi paramos gavėjai yra butų ar kitų patalpų savininkai, jiems ir turi būti išrašomos sąskaitos. Prieš teikiant paraišką būtina su ESO išsiaiškinti visas pajungimo bei pridavimo sąlygas. Šie reikalavimai priklauso ir nuo pareiškėjo teisinės formos“, – teigia pašnekovė.

Specialistė nurodo, kad šiuo metu pagrindinis projektų srautas susijęs tik su bendro naudojimo reikmėms reikalingu galios poreikiu. Pasitaiko, kad paraišką teikia tik vienas savininkas, kuris ir tampa gaminančiu vartotoju.

„Prieš planuojant įsirengti elektrinę ant stogo turėtų būti visapusiškai įvertinta kiekvieno konkretaus stogo konstrukcijų fizinė būklė“, – priduria E. Pliuskuvienė.