Kviečia kiekvienam atrasti savo kirpėją ir neišradinėti dviračio

Šviesaplaukių, kurias ne visiems meistrams pavyksta tobulai nudažyti, pasitikėjimą seniai užsitarnavusi, šioje srityje daugiau nei 25 metus dirbanti Renata dažo, kerpa, prižiūri, atstato, dalina patarimus, kartu „duoda velnių“ ir daugumai Lietuvos įžymybių.

DELFI koliažas

Plaukų stilistė su taikliu humoro jausmu savo klientėms, kurių dauguma yra moterys, apie jų plaukus visada sako teisybę, kokia skaudi ar nemaloni ji bebūtų. Nors ne iš karto visoms tiesa patinka, visgi po kurio laiko jos ima visapusiškai pasitikėti Renatos meistriškumu ir patiki vieną svarbiausių moters grožio komponentų prižiūrėti būtent jai. Kaip ji pati sako, tiesos kalbėjimas greičiau priveda prie sprendimų, nes kitaip užtrukama gerokai ilgiau, o juk norisi, kad žmogus pagaliau turėtų sveikus, stiprius plaukus, o ne nušiurusius, nudegintus, be spalvos, elastingumo, naudojant ne tas priemones ar elementariai ne taip galvą plaunant.

„Kai pas mane ateina naujos klientės, jos visada būna su rimtomis problemomis. Akys plačios ir prašančios padėti, plaukai baisūs, būna joms ir pačioms nepatogu, bet darbas ne apie patogumą, o apie kokybę ir gerus plaukus, tad būna taip azartas sutvarkyti plaukus paima, kad niekas nesustabdys [šypsosi, aut. pastaba]. Dažniausiai ateina pačios juos dažusios arba pakliuvusios ne į tinkamo jai specialisto rankas. Aišku, tuomet plaukai būna pagadinti arba sugadinti. Kartais žiūri ir galvoji, kaip taip įmanoma. Yra klienčių, kurios ateina sudeginusios plaukus iki ežiuko, kitoms plaukai tiesiog trupa, spalvų keletas. Yra kurios ateina ilgais plaukais, bet pusė jų nutriušę galutinai, kuriems jau niekas nepadės, tik žirklės.

Žinoma normalu, jog visos nori ne tik atstatyti sugadintus plaukus, bet ir kuo greičiau tai padaryti. O taip nebūna. Jeigu buvo dažoma namie, netaisyklingai, su bet kokiais dažais, tinkamai plaukais nesirūpinama, sveikų plaukų atauginimas ir visapusiškas atstatymas kainuoja brangiai. Čia kaip seną sugriuvusį namą ar automobilį suremontuoti, juk tam reikia ne tik pinigų, bet dar ir laiko. Po vieno karto pas kirpėją plaukai neatsistato, nereikia turėti iliuzijų. Gali užtrukti ir du metus, kad atauginti sveikus plaukus nuo labai trumpų iki žemiau pečių.

Renata Blaževič, nuotr. iš asmeninio albumo

Aišku, kiekvienas profesionalus meistras imasi visų priemonių, kaip tą plauką operatyviau gelbėti, bet reikia atsiminti, kad geriau jau pasitaupant reguliariai eiti pas kirpėją, nei dažytis pačioms ir paskui mokėti trigubai. Nors pastebėjau, kad kai jau labai blogai, pinigų jos nebeskaičiuoja, reikia rezultato. Nuoširdžiai rekomenduoju kiekvienai rasti savo plaukų stilistą ir juo pasikliauti. Juk turime savo odontologus, ginekologus, psichologus, šeimos gydytojus, tad ir kirpėjai, kurių šiandien yra tikrai nemažai gerų, puikių specialistų, taip pat turi būti nuolatiniai, nes jie viską apie jūsų plauką, odą žino, visuomet patars, bus jūsų pusėje ne tą vieną kartą, kai jau viskas blogai, o visuomet. Dviračio išradinėti čia nereikia“, – pataria plaukų stilistė ir pradeda kalbėti apie dažniausius mitus, susijusius su plaukų priežiūra.

