2022-aisiais atskleistų Ponzi schemų skaičius išaugo, kai pasaulis bandė atrasti pusiausvyrą blėstant Covid-19 pandemijai. 2021-aisiais buvo aptikta mažiausiai Ponzi schemų nuo 2008 m, tačiau kitąmet pastebėtas reikšmingas šių sukčiavimo atvejų kilimas.

Kas yra Ponzi schema

Ponzi schema yra investicinio sukčiavimo rūšis, kuomet investuotojai įtikinami, kad gali gauti didelę grąžą su maža rizika arba visai be jos. Pagal šią schemą investuotojai perduoda pinigus sukčiui, o grąža, kurią iš pradžių gauna investuotojai, imama iš kitų investuotojų įnašų, o ne iš pelno, uždirbto vykdant verslą. Paprastai tariant – vienų investuotojų pinigai perduodami kitiems, kad būtų įgautas pasitikėjimas. Ilgainiui sukčius pradingsta su visų uždirbti norėjusių žmonių pinigais.

Schema pavadinta Charleso Ponzi vardu, kuris XX amžiaus pradžioje išgarsėjo naudodamas šią techniką ir buvo nuteistas bei mirė visiškame skurde. Pagrindinis šios schemos bruožas – priklausomybė nuo naujų investicijų srauto, siekiant suteikti grąžą ankstesniems investuotojams. Kol gaunama naujų lėšų, schema gali atrodyti pelninga, o esami investuotojai gali gauti žadėtą grąžą.

Vėliau situacija pasikeičia. Galiausiai sukčius nebesugeba pritraukti pakankamai naujų investuotojų, kad sumokėtų grąžą ankstesniems investuotojams, ir schema žlunga. Tuomet daugelis investuotojų dažniausiai praranda savo pinigus, o tik keli, esantys piramidės viršuje gali gauti realios naudos. Ponzi schemos yra neteisėtos daugelyje pasaulio valstybių, nes laikomos sukčiavimo ir apgaulės forma.

Daiva Uosytė

Nukentėjus būtina pranešti bankui ir policijai

Lietuvoje šios schemos taip pat klesti. SEB banko Prevencijos departamento direktorė Daiva Uosytė sako, kad šiuo metu galima pastebėti tikrai nemažai finansinių piramidžių apraiškų. Turbūt ne vienam yra tekę girdėti apie itin gerus investavimo pasiūlymus neva iš garsių, visuomenėje gerai žinomų asmenų, net šalies prezidento. Tokių finansinių sukčių aukos susivilioja pasiūlymu greitai ir daug uždirbti ir gavę neva itin gerą bei išskirtinį pasiūlymą iš investavimo brokerių sutinka su jų pasiūlymu.

„Vertinant bendrai, tokiems finansiniams sukčiams veikti terpė yra labai palanki, kadangi jie gali laisvai nebaudžiami skelbti savo reklamas apie neva pelningus investavimo pasiūlymus socialiniuose tinkluose, kur jas gali pamatyti daug žmonių. Sukčių schemoms pasiteisinant, jie kuria ir talpina socialiniuose tinkluose vis daugiau ir vis išradingesnių skelbimų“, – kalbėjo D. Uosytė.

Vadinamųjų Ponzi schemų yra įvairių, apgaulingos ir neteisėtos investavimo schemos – viena iš jų. Finansiniai sukčiai žmonėms pažada didelę grąžą per trumpą laiką, dėl kurios visai nereikės sukti galvos, nes viskuo pasirūpins apsimetėliai brokeriai. Įprastai norinčiam investuoti gyventojui tereikia pervesti savo pinigus į tariamą investavimo sąskaitą, kurios valdymą ir perima tariami brokeriai. Iš pradžių sukčiai grąžina dalį investuotų pinigų su „uždarbiu“, taip pelnydami aukos pasitikėjimą ir įtikindami investuoti dar didesnes pinigų sumas, kurios dažniausiai yra pasiskolintos iš kredito bendrovių ir kurias ateityje taip pat reikės grąžinti. Tokie gyventojai neretai rekomenduoja ir kitiems savo šeimos nariams ar draugams savo atrastą sėkmingo investavimo būdą ir taip į tokias schemas yra įtraukiama dar daugiau žmonių.

SEB atstovė pridūrė, kad dar vienas Ponzi schemos pavyzdys yra tarpininkavimas, kai reklamose, patalpintose socialiniuose tinkluose, pateikiama pasiūlymų greitai užsidirbti, jei gyventojas leis pasinaudoti savo sąskaita – t.y. pasidalins savo sąskaitos numeriu, į kurią gaus įplaukų iš įvairių kitų žmonių ir tas lėšas reikės toliau pervesti į kitą sąskaitą ar išgryninti. Taip gyventojai tampa nusikalstamų tinklų dalimi ir patys to nežinodami padeda sukčiams gauti apgaule iš kitų žmonių išviliojamus pinigus.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad į tokias schemas pastaruoju metu gyventojai vis dažniau įtraukiami reklamomis socialiniuose tinkluose, netgi netikrais straipsniais, kuriose pateikiamos ir anketos. Lengvu uždarbiu susivilioję ir jas užpildę gyventojai netrukus sulaukia finansinių sukčių skambučio, kurie dar papildomai papasakoja ir patikina, kaip lengvai bus galima užsibirbti, tad žmonių įtarumas ir kritiškumas dar labiau sumenksta.

