Geriausia mokyklinius reikmenis pirkti kartu su vaiku

Kokios mūsų šalyje yra gairės, ką būtina turėti į mokyklą einančiam pirmokui? Kaip teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Ugdymo departamento patarėja Sandra Valavičiūtė, paprastai pati mokykla savo svetainėje paskelbia kanceliarinių priemonių sąrašą, parengia atmintinę, kurioje surašyti ir naudingi patarimai būsimam pirmokui bei tėvams, o įprasti priemonių sąrašai per daug nesiskiria, nes visi mokiniai mokosi pagal tą pačią pradinio ugdymo programą.

Įprastas pirmoko reikmenų sąrašas atrodo taip: kuprinė, penalas, spalvoti pieštukai ir flomasteriai, paprastas pieštukas (HB arba B), drožtukas, trintukas, žirklės, sausi klijai, rašalinis rašiklis, mėlynos kapsulės, natų sąsiuvinis, spalvotas popierius, piešimo sąsiuvinis (A4), plastilinas, aplankalai (1 kl.) ir liniuotė.

Dar prieš prasidedant mokslo metams, S. Valavičiūtė pataria tėvams su būsimu pirmoku apsilankyti mokykloje, susižinoti, kur bus klasė, kur tualetai, valgykla.

„Tėvams verta kartu su vaiku nueiti keliu iki mokyklos, atkreipti dėmesį į kelio ženklus, pavojingesnes vietas. Mokykite susidėti kuprinę, savarankiškai atlikti užduotis. Pavyzdžiui, nueiti iki artimiausios parduotuvės, savarankiškai nupirkti produktų. Būsimam mokiniui pravartu mokytis nebijoti kalbėti prieš didesnį būrį vaikų, pavyzdžiui, per žaidimus, mokytis išklausyti kitų nuomones“, – pataria S. Valavičiūtė.
Pirmokai

Ji taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad bus geriausia, jei mokyklinių prekių eisite pirkti kartu su vaiku.

„Kalbėkite, kokias priemones renkatės, kam jos bus reikalingos. Pavyzdžiui, pieštukai bus reikalingi per piešimo pamokas. Tikrai nereikia supirkti visų priemonių iš karto. Tai geriau padaryti po pirmo susitikimo su mokytoju, kuris paaiškins, ko iš tiesų reikės“, – sako S. Valavičiūtė.

Be to, kai kurios mokyklos turi uniformas. Tose, kuriose jų nėra, mokiniai turėtų vilkėti tvarkingus, patogius, praktiškus drabužius, kurie netrukdytų mažiems vaikams judėti, nebūtų labai teplūs.

Be įprastų mokyklinių reikmenų ir aprangos, svarbu laiku pasirūpinti ir mokinio sveikatos pažymėjimu. S. Valavičiūtė pažymi, kad profilaktinis sveikatos patikrinimas mokiniui atliekamas kartą per metus, geriau pas gydytojus apsilankyti vasarą, kada lankytojų srautai mažesni. Sveikatos pažymėjimas galioja visus metus.

„Pakalbėkite su vaiku apie dienos režimą. Apie tai, kad jis turės laiku ateiti į pamokas, paaiškinkite, kad vakare turės atsigulti anksčiau. Vaikams patariama išmiegoti 8–10 valandų. Pozityviai nuteikite mokyklai. Pasikalbėkite apie tai, kad mokykloje jis sužinos daug naujų dalykų, sutiks naujų draugų“, – pataria S. Valavičiūtė.

