Ekspertai pasidalino paprastais, tačiau itin veiksmingais patarimais, kuriais vadovaujantis jau ateinantį mėnesį bus galima džiaugtis išvydus mažesnius skaičius gautoje sąskaitoje už išnaudotą elektros energiją.

Žiemą elektros sunaudojama daugiau

„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) ryšių su visuomene projektų vadovė Rasa Juodkienė sako, kad žiemos metu elektros energijos suvartojimas dažniausiai išauga dėl kelių priežasčių.

„Visų pirma – šildymas. Šaltuoju metų laiku daugelis žmonių naudoja šilumos sistemas, pavyzdžiui – šildymo katilą arba šilumos siurblį. Natūralu, kad šildymui reikia daugiau elektros energijos. Taip pat įtakos turi ir trumpesnės dienos bei tai, kad žiemą galime pasidžiaugti mažesniu kiekiu natūralios šviesos. Žmonės dažniau naudoja apšvietimą, kitus elektrinius prietaisus“, – aiškina pašnekovė.

Bendrovės atstovė nurodo, kad prie didesnio elektros energijos sunaudojimo prisideda ir vis populiarėjantys elektromobiliai.

„Žiemą šio tipo transporto priemonės su ta pačia baterija nuvažiuoja trumpesnį kelią. Elektros sąnaudos išauga dėl šaltų orų, todėl ir krauti juos reikia dažniau. Prie bendro elektros energijos suvartojimo didėjimo taip pat prisideda ir didžiosios metų šventės – Šv. Kalėdos. Joms ruošiantis dažniausiai namai yra puošiami, tam naudojamas apšvietimas, elektrinės šventinės dekoracijos. Žinoma, per šeimų ir draugų susibūrimus elektros energijos taip pat išnaudojama daugiau“, – teigia R. Juodkienė.

Praktiški patarimai norint sutaupyti

Ryšių su visuomene projektų vadovė pataria įvertinti savo namų ūkio elektros suvartojimą ir jį mažinti atliekant tam tikrus žingsnius.

„ESO kuria skaitmeninį tinklą. Visoje Lietuvoje veikia jau daugiau nei 700 tūkst. skaitiklių. Jų surinkti duomenys pateikiami savitarnoje, kur galima analizuoti elektros energijos suvartojimo duomenis ir, atsižvelgiant į juos, keisti suvartojimo įpročius“, – nurodo specialistė.

Taip pat pašnekovė paaiškina, kad elektros energiją taupyti galima stebint, kuriose patalpose ir kada yra naudojama daugiausiai elektros energijos.

„Atkreipkite dėmesį į tai, kokiems prietaisams ir įrenginiams sunaudojate elektros energijos daugiausiai. Pakeiskite senus, energiją gausiai naudojančius prietaisus į naujus, kurių energetinis efektyvumas butų aukštesnės klasės“, – rekomenduoja R. Juodkienė.

Anot jos, norint sutaupyti, vertėtų senas lempas namuose pakeisti į LED arba kitas, kurios sunaudotų mažiau elektros energijos ir tarnautų ilgiau.

„Naudokite termostatus, kurie padės reguliuoti temperatūrą naudojantis šildymo ir vėdinimo sistemomis. Reguliariai valykite ir prižiūrėkite šaldytuvus, orkaites, skalbimo mašinas ir kitus prietaisus tam, kad jie veiktų efektyviau“, – pataria specialistė.

R. Juodkienė sako, kad reikėtų nepamiršti ir išjungti elektrinių prietaisų ar įrenginių, kai jų niekas nenaudoja. Ji primena, kad net budėjimo režime šie prietaisai taip pat naudoja elektros energiją.

Šiuo taupymo būdu naudojasi vis daugiau gyventojų

Apie nuosavas saulės elektrines šiuo metu diskutuojama itin daug. Pasinaudodami paramomis elektrines įsigyja ne tik nuosavuose namuose gyvenantys žmonės, tačiau net ir butų gyventojai, kurie dažniausiai renkasi nutolusią elektrinę. Saulės energijos bendrovės „Saulės grąža“ privačių klientų skyriaus vadovas Vaidas Brazinskas sako, kad saulės elektrinė taupyti padeda iškart, vos pradėjusi veikti.

