Pradėkite sekti pajamas ir išlaidas

Kaip rašoma pranešime spaudai, peržiūrėkite savo pastarųjų mėnesių išlaidas, suskirstykite jas į kategorijas, pavyzdžiui maistas, pramogos, restoranai ir kt. Tokiu būdu galėsite įvertinti, kokių išlaidų patiriate daugiausiai. Aiškiai matysite, ko galima išvengti, kokie pirkiniai neneša jokios naudos, pavyzdžiui turite prenumeratų, kuriomis nesinaudojate ar išleidžiate pramogoms, kurios neteikia malonumo.

Planuokite asmeninį biudžetą

Pirmas rekomenduojamas planavimo metodas – 6 sąskaitų: būtinosios išlaidos 50 proc., pramogos 10 proc., švietimas 10 proc., taupymas 10 proc., investavimas 10 proc., dovanos 5 proc., labdara 5 proc. Antras – 50/30/20: 50 proc. būtinosios išlaidos, 30 proc. likusios išlaidos ir 20 proc. taupymui bei investavimui. Tai sumažins arba visai panaikins finansinį stresą – gyvensite pagal galimybes ir pasirūpinsite ateitimi, būsite pasiruošę nenumatytiems atvejams.

Pirmiausiai atsidėkite, o tada leiskite

Pamirškite frazę: „Taupymui nelieka pinigų“. Tai nutinka tada, kai bandoma taupyti iš to, kas liko. Todėl būtina keisti įprotį – gavus pajamas 20 proc. atsidėti taupymui ir investavimui, o gyvenimu mėgautis iš likusių 80 proc. Šiuo atveju išmoksite gyventi su mažesne pinigų suma, nes jau turėsite iš anksto suplanuotą savo biudžetą.

Šarūnė Petrošiūtė

Kaupkite finansinę pagalvę

Rekomenduojamas jos dydis – 6–12 mėn. pajamos. Dalis šių pinigų turi būti laikomi grynaisiais, dalis – banko sąskaitoje. Jie negali būti investuojami ar paskolinami. Ji padės užtikrinti finansinį stabilumą, pavyzdžiui, netekus darbo, norint persikvalifikuoti ar sumažėjus pajamoms.

Pasirūpinkite draudimu

Jis reikalingas tada, kai nutinka nelaimingas atsitikimas. Draudimai, kuriais reikėtų pasirūpinti: šeimos gyvybės, traumų ir ligų, būsto ir turto, civilinės atsakomybės. Jais pasirūpinus būsite ramūs, kad bet kokiu atveju turėsite papildomų lėšų, skirtų sugrįžti į įprastą gyvenimo ritmą.

Pranešime spaudai akcentuojama, kad šie patarimai yra pamatas, ką turėtų daryti kiekvienas, norintis jaustis saugus ir užtikrintas savo finansais. Pasikeitę finansiniai įpročiai garantuos, jog pinigus valdote jūs, o ne pinigai jus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją