„Jeigu jau domitės tam tikra sritimi, pavyzdžiui, vynu, istorija, automobiliais, sekate tendencijas ir esate perpratę srities specifiką, nesudėtingai galite pomėgį suderinti su investavimu. Kuo daugiau žinių turėsite apie investicijų sritį, tuo didesnė tikimybė gauti reikšmingos grąžos. O jeigu domitės galimybe diversifikuoti savo portfelį retesnėmis investicijomis, tačiau dar neturite tam reikiamų žinių, niekada nevėlu pasinerti į naują sritį ar pasitarti su šios srities specialistais“, – pranešime spaudai sako T. Ratkevičius ir pateikia penkis alternatyvių investicijų pavyzdžius.

Retos monetos

Monetų kolekcionavimas gali turėti porą krypčių. Vienus kolekcionierius domina senovinės, istorinę vertę turinčios monetos, atspindinčios tam tikrą istorijos epochą ar įvykį. Kiti mėgsta mažo tiražo ar ypatingo dizaino monetas, kurias įsigyja tikėdamiesi, kad ateityje jų vertė augs.

„Lietuvos bankas reguliariai leidžia auksines ir sidabrines kolekcines monetas. Tokių monetų kainą didina pačių kolekcininkų paklausa. Pavyzdžiui, Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui skirta auksinė 100 litų moneta, dabar pardavinėjama už beveik 2 tūkst. JAV dolerių. Senos arba retos monetos taip pat turi ir pasaulinę paklausą, tad jos bus likvidesnės”, – sako ekspertas.

Tadas Ratkevičius

Prieš investuojant į monetas T. Ratkevičius pataria pasikonsultuoti su specialistu, kuris padėtų nustatyti monetų vertę dabar ir įvertinti, kaip ji galėtų kisti ateityje. Apie šią sritį taip pat galite sužinoti per monetų parodas, bendraudami su monetų pardavėjais ir prisijungdami prie monetų kolekcionierių – numizmatų – klubų.

Išskirtiniai laikrodžiai

Aukštos kokybės, prabangūs garsių prekių ženklų laikrodžiai laikui bėgant taip pat turi tendenciją brangti. Laikrodžio vertę lemia dizainas, naudojamos medžiagos, technologijos ir gamybos meistriškumas. Brangūs laikrodžiai siejami su rafinuotumu ir sėkme, todėl yra statuso simbolis tiek asmeniniame, tiek profesiniame gyvenime.

Vieni iš brangiausių pasaulyje laikrodžių prekių ženklų yra „Patek Philippe“, „Rolex“, „Breguet“. Aukcionuose tokių laikrodžių kainos gali siekti kelis, o kartais – net dešimtis milijonų eurų. T. Ratkevičiaus teigimu, investicija į laikrodžius gali būti geras būdas užtikrinti papildomą finansinę apsaugą infliacijos laikotarpiu.

Vynas

Vyno kolekcionavimas, kaip ir vyndarystės tradicijos, yra itin sena investicijų rūšis, kuri gana atspari finansiniams svyravimams.

„Sukūrus puikių vynų kolekciją, jų kaina su laiku tik didės, o ekonomikos nuosmukis tam neturės didelės įtakos, nes paklausa vynui yra globali. Kaip ir prabangūs laikrodžiai, brangių vynų kolekcija dažnai yra statuso simbolis. Be to, vynas turi ir kultūrinę vertę, kadangi atspindi tam tikras vyndarystės tradicijas”, – pranešime spaudai pasakoja banko atstovas.

Brangiausi pasaulio vynai yra iš vadinamųjų „senojo pasaulio“ regionų, tokių kaip Bordo, Burgundija ir kt. Šie kraštai pasižymi ribota vyno gamyba, geru derliumi, o jų vynai – aukšta kokybe ir paklausa. Vienas brangiausių kada nors pasaulyje parduotų vyno butelių yra 1945 m. Burgundijoje pagamintas „Domaine de la Romanée-Conti", kurio pardavimo kaina siekė maždaug pusę milijono dolerių.