Kasdien plauti galvos ilgaplaukėms nepataria

„Karštas vanduo nekenkia plaukams, tiesiog greičiau pasišalina riebalai. Jeigu nuolat plausite galvą labai karštu vandeniu, tai, aišku, pakenksite, nes tiesiog svilinsite odą, ko daryti nereiktų. Kiekvienas žmogus skirtingai reaguoja į tą pačią vandens temperatūrą. Nėra tokios konkrečios temperatūros, kuri būtų visiems be išimties rekomenduotina, svarbu, kad būtų pačiam žmogui komfortiška, bet su šaltu vandeniu galvos gerai neišplausi“, – sako Renata.

Pasak plaukų stilistės, kiekvieną dieną ilgaplaukėms galvos plauti tikrai nereikia, užtenka kas 2–3 dienas. Su trumpaplaukiais paprasčiau.

Plaukų augimo nepagreitinsi

Į dažnai girdimą mitą, apie tai, kad jei kuo dažniau kerpi plauką, tuo jis greičiau auga, Renata atsako, kad plaukas per mėnesį paauga 1–1.5 cm arba dar lėčiau.

„Greičiau augti plaukai negali. Pas vyrus plaukai auga gal kiek greičiau, nei pas moteris. Paskatinti jų augti irgi neįmanoma. Vaikams geriau auga plaukai, nei vyresnio amžiaus vaikams, nes jie taisyklingiau maitinasi, pasisavina daugiau maistingų, svarbių organizmui medžiagų. Jų regeneracija yra greitesnė. Vyresniame amžiuje žmogus turi savyje mažiau vitaminų, mineralų, jo regeneracija sulėtėjusi, plaukų kiekis sumažėja, sulėtėja plaukų augimas. Galų gale svogūnėliai nebeatauga taip greitai, prasideda ir plaukų slinkimas“, – paaiškina plaukų stilistė.

Pasak Renatos, kirpti plaukų galiukus yra būtina kas mėnesį–du, ne rečiau: „Pas mane yra ne viena klientė, kuriai juos kerpant mes atauginame sveikus plaukus. Logikos atrodo nėra, kad jeigu kerpi, kaip jie atauga, bet galima. Jeigu auga pusantro centimetro per mėnesį, nors pusę centimetro nukirpus kad ir ne kas mėnesį, o kas du, plaukas nespėja iki kito kirpimo nutriušti. Tiesą sakant, negaliu žiūrėti į moteris, kurios turi labai ilgus plaukus, kurie nuo pečių zonos yra visiškai sugadinti, besiveliantys, trūkinėja, labai silpni ir jos su jais vaikšto. Tai jau geriau juos nukirpti arba dažniau kirpti, tada jie ataugs sveiki ir gražūs, nors ir vos per ilgesnį laikotarpį“.

Renata Blaževič, nuotr. iš asmeninio albumo

Į klausimą, ar veiksmingos priemonės, skirtos plaukų galiukams, stilistė atsako, kad tokios priemonės yra sukurtos priežiūrai, kad galiukai netriuštų, o ne tam, kad juos atgaivintų, kažkaip suklijuoti, kai jie jau lūžę. Renata sako tiesiai, kad tam, kas sugadinta, padeda tik žirklės.

Plaukų kirpimas paaugliams, pasak stilistės, taip pat yra būtinas. Jiems odą prižiūrėti yra labai svarbu, nes paauglystėje oda yra riebesnė. Plaukai pasidaro riebesni, nes riebalai slysta nuo galvos ant plaukų. Tad paauglių odai reikalinga atitinkama priežiūra. Jie dažnai pasirenka šampūną riebiems plaukams, be ne jie riebūs, riebi yra oda.

Taisyklingas plaukų džiovinimas džiovintuvu nekenkia, tiesinimui būtina apsauga nuo karščio

„Pati esu išbandžiusi visus įmanomus džiovinimo būdus. Atsakymas, kurį būdą pasirinkti, yra tame, kokį efektą norite išgauti ir ar norite vaikščioti kaip „kutvela“, ar su gražiais sutvarkytais plaukais, ką galima padaryti džiovintuvu, nes mes visi daugiau mažiau turime išsipūtusius plaukus. Aš pati plaukus džiovinu nuo tada, kai įsigijau džiovintuvą, galima sakyti nuo neatmenamų laikų [juokiasi, aut. pastaba]. Faktas tas, kad mitas yra tai, kad džiovinimas džiovintuvu labai kenkia.

