Tikra vitaminų „bomba“

Sveikos gyvensenos ir mitybos ekspertė D. Kunčienė teigia, kad pati putino uogomis bei šio medžio žieve savo organizmą ji stiprina bene visą gyvenimą. Anot jos, seniau beveik kiekvienoje sodyboje augdavo putinai.

„Vis dėlto, šiandien apie putinus informacijos nėra labai daug. Noriu padrąsinti pamėgti ne tik šermukšnius, aronijas, tačiau į sveikatinimosi produktus įtraukti ir putinus. Juk šio medžio uogos – tikras mineralinių medžiagų, mikroelementų bei vitaminų šaltinis“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, putinų uogos itin vertingos šaltuoju metų sezonu. Juk jose – itin daug vitamino C. O taip pat organizmą pastiprins ir kiti vitaminai: A, E, P, K. Žolintė nepamiršta paminėti ir to, kad šios uogos – puikus kalio šaltinis.

„Šios raudonos uogos turi ir kitų itin naudingų medžiagų – organinių rūgščių, karotinoidų, pektino, taninų, glikozidinės medžiagos. Šios uogos tonizuoja, gerina medžiagų apykaitą, pasižymi raminančiu poveikiu“, – itin vertinga informacija dalinasi D. Kunčienė.

Taip pat šios uogos itin naudingos širdžiai. Pašnekovė pabrėžia ir putinų naudą šlapimo takams. Reguliariai vartoti šias uogas turėtų ir tie žmonės, kuriuos dažnai „puola“ bacilos ir rudenį bei žiemą jie nuolat serga įvairiomis peršalimo ligomis.

Putinai – dovana iš gamtos, kurią tereikia pasiimti

D. Kunčienė prisimena, kad jos močiutė nuskintas putinų šakeles džiovindavo daržinėje. Vis dėlto, šiais laikais yra specialios džiovyklės, kurių pagalba uogas greitai susidžiovinti gali visi norintys.

„Pamenu, vos kažkam prasidėdavo peršalimo negalavimai, močiutė atsinešdavo šių sudžiovintų uogų, o iš jų pagamindavo gardžią arbatą. Ir aš pati, kad ir šiandien, prisiskyniau šviežių putinų, juos trintuvėje sutryniau. Tyrelę pagardinau medumi. Šį mišinį pakaitinau iki 39 laipsnių temperatūros apie 20 minučių. Supilsčiau į stiklainiukus ir atvėsusią tyrelę sudėjau į šaldytuvą. Manau, man jos užteks iki Naujųjų metų“, – teigia žolintė.

Taip pat, anot jos, iš šių uogų galima spausti sultis, tačiau nereikia pamiršti, kad jos turi stovėti šaltai. Klubo „Žolinčių akademija“ prezidentė teigia, kad tokios sultys gali pasitarnauti ir kaip natūralūs dažai, galintys pagyvinti patiekalus.

„Putinų uogos puikai tinka ir virti kisieliui. Taip pat jos pasitarnauja plakant kokteilius, ruošiant glotnučius. Būtų nuodėmė nepaminėti ir džiovintų putinų uogų miltelių. Juk juos galima dėti beveik į viską. Liaudyje labai daug receptų, kuriuose vienas iš ingredientų – putinų uogos“, – įsitikinusi pašnekovė.

Sveikos gyvensenos ir mitybos ekspertė teigia, kad putinų uogų nauda bei panaudojimo galimybės – didžiulės. Tereikia apsirūpinti jų atsargomis ir visos šaltojo sezono ligos nebebus tokios baisios.

Vaistinės žolelės itin dera drauge su putinų uogomis

Žolintė pasakoja, kad šviežias putinų uogas susišaldo. Kai baigiasi pasigamintos tyrelės su medumi atsargos, ji išsitraukia jas iš šaldymo kameros ir pasigamina gardžių atsargų vėl.

„Žinoma, naudoju ir džiovintas uogas, kurias sutrinu į miltelius. Jais gardinu arbatą, kitus patiekalus. Rekomenduočiau putinų uogų miltelius maišyti su mėtomis, melisomis, ramunėlėmis. Tokia arbata veikia labai raminančiai“, – pasakoja D. Kunčienė.

Specialistė pataria nebijoti eksperimentuoti, išbandyti putinų uogas maišant ir su kitomis uogomis – šermukšniais, šaltalankiais.