Skatina vaikus dalintis priemonėmis: taip ir taupiau, ir tvariau

Pasiruošimas mokslo metams skirtingose mokyklose taip pat gali atrodyti skirtingai. „Šiaurės licėjaus“ pradinio ugdymo vadovė Nadia Venskuvienė nurodo, kad kiekvienai mokyklai ir šeimai gali būti skirtingi reikalavimai, ką būtina būsimam pirmokui atsinešti į mokyklą. Pavyzdžiui, tėvelių patogumui, licėjuje pasirūpinama vadovėliais, pratybomis, dailės priemonėmis, todėl patiems vaikams jų atsinešti nereikia.
Mokykla

„Mūsų mokyklos šeimoms lieka tik išsirinkti ir įsigyti kelis asmeninius daiktus: kuprinę, penalą, nedūžtančią gertuvę, sporto aprangą ir tinkamus lauko drabužius“, – sako N. Venskuvienė.

Ji pažymi, kad keliaujant apsipirkti mokyklinių priemonių būtina pagalvoti ir apie tvarumą.

„Vaikus ugdome prisiimti atsakomybę už savo daiktus ir kasdienius įpročius. Mokykloje skatiname dalintis, keistis, mainytis, dovanoti, tam organizuojame specialius renginius. Juose kviečiame parduoti išaugtas, tvarkingas uniformas, mainytis perskaitytomis knygomis, keistis žaislais. Rekomenduojame rinktis tik būtinus, kokybiškus, ilgaamžius daiktus, kurių prašo mokykla. Linkime sąmoningai nuspręsti, ar perkamas daiktas yra tik norimas, ar jis yra būtinas ugdymuisi“, – patarimais dalinasi N. Venskuvienė.

5 finansų ekspertės patarimai: įsidėmėkite juos prieš eidami apsipirkti

Kad pasiruošimas mokslo metams nebūtų toks brangus, patarimais, kaip sutaupyti, dalinasi ir SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė–Varnė.

Anot jos, pirmiausia būtų naudinga įvertinti savo biudžetą ir nustatyti limitą, kurio neturėtų viršyti išlaidos mokslo reikmenims. Reikėtų numatyti, kad didžiausią dalį sumos sudarys uniforma, pratybos ir kuprinė. Atėmus šias išlaidas, galima įsivertinti, kiek pinigų lieka kitiems pirkiniams.

Antroji taisyklė – apsipirkti keliauti su prekių sąrašu. Gali būti, kad patiems net nereikės jo sudarinėti, nes mokymuisi reikalingų prekių sąrašą sudaro pačios mokyklos – tereikia pasidomėti, ar šį sąrašą jūsų mokykla yra paskelbusi. Jeigu į mokyklą eina nebe pirmas moksleivis jūsų šeimoje, verta patikrinti, ar reikiamų priemonių nėra palikę vyresnieji mokiniai.
Klasė

Finansų ekspertė pažymi, kad nereikėtų skubėti visko įsigyti iš anksto. Prasidėjus rugsėjui, prekybos vietose tas pačias prekes galima įsigyti palankesnėmis kainomis – prekybininkai taip elgiasi siekdami nesandėliuoti prekių.

Ketvirtoji taisyklė – aprangai ir avalynei skirti mažiau išlaidų. Jei mokykloje vaikai nešioja uniformas, galima pastebėti, kad jiems pakanka vos keleto drabužių. Net jei mokykloje uniforma nėra privaloma, finansų ekspertė pataria uniformą „susikurti“ patiems. Tam pakaks klasikinio megztuko, poros vienodų marškinėlių, kelnių. Tai ne tik padės sutaupyti laiko kiekvieną rytą, nes nereikės galvoti, kuo aprengti vaikus, bet ir padės išvengti nereikalingų išlaidų daugybei vaikiškų rūbų, kurie vis vien būna greitai išaugami ir nebenešiojami.

Na, ir paskutinė taisyklė – daugiau dėmesio skirti kokybei, o ne kiekiui. Anot jos, itin svarbu pasirinkti kokybišką kuprinę ir parkelį, nes šiuos daiktus vaikas naudos kiekvieną dieną.