Aišku, jei netaisyklingai džiovinsite plaukus, pradėsite nuo jų galiukų ir eisite link šaknų, tai perdžiovinsite. Šaknys yra žymiai drėgnesnės nei galiukai, tad juos galima stipriai nusausinti ir taip jiems pakenkti. Bet jei pradėsite džiovinti nuo galvos odos, nuo šaknų, tada viskas puikiai, ir tie patys galiukai išdžius, kol iki jų prieisite“, – patikina ilgametė plaukų stilistė.

Paklausus, o kaip gi yra su plaukų tiesinimu žnyplėmis, Renata atsako, kad toks plaukų tvarkymo būdas kenkia taip pat tik tuo vienu atveju, jei netaisyklingai tai darysite: „Labai dažnai pastebiu, kad moterys tiesina vakarykščius išplautus plaukus pakartotinai. Įsivaizduokime, kad plaukas turi drėgmės, ir per dieną ji garuoja. Su tiesintuvu dar labiau išgariname drėgmę iš plauko, o kai jos nėra, plaukas nualinamas. Jei taip darysite kasdien, tai sveikų plaukų neturėsite.

Norint, kad tiesinimo žnyplės nekenktų plaukams, reikia visų pirma turėti atitinkamą įrenginį. Rekomendacija ir geresnio tiesintuvo šiandien dienai nėra, tai yra tiesintuvas su garais. Jis nenaudoja plauko drėgmės, o naudoja savo. Čia tas pats, kaip drabužį lyginti: ar su garais, ar sausai. Taip pat prieš tiesinant plauką, būtina naudoti karščio apsaugą. Tai yra specialus produktas, apsaugantis plauką karšto džiovintuvo, karštų žnyplių, nuo karštų suktukų ir panašiai. Silikono, kuriuo jis pripildytas, pagalba pačiame plauke lieka daugiau drėgmės. Pats silikonas niekaip nekenkia, nes sukurtas specialiai plaukams.

Iš kitos pusės, jei su džiovintuvu taisyklingai išsidžiovinsite, tai ir tiesintuvo nereikės, svarbu naudoti ir tinkamas priemones, kad plaukas būtų lygesnis. Jeigu plaukas yra garbanotas, tada jau yra kita kosmetika ir kitokios priemonės turi būti naudojamos. Jeigu tiesiog pūstas plaukas, tai svarbu pasirinkti glotninančius produktus“.

Plaukų stilistė akcentuoja, kad jeigu kiekvieną dieną ir plausite, ir tiesinsite plaukus, teks rinktis labiau vyrišką, trumpą kirpimą, nes faktas, kad ilgiems plaukams tokia priežiūra netinka.

Renata Blaževič, nuotr. iš asmeninio albumo

Plauko genetiką galima pakoreguoti tik šiek tiek

„Neretai galvojama, kad tinkama plaukų priežiūra gali padaryti plaukus storesnius. Šioje vietoje reiktų prisiminti, kad yra toks dalykas kaip genetika ir prieš ją nepašokinėsi [šypsosi, aut. pastaba]. Jeigu genetiškai buvo duotas atitinkamas plaukų kiekis ir struktūra, tai čia yra bazė ir jos nepakeisi. Bet šiandien yra priemonės, kurios savyje turi kolageno. Jos gali šiek tiek pastorinti, pasunkinti plauką. Bet jei visada buvo plonas plaukas ir norisi storų kasų, tai taip nebus. Kolagenas gali šiek tiek pakeisti struktūrą, ji bus ne tokia minkšta, plaukas bus kietesnis, bet plaukų kiekio jis nepridės“, – sako Renata.

Į klausimą apie tai, kad jei dažnai šukuosi, ar plaukas augs geriau, Renata sako, kad augti greičiau jis negali, bet jis darosi stipresnis, labiau blizga, nes šukuojant suaktyvinama kraujo apytaka, kas reiškia, kad kraujas atneša daugiau deguonies ir maitinamųjų medžiagų prie plaukų šaknų. Jeigu sveika oda, sveikos ir šaknys.

