Planuojant šventinį meniu ir dovanas – žvilgsnis į akcijas

Rinkos tyrimų bendrovės „Spinter Research“ dar rudenį atlikto gyventojų nuomonės tyrimo duomenimis, 20 proc. respondentų Kalėdų stalo paruošimui tikisi išleisti iki 50 Eur. 38 proc. apklaustųjų – 50-100 Eur, o 28 proc. tyrimo dalyvių – 101-200 Eur. Vos 6 proc. apklaustųjų ketina išleisti daugiau nei 200 Eur.

„Lietuvos gyventojų pasiruošimo Kalėdoms tyrimas taip pat atskleidė, kad daugiau nei 50 proc. apklaustųjų šventinio stalo paruošimui planuoja išleisti tiek pat pinigų, kiek pernai, o net 46 proc. lietuvių maisto produktus rinksis atsižvelgdami į nuolaidas ir akcijas. Atliepdami gyventojų poreikį sutaupyti ir tam, kad palengvintume pasiruošimą šventėms, užtikriname reguliarius ypatingos kainos pasiūlymus kone visoms prekių grupėms. Tai ir maisto produktai šventiniam stalui, dovanos, namų ruošos ir buities prekės. Gyventojai gali ramiai planuoti savo pirkinius, nes pasiūlymai galios iki pat švenčių“, – pranešime spaudai sako tyrimą inicijavusio tinklo „Maxima“ Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Indrė Trakimaitė

Nuo neplanuotų išlaidų apsaugo finansų pasiskirstymas ir planavimas

„Vilnius TECH“ Finansų inžinerijos katedros docentės dr. Kamilės Taujanskaitės teigimu, daugelyje pasaulio šalių gruodžio mėnesį stebimos ženkliai išaugančios namų ūkių išlaidos, o Lietuva – ne išimtis.

„Šventinis laikotarpis yra ypatingas tuo, kad jo metu atsigręžiame į savo artimuosius, norime jiems parodyti ypatingą dėmesį. Puiku, jeigu tai darydami neviršijame savo finansinių galimybių, tačiau taip būna tikrai ne visada. Kai kurie ekonomistai skaičiuoja, kad lietuviai prieššventiniu laikotarpiu išleidžia beveik trečdaliu daugiau nei įprastais mėnesiais. Tai nestebina – daugelyje pasaulio šalių pastebima tendencija, kad metų gale namų ūkiai išleidžia ženkliai daugiau nei kitais mėnesiais. Štai remiantis Didžiosios Britanijos Centrinio banko duomenimis, 2022 m. gruodžio mėnesį britai išleido apie 740 svarų sterlingų daugiau nei įprastą mėnesį“, – pasakoja K. Taujanskaitė.

Docentė dr. Kamilė Taujanskaitė (Simo Bernoto nuotr.)

Pasak ekspertės, tam, kad užkirstume kelią savo finansinių galimybių viršijimui, svarbu iš anksto nustatyti vaišių stalo ir dovanoms skiriamo biudžeto dydį, apgalvoti būsimą šventinį meniu, dovanų gavėjų sąrašą, apskaičiuoti, kokią pinigų sumą būtų galima skirti kiekvienai dovanai. Svarbu, kad nebūtų viršijamos asmeninės finansinės galimybės ir vėliau netektų skurdinti kitų savo poreikių vardan galimybės nupirkti dovanas.

Vienas paprasčiausių būdų sutaupyti – su artimaisiais iš anksto sutarti, kam ir už kokią sumą dovanoti dovaną. Pastaruoju metu ne tik darbo aplinkoje ar draugų kompanijoje, bet ir šeimose itin populiarėja slaptieji Kalėdų seneliai, kai burtų keliu išrenkamas vienas žmogus. Pasirinkus tokį dovanų metodą galima sutaupyti net kelis kartus, nes dovaną pirkti reikės vienam, o ne keliems žmonėms.

„Taip pat svarbu kuo tiksliau žinoti savo artimųjų lūkesčius ir stengtis juos patenkinti. Tačiau tai tikrai nebūtinai yra susiję su didele pinigų suma. Galbūt jūsų pačių keptas pyragas brangiam žmogui paliks žymiai didesnį įspūdį nei materiali dovana“, – sako K. Taujanskaitė.

„Spinter Research“ atliktos reprezentatyvios Lietuvos gyventojų apklausos duomenimis, 43 proc. apklaustųjų šiemet dovanoms išleis iki 90 Eur, 21 proc. skirs 91-120 Eur, o 26 proc. – daugiau nei 120 Eur.

Nepamiršti tikrosios švenčių reikšmės

Finansų ekspertė K. Taujanskaitė pastebi, kad planuojant gausų vaišių stalą bei dovanų sąrašą, svarbu nepamiršti ir tikrosios gražiausių metų švenčių reikšmės – tradicijų, gerumo, artimiesiems skiriamo laiko ir dėmesio.

Kalėdos pirmiausia yra susikaupimas, ramybė ir apmąstymai. Tai – ne stovėjimas kamščiuose, ilgos eilės, desperatiškos dovanų paieškos. Tai kažkas ypatingo, ko laukiame visus metus. Kilnus poelgis bendruomenei, pagalba silpnesniam, pinigų paaukojimas sergančiam – puiki alternatyva materialiam dovanos pirkimui. Suruošti tokią dovaną užtrunka trumpiau, o laikas, kai visa šeima kartu diskutuoja, kam paaukoti šiemet – ko gero, suartina žymiai labiau. Tai formuoja vertybes, kuria tradicijas, įtraukia ir turi išliekamąją vertę“, – pranešime spaudai pataria K. Taujanskaitė.

Šis supratimas ir išankstinis planavimas, K. Taujanskaitės teigimu, gali padėti išvengti streso ir nerimo, neretai aplankančio gruodžio mėnesį ir leisti ramiai pasitikti artėjančias šventes.