Pirmųjų šalnų laukti nėra būtinybės

Internete galima rasti nemažai informacijos apie tai, kad putinų uogas rekomenduojama rinkti sulaukus pirmosios šalnos. Vis dėlto, visą gyvenimą augalais besidominti bei ne vieną knygą parašiusi specialistė nurodo, kad tai nėra būtina.

„Šviežios putinų uogos pasižymi šiek tiek kartesniu skoniu. Norint jį sumažinti, galima uogas rinkti po šalnos arba palaikyti surinkus šaldymo kameroje. Vis tik, aš asmeniškai naudoju šviežias uogas, o tik kai baigiasi jų atsargos – šaldytas. Juk galima nusiskynus uogas suberti jas į stiklainį, užpilti medumi ir laikyti šiltai. Taip po dešimties dienų turėsite itin vertingą sirupą. Tad, galima šias uogas vartoti net jų nekaitinus ir be cukraus“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, tikrai nieko tokio nenutiks, jei prieš apdorojant uogos bus valandėlę palaikytos šaldiklyje. Tai joms suteiks švelnesnį skonį.

Nereikia pamiršti saiko

D. Kunčienė pabrėžia, kad nėra augalo, kurio nebūtų įmanoma perdozuoti. Ji įsitikinusi – visada reikalingas saikas, tad nereikia pradėti putinų uogų vartoti itin dideliais kiekiais kasdien.

„Viso litro putinų uogų gal ir nereikėtų vienu kartu suvalgyti. Siūlyčiau pradėti nuo pasigaminto sirupo šaukštelio, tuomet, jei norisi, kiekį didinti“, – teigia pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad šių uogų nerekomenduojama valgyti nėščiosioms, nes jos joms gali iššaukti spazmus. Tačiau, anot specialistės, kiekvienas žmogus yra individualus, tad nereikia visko suabsoliutinti.

„Svarbu ir tai, iš kokios vietovės putino uogos yra renkamos. Patarčiau rinktis pamiškes, kuriose tikrai galima rasti putinų medžių. Čia galima atvažiuoti su dviračiu ir jų prisiskinti. Rekomenduočiau vengti medžių, esančių prie intensyvių kelių“, – nurodo žolintė.

Danutė Kunčienė

Specialistė pataria vykstant skinti uogų tinkamai pasiruošti – pasiimti ne plastiko maišelį, o gamtai draugišką tarą. Taip pat ji rekomenduoja įsidėti ir žirkles, taip bus žymiai patogiau ir greičiau.

Itin vertinga ir medžio žievė: paaiškino, kaip ją naudoti

Žinoma žolintė negaili gerų žodžių ir putino medžio žievei. Anot jos, joje yra itin daug gerų savybių, galinčių praturtinti kiekvieno žmogaus organizmą.

„Šio medžio žievėje yra medžiagos – viburmino. Ji yra itin naudinga kraujagyslėms. Taip pat žievėje daug vitaminų C, D, K, o taip pat ir karotinoidų, saponinų, net valerijono skruzdžių rūgšties. Medžio žievė gali būti naudojama net kraujuojančioms žaizdoms gydyti, skrandžio neurozei“, – nurodo ji.

Specialistė pasakoja, kad gegužės mėnesį, formuojant medžius, nupjovus nebereikalingas putino medžio šaleles, jos tikrai nėra išmetamos. Pirmiausia nuo jų yra nulupama žievė, kuri vėliau ir naudojama sveikatinimosi tikslais.

„Iš šios žievės galima daryti arbatą, spiritinius gėrimus, žievės nuovirą. Pastarasis gali padėti kenčiant nuo hemorojaus, turint skrandžio problemų. Jis gaminamas taip – reikia vieną šaukštą susmulkintos žievės užpilti verdančiu vandeniu. Tokį užpilą ant silpnos ugnies patariama virti apie 20 minučių. Gėrimą reikėtų gerti 3–5 kartus per dieną, po vieną valgomąjį šaukštą“, – sako pašnekovė.

Tokia žievių arbata, pasak D. Kunčienės, padeda ne tik kovojant su parodontoze, tačiau ir turint aukštą kraujo spaudimą, kenčiant nuo nemigos, jaučiant nuolatinį dirglumą.