Plaukų dažymas namuose kainuoja brangiau nei salone, būtinas tinkamas tonavimas

„Gulėjimas ant sofų ar lovų atsirėmus pakaušiu į atramą kenkia ir mūsų kaukolei, ne tik plaukams. Tuo metu būna, kad patriname toje vietoje plaukus, jie gali susilpnėti, bet pačiam augimui tai nepakenkia, tik vaizdui. Svogūnėlių yra daug, ataugs, daug blogiau yra chemiškai pakenkti plaukui, kas labai dažnai būna. Netinkamas plaukų dažymas namuose yra viena iš priežasčių, su kuo susiduriame, nes reikia jau rimčiau gelbėti plaukus“, – pastebi plaukų stilistė.

Brunetei, pasak Renatos, yra didesnė tikimybė nusidažyti plaukus lygiai namuose su nusipirktais dažais. Nors moterys dažniau žiūri spalvos tolygumą, pamiršta, kad dažai, o ypatingai pigūs, labiau kenkia plaukui, nei dažytumėte salone, kur būtų ne tik tolygiai išdažyti, bet ir kaskart kruopščiai prižiūrimi plaukai.

Renata Blaževič, nuotr. iš asmeninio albumo

Plaukų stilistė atvira: „Blondinei namuose gerai nusidažyti plaukų neįmanoma. Priežiūra tokiu atveju taip pat labai suprastėja. Kaip pavyzdys, kai dažai, privalai dažyti tik šaknis, tik ataugusią zoną, tai ar pati, ar sesuo, draugė ar mama, jos visos nėra profesionalės, jos tepa bet kaip. Dažniausias dalykas, kad naujų dažų patenka ant dažytų plaukų. Plaukams tai kenkia. Kitas dalykas – nepataikoma spalva, nes jos pagal nuotrauką ant dažų pakuotės sunkiai išsirinksi. Nežinoma, kaip tiksliai maišyti dažus, spalva būna ne tik netolygi, bet ir kelių atspalvių. Taip visokiais atspalviais prisidažiusios, nualinusios plaukus, moterys ateina pas kirpėjus ir prašo padėti jau neskaičiuodamos pinigų. Tad nuoširdžiai nerekomenduoju eksperimentuoti, jei norite kuo ilgiau turėti išpuoselėtus, gražius, sveikus plaukus. Reikia nueiti pas profesionalą ir nusidažyti normaliai, geriau jau pasitaupyti apsilankymui, nei paskui gelbėti plauką, kas kainuoja labai nemažai“.

Renata dar sako, kad dažnai klientės ateina ir sako girdėjusios, kad plaukų tonavimas kenkia, kad jokiu būdu negalima tonuoti. Ji su tuo nesutinka: „Visų pirma, tonavimas tonavimui nelygus ir priklauso, kaip tonavimą įsivaizduoja meistras. Tai yra nemaža investicija, o pas mus Lietuvoje salonuose nelabai mėgstama investuoti į tokias priemones. Tikras tonavimas atliekamas ne su cheminiais, o su balzaminiais dažais, kurie yra labai stipriai pigmentuoti. Net jeigu šviesiname plaukus, tarkime, dažytus sruogelėmis, mes turime tonuoti kas mėnesį, nes plaukas yra nupigmentuotas, jis neturi pigmento savyje. Jeigu kiekvieną mėnesį jį pigmentuosime, jis nenutriuš, sruogelės bus žymiai stipresnės, jų elastingumas geresnis.

Kalbant apie pačias sruogeles ir jų kenkimą plaukams, tai jeigu dažai reguliariai, tai yra kartą per pusmetį sruogelėmis, pas tą patį specialistą, jis gali kiekvieną kartą pagal savo techniką jas puikiai prižiūrėti, bet yra tokių klienčių, kurios nelabai mėgsta ataugusias šaknis, tada bėga dažytis kas mėnesį ar kas du. Plaukas nespėja ataugti, tada labai sudėtinga tinkamai nudažyti sruogeles ir dažai patenka ant jau dažytų plaukų. Faktas, kad tai kenkia. Reikia duoti plaukui daugiau ataugti. Esu tikra ir daug kartų eksperimentavusi, ir žinau pagal patirtį, kad plaukas, dažytas sruogelėmis gali būti gražus, stiprus, o su tinkamu tonavimu dar geresnis“.

Būtina gerti daugiau skysčių ir mažiau tikėti reklamomis

„Ar sausa galvos oda yra pagrindinė pleiskanų priežastis, tai ne, ji nėra pagrindinė, yra grybeliniai susirgimai ir kiti dalykai, bet šiandien dienai tikrai didelė problema yra sausa oda. Netaisyklingai parinkta kosmetika prie to prisideda taip pat. Ne paslaptis, kad ne visi kokybiškai maitinamės, kas elgiasi priešingai, aišku, labai pagirtina, bet dauguma mūsų nesame uolūs sveikuoliai. Mūsų plaukus įtakoja gyvenimo būdas. Aš galiu pasakyti, ar klientas geria vandenį, ar ne. Būna paklausiu, kodėl pradėjo mažiau gerti vandens, klausia, iš kur žinau. Aš gi matau, kaip oda į dažus reaguoja. Ji žymiai sausesnė tampa. Reikia daugiau gerti skysčių. Su tinkama kosmetika galima sureguliuoti šią problemą“, – patikina plaukų stilistė.

Paklausus apie plaukų priemonių reklamas socialiniuose tinkluose ar youtube kanale, kiek jos vertos dėmesio, Renata sako, kad tik jūsų kirpėjas gali pasakyti, kokias priemones geriausiai naudoti, nes žino plauką, odą, mato problemas: „Kiekvienas turi atlikti savo darbą. Dar svarbu mažiau žiūrėti visus tuos youtube kanalus, kur moko kaip elgtis, nes ten labai dažnai klaidina.Turiu pavyzdį su savo užaugusia dukra, kurios plaukai yra žemiau juosmens. Žiūriu aš į juos vieną dieną, ji ne Lietuvoje gyvena, galvoju, kas čia ne taip. Klausiu, ką padarei? O ji prisižiūrėjo, kad plaukų galiukų nereikia plauti, nes iki jų ir taip nubėga šampūnas, ir taip juos galima išsaugoti sveikesnius. Pasakiau, kad tik greitai eitų plauti nuo šaknų iki galiukų, kaip kad visada tai darė [juokiasi, aut. pastaba].

Dar vienos reklamos, kuriomis reikia mažiau tikėti, yra azijiečių, mat jų plaukų spalvos bei struktūros skirtingos nuo mūsų: „Juodi plaukai daugiau atspindi šviesą. Taip pat labiau žėri gelsvi plaukai, nei pilki. Galime matyti daug plaukų priežiūros reklamų, kai reklamuoja azijietės, jų plaukai kaip su sviestu pertepti atrodo, nuostabiai žėri, bet reiktų įjungti protą ir logiką, ir pagalvoti prieš perkant, ar tikrai ta priemonė tinkama būtent mūsų plaukui“.

Renata Blaževič, nuotr. iš asmeninio albumo

Su tobulais plaukais Lietuvos vyrai grįžta iš Turkijos

„Plaukų persodinimas tikrai puikus sprendimas. Mūsų viršutinėje galvos dalyje plaukų yra mažiau nei galinėje, tai iš plaukų apačios plaukai perkeliami į viršų, į plaukų auginimo liniją. Jeigu plaukų ir gale nėra, tai kaip ir nėra ką persodinti. Kaip priauga plaukas, viskas priklauso nuo organizmo, kaip jis adaptuojasi. Tai yra procesas. Pati operacija tikrai nėra tokia baisi, Lietuvoje jau nemažai kas ją atlieka.

Aš asmeniškai džiaugiuosi už tuos vyrus, kurie ryžtasi plaukų persodinimui. Tai daro didelę įtaką ne tik jų išvaizdai, bet ir duoda pasitikėjimo, žmogus nekompleksuoja, nes toli gražu ne visiems vyrams pasiseka plaukus išsaugoti.

Atsimenu, kaip skridau per Stambulą į Vilnių, lėktuve buvo galima pamatyti labai daug lietuvių su operuotomis galvomis [juokiasi, aut. pastaba]. Matosi iš to, kad jie užklijuoti, subintuoti, kai kurie su kepurėmis buvo. Po operacijos matosi labai tobulas plaukų augimas. Mūsų plaukai auga chaotiškai, o čia plaukai persodinami eilėmis. Bet tik iš labai arti gali pamatyti tokį dalyką, iš tolo ne. Kas tame nesupranta, tai išvis nieko nemato. Žodžiu, iš Stambulo grįžta tobuli Lietuvos vyrai, neretai dar ir sutvarkytais dantimis ir baltomis šypsenomis“, – juokiasi Renata.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją