Pokyčiai naudingi ir gyventojams, ir verslams

Norintys gaminti žalią energiją gavo leidimą gauti APVA finansavimą daliai nutolusios saulės elektrinės namams, kuriuose vykdoma ekonominė veikla. Pasak „Ignitis“ produktų vadovės Indrės Baltušienės, šis pakeitimas gyventojams gana svarbus – jei anksčiau pretenduoti į paramą tokiu atveju nebuvo galima su šiuo kvietimu visi, vystantys vieną ekonominę veiklą namuose, gali tai padaryti. „Nuomos paslaugas teikiantys, kepantys tortus, teikiantys grožio paslaugas, konsultantai ir panašiomis veiklomis užsiimantys žmonės nuo šiol taip pat gali gauti paramą. Toks pakeitimas praplečia paramos gavėjų sąrašą, paramą daro prieinama daugiau gyventojų“, – sakė I. Baltušienė.

Elektros energetikos įmonės „Saulės grąža“ vadovė Deiminta Noreikienė pritarė dėl didelės pakeitimo naudos gyventojams sakydama, kad iki šiol parama negaliojo, jei namuose buvo vykdoma ekonominė veikla, dirbama pagal individualią sutartį, įkurtas smulkus verslas. Todėl leidimas gauti finansavimą nutolusiai saulės elektrinei reiškia, kad elektrinės dalį su parama galės įsigyti tiek fiziniai asmenys, tiek ir smulkūs verslai.
Deiminta Noreikienė

Taip įvykdžius pakeitimus neliko ir paraiškos APVA pateikimo bei sutarties su vystytoju sudarymo eiliškumo. Dėl šio paramos sąlygų pokyčio gyventojai energiją galės pradėti gaminti ir vartoti anksčiau, negu gaus fizinę paramą elektrinės daliai. Jau nuo 2023 m. liepos 8 d. galima įsigyti saulės elektrinės dalį iš nutolusių saulės elektrinių parkų ir įforminti PVM sąskaitą faktūrą bei priėmimo–perdavimo aktą su vystytoju.

„Tai aktualu, kai perkama saulės elektrinės dalis jau veikiančiame parke, o APVA paraiškos vertinimo terminas yra net 180 dienų. Mes rekomenduojame pirkti saulės elektrinės dalį jau veikiančiame ar dar šiais metais pradėsiančiame veikti parke, pradėti gaminti elektros energiją nelaukiant APVA atsakymo“, – sakė I. Baltušienė. Žinoma, planuojant dalies saulės parko įsigijimą ir tikintis paramos, svarbu įvertinti, ar vartotojas atitinka visas sąlygas, kurios gana detaliai apibrėžtos.

D. Noreikienė pastebėjo, kad yra klientų, kuriems finansavimas yra pagrindinė paskata įsigyti saulės elektrinę: „Tiek anksčiau, tiek ir pasikeitus sąlygoms, prieš perkant saulės elektrinę svarbu įvertinti finansines galimybes ir rizikas, kruopščiai patikrinti reikalavimus paramai gauti. Įprastai paramą gauna dauguma teisingai užpildžiusiųjų paraiškas, todėl naudinga pasikalbėti apie finansavimą su saulės elektrinių parko vystytojais. Jie padeda užpildyti dokumentus ir atsako į rūpimus klausimus“.

Skolinimasis saulės elektrinėms mažėjo

Keičiantis paramos saulės elektrinių įsirengimo ar įsigijimo sąlygoms bei kitoms aplinkybės keičiasi ir lietuvių susidomėjimas jomis. I. Baltušienė sako, kad gyventojų susidomėjimas saulės energija keičiasi proporcingai elektros kainoms. Didžiausią susidomėjimą Lietuvoje matėme 2022 pabaigoje. Šiuo metu susidomėjimas mažėja, nes elektros kainos stabilizavosi. Žinoma, artėjant pavasariui susidomėjimas saulės elektrinėmis visada išauga.

„Šiuo  metu rinka veikia sveikai, be kraštutinumų. Pernai buvo laikotarpis, kai nutolę saulės parkai būdavo iššluojami per mažiau nei penkiolika minučių, nes paklausa buvo didesnė nei pasiūla dėl daugelio priežasčių. Atokvėpis elektros energijos rinkoje, stabilios rinkos kainos nuėmė įtampą nuo gyventojų pečių, todėl normalu, kad susidomėjimas saulės elektrinėmis yra mažesnis“, – sakė „Ignitis“ atstovė.

 D. Noreikienė pridūrė, kad kinta ne tik susidomėjimas, bet ir nauda gyventojams bei verslams. Kadangi klientai gali įsigyti saulės elektrinės dalį, o tik vėliau kreiptis dėl paramos, trumpėja elektrinės atsipirkimo laikotarpis. Saulės generuojama elektros energija anksčiau aprūpina namų ar butų gyventojus, todėl klientas greičiau pajaučia rezultatus – pastebi, kaip atsiperka nutolusi saulės elektrinė. Paprastai skaičiuojama, kad su APVA finansavimu nutolusi elektrinė atsiperka per 4-5 metus.
Saulės elektrinės ant daugiabučio

„Šie pokyčiai turės naudos ir saulės elektrinių parkus vystančioms įmonėms. Mat vartotojų apsisprendimas įsigyti dalį elektrinės saulės elektrinių parke nebus priklausomas vien tik nuo paramos terminų. Norintieji vartoti žaliąją elektros energiją neturės laukti APVA atsakymo, ar jiems suteiktas finansavimas. Gyventojai galės patys spręsti, kada nori įsigyti nutolusią elektrinę“, – aiškino „Saulės grąžos“ vadovė.

Kai kuriems lietuviams, norintiems gaminti savo elektrą, nepakanka vien APVA skiriamos finansinės paramos, tad žvilgsniai krypsta į bankus. Pastarieji siūlo paskolas, skirtas būtent žaliosios energijos gamybai.

SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė atkreipė dėmesį, kad norinčiųjų skolintis saulės elektrinėms ar nutolusios saulės elektrinės daliai įsigyti klientų srautui didžiausią įtaką daro elektros kainos. Kai jos buvo pasiekusios rekordines aukštumas, tokios paskolos sudarė apie dešimtadalį visų vartojimo paskolų. Pernai metų statistika rodo, kad paskolos saulės elektrinėms įsigyti sudarė apie 3 proc. visų vartojimo paskolų ir pats poreikis skolintis saulės elektrinėms, palyginti su 2022 m., žymiai sumenko.
Eglė Dovbyšienė

„Saulės elektrinėms ar nutolusios saulės elektrinės daliai gyventojai gali pasiskolinti iki 40 tūkst. eurų (vienas asmuo – iki 20 tūkst. eurų). Paskolos laikotarpis gali siekti nuo vienerių iki septynerių metų. Tai, kiek ateityje gyventojai skolinsis elektrai iš saulės gaminti, priklausys ir nuo elektros kainų, ir nuo finansinių galimybių – darbo užmokesčio perspektyvų, bendros ekonominės padėties šalyje, gyventojų noro pereiti prie tvaresnių energijos šaltinių“, – kalbėjo E. Dovbyšienė.

Augant poreikiui didėja ir pasiūla

Augant žaliosios energijos poreikiui ir paprastėjant galimybėms ją gaminti bene kiekvienam norinčiam itin svarbia tampa pačių elektrinių pasiūla. Pasak D. Noreikienės, šiuo metu vartotojai turi iš ko rinktis – yra nutolusių saulės elektrinių parkų vystytojų, dirbančių su skirtingų prekių ženklų įranga, turinčių kitokią veiklos ir rangos patirtį. Tad klientui tereikia įvertinti poreikius atitinkančią kainą, įrangos kokybę ir vystytojo patikimumą.
„Ignitis“ produkto vadovė Indrė Baltušienė

„Šiuo metu matyti, kad skatinamas elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių vartojimas, todėl natūralu, kad planuojama ir daugiau saulės elektrinių parkų. Juolab ir paklausa yra didelė – klientams tai patogus būdas vartoti tvarią elektros energiją, kai nereikia rūpintis elektrine. Generaciją galima stebėti programėlėje, o priežiūrą užtikrina rangovas. Todėl ir patys šiemet planuojame įrengti daugiau saulės parkų“, – sakė pašnekovė.

Jai pritarė bei esančias galimybes ir ateities planus įvardino I. Baltušienė, sakydama, kad ir pasiūlos, ir paramos norintiems tapti gaminančiais vartotojais tikrai netrūksta: „Bendradarbiaujame su vystytojais, kurie ketina pasiūlyti didelius ir itin didelius nutolusius saulės parkus. Jei anksčiau vystytojai ateidavo su pasiūlymais 1-1,5 MW parko vystymui, tai šiuo metu kalbame su vystytojais, kurie pasirengę statyti 8-15 MW nutolusius saulės parkus. Tai – gera žinia klientams, nes reiškia didėjančią pasiūlą ir sąlygas sveikai konkurencijai bei naudą klientui, nes vystytojai yra ir bus pasirengę kovoti dėl rinkos dalies“.  

Pavyzdžiui, Eparkai.lt svetainėje šiuo metu parduodami parkai nuo 2 iki 15 MW dydžio, o 2024 m. pagal ESO išduotas sąlygas ir ketinimų protokolus yra rezervuotas rekordinis saulės parkų galios skaičius – 98 MW, o 2025 m. 465 MW.