Investavimas

Klasikiniai automobiliai

Klasikiniais automobiliais įprastai vadinami tie, kurie pagaminti ne anksčiau nei 8-ajame dešimtmetyje. Brangiausi automobiliai – tie, kurių pagaminta itin nedaug. Jie turi istorinę vertę, nes simbolizuoja tam tikrą automobilių dizaino epochą ir to meto inžinerinius pasiekimus.

„Pastaraisiais metais senovinių automobilių kainos kilo sparčiau nei akcijų. Pelningiausiais klasikiniais automobiliais laikomi „Porsche”, „Ferrari”, „Mercedes-Benz” arba amerikietiški „Ford Mustang”, „Chevrolet Corvette”. Šie prekės ženklai itin masina investuotojus ir ilgainiui kelia jų vertę. Kuo senesnis ir retesnis automobilis, tuo dažniausiai bus didesnė jo kaina”, – pažymi ekspertas.

Pasak T. Ratkevičiaus, norint ilgalaikės vertės augimo svarbu, kad automobilis būtų gerai prižiūrimas ar restauruotas iki jo pradinės būklės. Jis prideda, kad skirtingai nei investicijos į vertybinius popierius, automobiliai dažnai savininkams turi ir emocinę vertę, su savo kolekciniais automobiliais jie dažnai dalyvauja parodose, klasikinių automobilių raliuose ir panašiuose renginiuose.

Literatūriniai lobiai

Kaip ir monetų atveju, kolekcinių knygų vertė nebūtinai priklausys vien nuo jų amžiaus. Nors senovinės knygos turi istorinę reikšmę, yra patrauklios kolekcininkams, istorikams bei mokslininkams, kartais sąlyginai nauja knyga gali būti brangesnė.

„Kai kurios naujesnės ir populiaresnės knygos, ypač jeigu jos yra pasirašytos paties autoriaus, gali kainuoti daugiau už šimtametį leidinį. Kaip ir investuojant į meno kūrinius, taip ir investuojant į knygas, galima rinktis jauną autorių tikintis, kad jis vėliau išpopuliarės”, – pastebi banko ekspertas.

Investicijos į knygas kartais gali siekti įspūdingus sumas, teigia T. Ratkevičius. Pavyzdžiui, Leonardo da Vinčio iliustruotų mokslinių raštų rinkinį „Lesterio kodeksas” Billas Gatesas 1994 m. nusipirko už 49,4 mln. JAV dolerių.

Investavimas

Meno kūriniai

Investicijos į meną labai populiarios visame pasaulyje, jų rinkos dydis – net apie 1,7 trilijono JAV dolerių.

„Žmonės dažniausiai investuoja į šiuolaikinį meną ir impresionistų kūrinius, tačiau labai populiarūs ir senųjų meistrų darbai, kuriems įsigyti galimybių pasitaiko itin retai. Tad norint sėkmingai investuoti į meną, reikia labai daug paties investuotojo laiko ir pastangų. Ši sritis reikalauja puikiai išlavintos akies, kuri padėtų atpažinti potencialiai vertingus kūrinius“, – sako T. Ratkevičius.

Ekspertų vertinimu, didžioji dalis meno kūrinių investicinės grąžos neatneš, iki penktadalio jų yra tam tikru aspektu įdomūs ir vertingi kolekciniai kūriniai, o maždaug keli procentai meno kūrinių yra investicine prasme neabejotinai vertingi. Tad ketinantiems investuoti į meną svarbu apsiginkluoti kantrybe

Reikėtų nepamiršti, kad meno kūrinių vertei išlikti reikia specialios saugojimo vietos, kitaip išvaizdą gali paveikti drėgmė ir kiti natūralūs faktoriai. Be to, meno kūrinius prireikus parduoti greitai, tai padaryti gali būti nelengva.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją