Per didelis pasitikėjimas savimi

Investuotojai dažnai pervertina savo žinias arba gebėjimą numatyti rinkos pokyčius, teigia banko ekspertas.

„Pasitaiko atvejų, kai investuotojai mano, kad gali tiksliai nuspėti rinkos svyravimus ir atitinkamai pirkti arba parduoti investicijas, patirdami tik minimalius nuostolius. Kiti mano, kad aptiko išskirtinės informacijos apie rinkos tendencijas, ima perdėtai pasitikėti savimi ir nenumato galimos rizikos arba apskritai pervertina savo įgūdžius ir sumanumą, pamiršdami išties svarbų pastovumo ir sėkmės vaidmenį“, – pranešime spaudai sako M. Skardžius.

Norintiems išvengti su tuo susijusių nuostolių ekspertas pataria diversifikuoti savo investicijų portfelį.

„Investuokite į kuo įvairesnes turto klases, pramonės šakas ir geografinius regionus, tokiu būdu išskirstysite savo investicijas. Ir jei kada patirsite nuostolių vienoje iš jų, kitos suteiks stabilumo jausmą, kuris neleis pasiduoti emocijoms ir priimti neracionalių sprendimų“, – sako specialistas.

M. Skardžiaus teigimu, padėti gali ilgalaikio plano bei išsikeltų tikslų laikymasis. Jie išlaikys jūsų dėmesį ir padės išvengti impulsyvių sprendimų net rinkai ėmus svyruoti.

Investavimas

Patvirtinimo šališkumas

Emocijomis paremtą investavimą gali nulemti ir mus veikiantis patvirtinimo šališkumo veiksnys (angl. – confirmation bias), teigia M. Skardžius.

„Neretai investuotojai net patys to nesuprasdami ieško informacijos, kuri patvirtina jų jau turimus įsitikinimus, o kitokią atmeta kaip neteisingą. Tai gali pridaryti nemažai žalos, kadangi tokie investuotojai negeba objektyviai interpretuoti rinkos pokyčių arba konkrečių investicijų rezultatų“, – sako ekspertas.

M. Skardžius pataria investuojant išlaikyti objektyvų mąstymą ir remtis tik faktais – tiksliausią įspūdį apie rinką susidarysite domėdamiesi kuo įvairesniais požiūriais, ypač tais, kurie prieštarauja jūsų dabartiniams įsitikinimams.

„Ieškokite informacijos patikimuose finansų naujienų portaluose ir nepriklausomų analitikų įžvalgose, skaitykite akademinius tyrimus. Taip gerokai padidės tikimybė, kad priimsite apgalvotus sprendimus, kurie suteiks daugiau ramybės ir stabilumo“, – pranešime spaudai sako ekspertas.

Perdėtas vengimas patirti nuostolių

Nuostolių baimė taip pat lemia neracionalius sprendimus, pastebi M. Skardžius.

„Investavimas neišvengiamai susijęs su dažnesniais ar retesniais, mažesniais ar didesniais nuostoliais. Investuotojai, kurie ypač bijo juos patirti, turėtų rinktis mažesnio rizikingumo investicijas arba investavimą apskritai atidėti vėlesniam laikui. Taip pat visada reikia prisiminti, jog investuoti reikėtų tik tuos pinigus, nuo kurių nepriklauso jūsų kasdienė gerovė“, – sako banko atstovas.

Asociatyvioji nuotrauka

Baimė patirti nuostolių gali ir paskatinti parduoti savo investicijas rinkos nuosmukio metu, dažnai labai mažomis kainomis, priduria ekspertas. Tokiu būdu galite prarasti būsimą pelną, kai rinkos galiausiai atsigaus.

Eksperto teigimu, svarbu suprasti, kad bet kokiems ekonominiams procesams būdinga plėtra, pikas ir nuosmukis, dėl to rinka kartais augs, o kartais smuks.

„Plėtros metu gerais rezultatais dažniausiai pasižymės ciklinės akcijos, pavyzdžiui, prabangos prekės ir kelionės. Smukimo etapais paprastai saugesnės gynybinėsakcijos (kaip kad komunalinių paslaugų ir pagrindinių vartojimo prekių) bei vyriausybės obligacijos. Dėl to svarbu diversifikuoti portfelį – taip vienos investicijos įvairiais etapais atsvers kitas“, – sako M. Skardžius.

Specialistas primena, kad natūralu ir tai, jei visas portfelis kurį laiką nuostolingas – investavimas yra ilgalaikis procesas. Tačiau jis labiausiai atsiperka tuomet, kai remiamės faktais pagrįstais ir apgalvotais sprendimais, o ne emocijomis.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją