Naudinga patikrinti sutartį

Kai kurie tiekėjai įsipareigojo vienašališkai keisti sutarčių sąlygas ir mažinti elektros kainas vartotojams. Kaip elgtis gyventojams ir kaip nepermokėti už elektrą?

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad didžioji vartotojų dalis šiandien moka mažiau nei 28 centrus už kilovatvalandę, kita dalis yra kompensuojama. Visgi dar yra apie 320 tūkst. vartotojų, kurie moka daugiau, tad jie turi paskutinę galimybę peržiūrėti savo sutartis, skirti tam 15–20 minučių, susisiekti su nepriklausomu elektros energijos tiekėju ir paprašyti pakeisti sutartį. Jei to vartotojas nepadarys ir sutartyje bus užfiksuota aukštesnė kaina, galbūt, 40–45 centai, tai nuo liepos 1 dienos nebus taikoma kompensacija (Vyriausybė yra priėmusi sprendimą) ir vartotojas mokės tą sutartyje nustatytą kainą, o ne tą, kurią realiai dabar moka, – 28 centus”, – sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Pašnekovas sako, kad sutartis pravartu peržiūrėti visiems elektros vartotojams: laiku kreipęsi į nepriklausomus tiekėjus gali gauti geresnes sutarties sąlygas, nei turėjo.

Renatas Pocius

„Tie, kurie suvartoja mažiau nei tūkstantį kilovatvalandžių ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, taip pat turi galimybę pasirinkti, nors valstybė jau yra nustačiusi kainą ir jiems nuo liepos 1 dienos, – kainos nebus labai didelės.

Kai kurie nepriklausomi tiekėjai įsipareigojo peržiūrėti kainas ir, esant galimybei, jas sumažinti. Anot R. Pociaus, tokį sprendimą priėmė ne visi elektros tiekėjai.

„Vartotojai turėtų pasitikrinti su nepriklausomu tiekėju, ar toks pasiūlymas yra. Ir net jei jis yra, tiekėjai taiko mažesnes kainas rinkoje, ir vartotojas gali gauti palankesnių pasiūlymų, tad bet kokiu atveju reikia aktyviai kreiptis į nepriklausomą tiekėją“, – paaiškina R. Pocius.

Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas sako, kad jie įsipareigojo mažinti kainą iki 28 centų, jei elektra iki liepos 1 dienos buvo tiekiama už didesnę kainą.

Delsia iki paskutinės minutės

„Turime iki 300 tūkst. klientų, dauguma jų yra arčiau tos 28 centų už kilovatvalandę ribos, be abejo, jiems finansiškai nuo liepos 1 dienos niekas nepasikeis, tik labai norime, kad patys ateitų ir patys tą planą pasikeistų, mat kaina mažinama iki jų sutarties termino pabaigos. Rinkoje dabar yra geresnių kainų, planų pasirinkimas tikrai platus“, – A. Kavaliauskas skatina elektros vartotojus aktyviai ieškoti geriausio sprendimo.

Anot pašnekovo, apie galimybę keisti elektros kainas aktyviai bendraujant su tiekėju informacijos yra išties nemažai. Visgi pastebima, kad žmonės įpratę neskubėti ir permainų nesiima iki paskutinių minučių, tad nenustebins, jei daugiausia prašymų perskaičiuoti kainas sulauks per paskutines dvi mėnesio dienas.

Andrius Kavaliauskas

„Absoliučiai visi gyventojai bet kada gali keisti bet kurį planą. Tokie įstatymai Lietuvoje. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad skirtingi tiekėjai taiko skirtingas sąlygas. Pavyzdžiui mes, keičiant planą, šį mėnesį dar netaikome sugrąžinamų nuolaidų. Vadinasi, klientai, kurie gavo kokių nors nuolaidų, neturės jų sugrąžinti, jei planą pasikeis iki birželio 29 dienos. Reikia atkreipti dėmesį į sutartį, ar yra panašių sąlygų, jei klientas pasirinkęs kitus tiekėjus“, – įvardija A. Kavaliauskas.

Pernai rekordiniai elektros kainų šuoliai, anot prognozių, kartotis neturėtų. R. Pocius sako, kad niekas nėra apsaugotas nuo to, kas bus ateityje, tačiau šiuo metu stebint prognozes elektros kainos rinkoje išties gana žemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)