Šventėje viešėjęs Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas pasiguodė, kad visai neseniai šeškas išpjovė visas jo vištas ir gražų gaidį. Ką daryti, kad taip nenutiktų, atsakyti negalėjo ir pranešimą apie vištų auginimą šventės svečiams perskaičiusi mišraus ekologinio ūkio „Farmers Circle“, veikiančio tarp Ukmergės ir Anykščių, padalinio vadovė Gryta Čepinskaitė. Prieš pat renginį ji pasakojo sužinojusi, kad ūkyje į laisvę pabėgo ožiai, bet sugebėjo nuotoliniu būdu suorganizuoti jų sugrąžinimą į aptvarą.

„Turime savo ūkyje 800 vištų dedeklių. Bandėme auginti ir broilerius, bet įsitikinome, kad Lietuvos rinka dar nėra pasiruošusi mokėti tiek, kiek vieta ekologiška mėsa“, – sakė ūkininkė.

Merkinės dvare išrinktos gražiausios vištos ir gaidžiai

„Paukščių diena Merkinėje švenčiama nuo seno. Mačiau nuotrauką, iš kurios į mus žvelgia tokios šventės dalyviai 1928 m. O Jorės diena – pavasario, žalumos šventė, švenčiama balandžio pabaigoje“, – pasakojo renginio organizatorius Vytaras Radzevičius.

Kelios tradicijos vienoje šventėje Merkinės dvarvietėje kuo puikiausiai išsiteko, bet geriau apie viską jums papasakosiu iš eilės. Nes iš pat ryto prie „Pasaulio puodų“ restorano gražiausius savo paukščius eksponavo vištų ir gaidžių šeimininkai iš Lietuvos veislinių paukščių augintojų asociacijos. Parodos svečiai aktyviai pildė balsavimo anketas ir išrinko gražiausią vištą bei gaidį. Apdovanojimus skyrė ir organizatorių sudaryta vertinimo komisija: vištų ūkio „Lapė už tvoros“ savininkė Julija Mazurienė ir laukinės gamtos fotografas Jonas Bilinskas. Daugiausiai dėmesio šį kartą sulaukė labai jauna vištų augintoja Ievutė, kurios kuoduota višta laimėjo publikos simpatijų taurę. Prizus nugalėtojams sukūrė keramikos dirbtuvės „Molio minklės“ iš Druskininkų savivaldybės.

Merkinės dvare išrinktos gražiausios vištos ir gaidžiai

Dvarvietėje veikė amatų ir skanėstų mugė, koncertavo Merkinės jaunimo etnokultūros klubas „Kukumbalis“, vyko žaidimai vaikams, buvo galima paskanauti vištienos sultinio ir argentinietiškų mėsos pyragėlių „Empanados“.

„Pamačiau tiek gražių paukščių, kad beveik susigundžiau, pasibaigus kadencijai sodyboje pradėti laikyti vištas. Mėsos nevalgau, bet kaimiškus kiaušinius tai labai mėgstu“, – kalbėjo renginyje sutiktas Seimo narys Vilius Semeška. O kitais metais Merkinės dvarininkas V. Radzevičius žada papildyti šventės programą geriausio gaidžio imitatoriaus konkursą, kurio apdovanojimą gautų natūraliausiai gaidžio balsu užgiedojęs žmogus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)