Apsisaugoti nuo tokių schemų padeda kritiškumas ir informacijos tikrinimas. Prieš priimdami sprendimą dėl investavimo, įvertinkite, ar tai siūlantis asmuo, ar įstaiga turi leidimą verstis šita veikla. Investavimas yra licencijuojama veikla – Lietuvos banko svetainėje galima patikrinti išduotus leidimus teikti investavimo paslaugas Lietuvoje. Taip pat visi dokumentai, susiję su investicijomis, turi būti pateikti raštiškai ir valstybine kalba. Tikrinkite ir internetines platformas, per kurias siūloma investuoti, ar jos neblokuojamos, kokie atsiliepimai, skundai.

„Jei kyla įtarimų ar abejonių, visada galite susisiekti dėl konsultacijos su savo banko specialistais. O jei jau tapote sukčių auka, nedelskite ir praneškite apie tai ir bankui, ir policijai, kad išvengtumėte dar didesnių nemalonumų. Dažnai nuo tokių finansinių sukčių nukentėję gyventojai bijo pasakoti, kas iš tiesų nutiko, tačiau tai tik apsunkina tyrimo aplinkybes, todėl norint apsaugoti save ir kitus svarbu išsamiai papasakoti, kas iš tiesų nutiko“, – patarė D. Uosytė.

Garsiausi sukčiai nuteisti itin griežtai

Ženkliai išaugus naujų Ponzi schemų skaičiui, kurios kartu sudarė daugiau nei 5,3 milijardo JAV dolerių galimų nuostolių, „Ponzitracker“ duomenys rodo, kad daugiau nei viena iš keturių naujų schemų buvo susijusi su kriptovaliutomis. Bendras nuteistųjų Ponzi vykdytojų įkalinimo bausmių skaičius ir trukmė pasaulyje pernai pasiekė aukščiausią lygį per penkerius metus.

Nuo šio sukčiavimo būdo, už kurį dar 1920-aisiais buvo nuteistas Charlesas Ponzi, bausmės už šiuos nusikaltimus sustiprėjo, deja, pačių atvejų irgi padaugėjo. Ch. Ponzi žadėjo 50% grąžos už investicijas vos per 45 dienas ir 100% grąžinimą per 90 dienų. Taip jis išviliojo apie 20 mln. JAV dolerių (šių laikų skaičiavimu, atsižvelgiant į pakitusią pinigų vertę – apie 250 mln. JAV dolerių) ir buvo nuteistas trejiems metams laisvės atėmimo, o vėliau, pakartojęs savo nusikaltimo modelį – dar dešimtmečiui.

Kur kas didesnę sumą iš investuotojų pasisavino „Mutual Benefits Corporation“ – gyvybės draudimo bendrovė, 2000-ųjų pradžioje veikusi Floridoje. Bendrovė investuotojams pažadėjo didelę grąžą, surinko daugiau nei 800 mln. 2004 m. įmonė žlugo, o dalyviai pripažinti kalti dėl sukčiavimo. Šioje byloje buvo nuteisti daugiau nei 12 žmonių, įskaitant schemos lyderį Joelį Steingerį, kuris buvo nuteistas kalėti 20 metų.

Kinijos įmonės „Yilishen Tianxi Group“ vykdyta Ponzi schema 1999–2007 m. atnešė investuotojams daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių nuostolių. 2007 m. sukčiavimas buvo atskleistas, o vadovas nuteistas mirties bausme po to, kai daugiau nei 200 000 žmonių protestavo prie būstinės, tvirtindami, kad prarado savo santaupas. Pranešama, kad dėl dalyvavimo šioje schemoje keli žmonės net nusižudė.

Didžiausią visų laikų sukčiavimą, pasitelkus Ponzi schemą, įvykdė Bernie'is Madoffas. Jis pasinaudojo savo, kaip buvusio NASDAQ vertybinių popierių biržos pirmininko, pareigomis. Finansus gerai išmanantis sukčius per 17 metų iš investuotojų pavogė 65 mlrd. JAV dolerių. Jis buvo nuteistas 150-čiai metų kalėjimo ir mirė jame.

Tomas Pettersas buvo vienos iš garsiausių istorijoje Ponzi schemų sumanytojas, iš investuotojų išviliojęs beveik 4 mlrd. JAV dolerių. Jis vadovavo daugeliui įmonių, tačiau visos jos nevykdė veiklos. 2008 m., finansų krizės metais, Petterso planas žlugo – jis areštuotas dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir melagingų parodymų. Šiuo metu jis atlieka 50 metų bausmę JAV federaliniame kalėjime.

„Bitconnect“ buvo pasaulinė investavimo į kriptovaliutas schema, sustabdyta 2018 m. Jos rinkos riba siekė 2,6 mlrd. JAV dolerių, kol paaiškėjo, kad tai Ponzi schema. Tam išaiškėjus, kriptomonetos vertė iškart nukrito nuo 500 iki 1 JAV dolerio. Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas pateikė baudžiamąjį kaltinimą Glenui Arcaro, „Bitconnect“ vadovui. Galiausiai jis pripažino kaltu, kad uždirbo mažiau nei 24 mln. JAV dolerių ir buvo pasiųstas už grotų 38 mėnesiams.