„Investicija į saulės elektrinę nereikalauja daug žinių, o ją įsidiegus nereikia specialios priežiūros. Paprastas pavyzdys: jei perkate energiją taupančias elektros lemputes, jos tausoja elektros energiją tik tuo metu, kai ji yra naudojama. Saulės elektrinė generuoja elektrą tada, kai šviečia saulė, net ir tuo metu, kai nė viena lemputė nėra įjungta. Todėl taip taupyti yra žymai naudingiau“, – paaiškina specialistas.

Anot V. Brazinsko, kadangi saulės elektrinė veikia bent 25 metus, galima teigti, kad šis taupymo būdas – ilgalaikis.

Investicija, kuri atsipirks per mažiau nei dvejus metus

Saulės energijos bendrovės atstovas nurodo, kad turint saulės elektrinę išlaidos elektros energijai sumažėja mažiausiai triskart.

„Tikslus skirtumas priklauso nuo dabartinio turimo plano su tiekėju. Tačiau, bet kuriuo atveju, sutaupyti pavyksta. Pavyzdžiui, jei per metus sunaudojate apie 10 000 kWh elektros, kurią įsigyjate iš elektros tinklų už 0,22 ct / kWh, per metus elektros energijai išleidžiate apie 2 200 Eur. 10 kW galios saulės elektrinė su Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) parama kainuoja apie 2 500 eurų. Jei moduliai bus orientuoti į pietus, saulės elektrinė per metus sugeneruos 10 000 kWh elektros“, – aiškina pašnekovas.

V. Brazinskas sako, kad taip pat svarbu pasirinkti ir būdą, kuriuo bus atsiskaitoma tapus gaminančiu vartotoju. Jei pasirenkamas mokėjimas už leistiną generuoti elektros galią, Energijos skirstymo operatoriui (ESO) reiktų per mėnesį mokėti 52,50 eurų.

„Tai skaičiuojama elektrinės galią dauginant iš kainos žemoje įtampoje. Per metus išleistumėte 630 Eur. Tai – daugiau nei pusantro tūkstančio mažesnė suma negu mokėtumėte elektros tiekėjui. Tokie skaičiavimai rodo, kad 2 500 eurų investicija atsipirks per mažiau nei dvejus metus“, – teigia jis.

Dabar – pats tinkamiausias laikas elektrinei įsigyti

V. Brazinskas turi ir dar vieną itin gerą žinią – šiuo metu, anot jo, elektrinių kainos yra žemiausios istorijoje.

„Taip yra dėl sumažėjusių importuojamų medžiagų kainų. Tačiau stebime situaciją, kai kainos stabilizuojasi, rinkoje atsiranda didesnis medžiagų poreikis, todėl panašu, kad artėjant vasarai įrangos kaina didės“, – sako specialistas.

Žmonėms, kurie nenori turėti didelių pirminių investicijų, pašnekovas rekomenduoja pasinaudoti lengvatinėmis banko paskolomis saulės elektrinėms.

„Paskolų sąlygos tokios, kad įmokos yra mažesnės nei sąskaitos už elektros energiją. Tai reiškia, kad žmogus, pasirinkęs tokį sprendimą, sutaupyti gali iškart“, – pabrėžia jis.

V. Brazinskas nurodo, kad šiuolaikiniuose namuose didžiajai daliai kasdien naudojamų daiktų reikalinga elektros energija. Be to, jis įsitikinęs, daugėja žmonių, kurie pasirenka namus šildyti ar vėdinti elektra.

„Ne mažiau populiarumo sulaukia ir elektromobiliai. Šios tendencijos rodo, kad elektros sąnaudos ateityje tik didės. Įsirengus saulės elektrinę galima suvaldyti augančias elektros sąskaitas. Be to, yra galimybė prie saulės elektrinės prijungti ir akumuliatorius energijos kaupimui – tai išgelbėtų namus dingus elektros energijai iš tinklų“, – privalumus vardija pašnekovas.