Reikalingiausių mokyklinių prekių krepšelis prasideda maždaug nuo 35 eurų

Artėjantiems mokslo metams ruošiasi ne tik mokiniai ir jų tėvai, bet ir prekybos tinklai, kuriuose įprastai ieškoma mokyklinių reikmenų. Kaip teigia „Maxima LT“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas, didžiausias ruošimosi mokyklai aktyvumas stebimas nuo rugpjūčio vidurio ir tęsiasi iki rugsėjo mėnesio pradžios.

Anot jo, norint sumaniai, taupiai ir nepatiriant streso paruošti savo vaiką mokyklai, reikalingomis priemonėmis reikėtų pradėti rūpintis iš anksto.

Artėjant rudeniui, prekybos tinklai pastebi, jog šokteli būtiniausių kanceliarinių prekių pardavimai: įvairių sąsiuvinių, aplankalų (tiek sąsiuviniams, tiek vadovėliams), spalvotų/nespalvotų pieštukų, flomasterių, klijų, drožtukų, liniuočių, žirklių, piešimo reikmenų ir kt.

Mokykla
Vis dėlto, M. Tilmantas nurodo, kad viena iš populiariausių mokyklinių prekių artėjant rugsėjui yra kuprinės, kurių kainos, pasinaudojus nuolaidomis, prasideda nuo 12,59 euro.

„Mokyklinė kuprinė – išties yra vienas svarbiausių pirkinių prieš naujus mokslo metus. Sunki, netinkamai parinkta ir netaisyklingai nešiojama kuprinė gali turėti įtakos vaiko sveikatai ir savijautai. Tad gamintojai vis daugiau dėmesio skiria ne tik mokyklinių prekių išvaizdai, bet ir jų kokybei, patogumui, ergonomikai, ekologiškumui“, – sako M. Tilmantas.

„Įdomu tai, jog prasidėjus COVID-19 pandemijai, stipriai išaugo kūrybiškumą lavinančių priemonių pardavimai, tokių kaip piešimo popierius, teptukai, įvairūs dažai, kurių šiemet galime pasiūlyti net neoninių, guašai, įvairūs kūrybiniai rinkiniai. Šios kategorijos prekių pardavimai dar ir šiuo metu yra didesni, lyginant su laikotarpiu iki pandemijos“, – pastebi M. Tilmantas.

Anot jo, jau rugpjūčio mėnesį išauga ir uniformoms tinkančių megztukų, kelnių, suknelių, pėdkelnių, kojinių bei sportinės avalynės pardavimai. Pritaikius nuolaidas, pagrindinių uniformos elementų kaip marškinėliai, kelnės ar sijonas, megztukas ir bateliai komplekto kaina svyruoja nuo 30 iki 40 eurų, o sportinės aprangos (laisvalaikio batelių, sportinio megztinio ir kelnių bei striukės komplektas) siekia apie 40 Eur.
Mokslo metų pradžios šventė

M. Tilmantas skaičiuoja, kad, pritaikius nuolaidas, įsigyti būtiniausių priemonių mokyklai krepšelį, kurį sudaro kuprinė, penalas ir kitos reikalingiausios kanceliarinės priemonės, galima už maždaug 35 eurus. Panašiai atsieitų ir prekyboje esančios „drabužių kapsulės“.

„Be abejo, išlaidos mokyklinėms prekėms labai priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių ir norų. Vis tik esminius mokyklinius reikmenis galima nusipirkti ir neišleidžiant itin didelių sumų – ypač, jei pasinaudojama įvairiomis akcijomis ir taikomomis nuolaidomis. Prieš keliaujant į parduotuvę, siūlome susidaryti būtiniausių prekių sąrašą bei nusistatyti joms skirto biudžeto dydį. Planuodami pirkinius atsižvelkite ir į savo vaiko poreikius bei norus – juk būsimam pirmokui pirmoji mokyklinė kuprinė yra ypač svarbi. Žinodami, kokie produktai mokykliniam startui yra reikalingi, sklandžiai ir organizuotai apsipirksite“, – pataria M. Tilmantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją