„Lietuvos gyventojai, deja, nepasižymi geromis žiniomis apie investavimą. Viena iš to priežasčių – mokyklose trūksta finansinio raštingumo pamokų. Tad tėvai, norintys, kad jų vaikai išnaudotų investavimo suteikiamas galimybes, turėtų patys padėti užpildyti šią žinių spragą. Tokiu atveju bus padėtas tvirtas pamatas vaikų finansinei gerovei ateityje“, – pranešime spaudai sako T. Ratkevičius.

Reikia pradėti nuo pagrindų

Prieš leidžiantis į akcijų rinkų ir investicinių portfelių subtilybes, vertėtų vaikams paaiškinti pagrindines pinigų sąvokas ir finansinius principus.

„Norint pradėti investuoti, reikia turėti ką investuoti. Tad svarbu, kad vaikai nuo mažens suvoktų taupymo vertę, biudžeto sudarymą, skirtumus tarp poreikių ir norų. Tada jau galima padėti vaikams suprasti, kad sutaupyti pinigai gali būti įdarbinti, kurti palūkanas ir laikui bėgant patys savaime uždirbti papildomų lėšų“, – pasakoja T. Ratkevičius.

Siekiant padėti suvokti investavimo galimą naudą, svarbu vaikams paaiškinti, kas yra sudėtinės palūkanos ir kokį efektą jos daro investuojant, pažymi ekspertas.

„Paprastai tariant, sudėtinių palūkanų efektas reiškia, kad iš investicijų gautas uždarbis pats generuoja papildomą uždarbį. Kuo ilgesnis investavimo laikotarpis, tuo, tikėtina, sudėtinių palūkanų efektas bus didesnis. Dėl to svarbu, kad jauni žmonės, norėdami kuo didesnės ilgalaikės grąžos, investuoti pradėtų – kad ir nuo mažų sumų – kuo anksčiau ir taip išnaudotų sudėtinių palūkanų teikiamą naudą“, – teigia T. Ratkevičius.

Verta pasitelkti žaidimus

Investavimas yra sudėtinga tema ne tik vaikui, bet ir dažnam suaugusiajam, tad pravartu mokant vaikus apie investavimą pasitelkti įvairius žaismingus įrankius.

„Naudokite interaktyvius žaidimus, knygas ir vaizdo įrašus, specialiai sukurtus mokyti vaikus apie investavimą. Šie ištekliai dažnai supaprastina sudėtingas sąvokas, todėl vaikams lengviau suvokti pagrindines idėjas, pavyzdžiui, riziką ir grąžą. Taip pat – panaudokite realaus gyvenimo pavyzdžius. Dalykitės investavimo istorijomis, pasitelkite šeimos turimą investavimo patirtį, pavyzdžiui, kaupiant pensijų fonduose ar parduodant turimą nekilnojamąjį turtą už didesnę nei pirkimo kainą“, – pataria T. Ratkevičius.

Tadas Ratkevičius

Vienas iš gerų būdų pasimokyti vaikams investavimo – sukurti jiems imitacinį investicinį portfelį, pasakoja ekspertas.

„Pavyzdžiui, pernai mes pasiūlėme savo klientų paaugliams vaikams išbandyti investavimo žaidimą, investuojant netikrus 100 tūkst. eurų. Per pusantro mėnesio vaikai pasiekė įvairiausių rezultatų – nuo 20 tūkst. eurų nuostolio iki beveik 20 tūkst. eurų pelno. Toks praktinis metodas leido patirti rinkos pakilimus ir nuosmukius ir geriau suprasti investavimo dinamiką nerizikuojant tikrais pinigais“, – sako T. Ratkevičius.

Ilgalaikė strategija ir diversifikacija

Investavimo žaidimai padeda vaikams geriau suprasti dar vieną svarbų dalyką – ilgalaikio strateginio investavimo naudą, pažymi privačiosios bankininkystės vadovas.

„Labai svarbu, kad vaikai suvoktų, jog investavimas nėra lošimas kazino, tai – ilgalaikis ir kantrybės reikalaujantis įsipareigojimas. Pavyzdžiui, 96 proc. mūsų investavimo žaidimo dalyvių, kurie vaikėsi trumpalaikių rinkų tendencijų bei bandė tiesiog išlošti, per tą patį laikotarpį uždirbo mažesnę grąžą nei ilgalaikiai strateginiai investicijų fondai. Tai padėjo vaikams įsitikinti, kaip svarbu yra nuosekli ir ilgalaikė investavimo strategija, kuri gali kuo geriau atlaikyti rinkų sezoniškumus ir cikliškumus“, – pranešime žiniasklaidai pažymi T. Ratkevičius.

Galiausiai, prideda ekspertas, tėvai turėtų nepamiršti vaikų supažindinti su rizikos išsklaidymo ir diversifikacijos būtinybe. Tam galima pasitelkti tiek minėtus investicinius žaidimus, tiek dažnai naudojamas metaforas ar palyginimus.

„Vienas dažniausiai vartojamų ir vaikams lengvai suprantamų pasakymų – nedėkite visų kiaušinių į vieną pintinę. Tai reiškia, kad jeigu norime būti tikri, jog kuo daugiau kiaušinių pasiektų kelionės finišą nesudužę, reikėtų juos gabenant paskirstyti po kelias pintines. Tokiu būdu vienai iš pintinių apvirtus nerizikuosime visu savo turtu. Taip ir su investicijomis – svarbu jas protingai padalinti, kad vienam iš mūsų investicijų objektų patiriant nuosmukį, kiti padėtų išlaikyti turto vertę“, – sako T. Ratkevičius.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją