Pavyzdžiui, kalkėms valyti naudojama citrinos rūgštis dar niekada nenuvylė. Dažnuose namuose jos įprastai būna, bet net jei ir kitkam jos nenaudojate – verta jos turėti kalkių šalinimui. Be to, taip valyti arbatinuką kur kas taupiau nei pirkti specialias priemones, nes paprasčiausios citrinos rūgšties pakuotės užtenka kur kas ilgesniam laikui.
Kalkės arbatinyje

Savaime kalkės arbatiniame nėra kažkas labai baisaus – tai tiesiog nusėdusios kalcio ir magnio druskos, dažniau besikaupiančios namuose, kuriuose vanduo yra kietas. Tačiau ilgainiui kalkės gali gadinti patį prietaisą ar gėrimų skonį.

Norint išvalyti arbatinuką, kurio dugnas pasidengęs kalkėmis, jame paliekame apie trečdalį vandens ir įberiame maždaug porą arbatinių šaukštelių citrinos rūgšties. Paliekame arbatinuką užvirti ir stebime, kaip jo dugnas bematant darosi vis panašesnis į veidrodį.
Citrinos rūgštis

Štai ir viskas – arbatinuko kalkės įveiktos, vidus atrodo lyg naujas, o jūs sugaišote vos vieną minutę. Tačiau nepamirškime išpilti rūgštaus vandens ir praskalaukime arbatinuką švariu vandeniu.

Kad arbatinukas visuomet atrodytų lyg naujas, reikėtų kalkes šalinti reguliariai. Jei vis tik ilgą laiką to nedarėte, o kalkės matomos ne tik arbatinuko dugne, bet lipa jo šonais ir dangteliu – tuomet didesnį citrinos rūgšties kiekį teks užvirti iki viršaus vandens pilname arbatinuke.
Išvalytas arbatinukas

Jei namuose citrinos rūgšties neturite, ją galima pakeisti actu, soda ar druska.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)