Tinklaraštį „Keliauk zuikiu“ sukūrusi moteris sako, kad visiškai nemokamai keliauti nepavyks, tačiau taupiai išties įmanoma, tik reikia kelionei pasiruošti.

Karantino metu sugalvojau rašyti savo dienoraštį. Prieš kelis mėnesius buvome grįžę iš Tailando, labai pigiai ten pakeliavom, ir kolegė sako – tegu bus pavadintas „Keliauk zuikiu“, nes labai geras pavadinimas ir nusako tai, apie ką ir yra mūsų kelionės, – atvirauja jau 33 kartus įvairias šalis aplankiusi G. Lazdauskė.

Kelionių entuziastė sako, kad vienas pigiausių būdų pažinti šalį, į kurią nuskridote lėktuvu, – tai viešasis transportas ir lankytini objektai.

„Sutaupysite taksi, jei žinosite, būsite išstudijavę, kur įlipti, kokia kaina. Tikrai sutaupysite nemažą dalį pinigų ir nebus streso, kad kažkaip pačiam reikia nusigauti iki centro. Taip pat yra įvairių portalų, kurie skelbia nuolaidų“, – pašnekovė įvardija, kur nebūtina išlaidauti.

Namų darbai – itin svarbu

Anot G. Lazdauskės, verta nepatingėti paieškoti programėlių, pavyzdžiui, Azijoje per „Klook“ programėlę į lankytinus objektus bilietus įsigyti galite vos už pusę įprastos kainos. Taip pat pigiau čia galite rasti SIM kortelių ir net dienos turų. Be to, programėlėje atsiliepimų palieka jau tokiais turais pasinaudoję žmonės – tai padeda nuspręsti, ar tokia kelionė domina ir Jus.

„Perkant skrydį galima nusistatyti „Google Flights“ pranešimus, jei kaina pasikeistų, ir kurį laiką stebėti tą skrydį bei nusipirkti bilietus už geresnę kainą. Per „Kiwi“ programėlę galima įvesti išvykimo oro uostą, nustatyti datą, kada norite vykti, ir gausite įvairių pasiūlymų, kaip pigiau keliauti“, – vardija keliautoja, kaip galima ieškoti mažesnių kainų jau nuo pačios kelionės pradžios.

Be abejo, renkantis nakvynės vietą taip pat ne visuomet norisi išlaidauti. Pašnekovė pataria apsistoti hostelyje ar viešbutyje įvertinus, ar norisi prabangesnės nakvynės, ar gaminsite maistą ten, kur gyvensite, ar reikia tiesiog lovos nakčiai. Pasirinkimų, kur nakvoti, galima rasti ir „Airbnb“.

„Galite sutaupyti pinigų, jei maistą gaminsite namuose. Mes su vyru renkamės, ar išlaidausime kavinėje, ar gyvensime komfortiškai 3–4 žvaigždučių viešbutyje, bet maistui pataupysime. Tai dažniausi aspektai, kaip mes taupome“, – atvirauja keliautoja.

Geras pasiruošimas garantuoja gerą kainą ir komfortą

Kiek trunka pasiruošimas pačiai kelionei? G. Lazdauskė atvira – pirmą kartą nusprendusi vykti į Tailandą ruošėsi išties nemažai laiko.

„Kai pirmą kartą ruošiausi skristi į Aziją, Tailandą, pasiruošimas man užtruko pusę metų – skaičiau labai daug tinklaraščių, domėjausi, kaip kiti keliavo, rinkausi informaciją. Iš to ir kilo idėja, kad lyg ir turiu grąžinti skolą kitiems, sukurti savo tinklaraštį, nes turiu sukaupusi daug patirties. Tai štai, šiai kelionei prireikė pusės metų. Paprastai gali užtekti ir mėnesio“, – dalijasi moteris.

Gintarė Lazdauskė

Netrukus keliautoja su sutuoktiniu vėl paliks Lietuvą – šįkart kelionę suplanavo keltu į Vokietiją, planuoja aplankyti ir Olandijos sostinę – Amsterdamą.

„Pasiruošiau greitai – prireikė kelių vakarų. Atradau įdomių pasiūlymų, ką galima veikti, ir nemokamai. Vyksta nemokamų turų, kurių gali gauti daugelyje sostinių, – keliauti su profesionaliu gidu, sužinoti daug informacijos ir palikti arbatpinigių tiek, kiek leidžia tavo kišenė. Suradau, kad galima eiti į deimantų muziejų, kur yra nemokama edukacija, kaip iškasami, apdirbami deimantai“, – vardija G. Lazdauskė, kodėl prieš keliones išties verta skirti laiko paieškoms internete.

Net ir pasiruošus kelionei staigmenos neišvengiamos

Ne vieną žemyną aplankiusi keliautoja sako, kad Europos ir Azijos kelionės kainos prasme skiriasi kone dvigubai.

„Už tiek, kiek Europoje gali atostogauti savaitę, Azijoje gali atostogauti dvi. Net labai brangi šalis, tokia, kaip Singapūras, – supermiestas valstybė, mums kainavo labai pigiai, nes labai planavome ir išleidome nedaug pinigų. Trys dienos kainavo apie 146 eurus – su nakvyne, maitinimu. Tik 146 eurai – mes keliavome keturiese, nuomojomės „Airbnb“, tik vėliau sužinojome, kad ten draudžiama taip nuomotis, – atvirauja pašnekovė. – Kitas pavyzdys – Malaizija. Mes dvi savaites keliavome po Malaiziją ir Singapūrą už 1500 eurų, įskaičiavus visas išlaidas.“

Titas Atraškevičius, Gintarė Lazdauskė

Dalis keliautojų mielai renkasi keliones su „viskas įskaičiuota“, tačiau, anot pašnekovės, išties yra nemažai šalių, kurios draugiškos pavieniams savarankiškiems keliautojams.

„Pavyzdžiui, Jordanija – nors ir Artimieji Rytai, bet buvo patogu keliauti. Renkantis ekskursijas labai patogu – einate į gatvę, ieškote kioskelių, jei nepasiruošėte iš anksto, susirenkate lankstinukus ir tiesiog pagal turo organizatorius pasižiūrite, kokie atsiliepimai „Facebooke“, „Google“, – taip susidarysite nuomonę. Nepirkite aklai gatvėje, bet skirkite pusvalandį darbo. Galite pasirinkti vietinę agentūrą, net nebūtina pirkti iš lietuvių, jei skrendate su turu. Dvigubai pigiau galima įsigyti iš vietinių“, – pataria G. Lazdauskė.

Sutaupyti galima net pusę kelionės kainos

Moteris sako, kad kelionių išlaidas visuomet susiskaičiuoja jau grįžusi, ir padarė išvadą, jog organizuojant keliones patiems ir, ieškant lankytinų vietų, nakvynės bei kitų dalykų, pavyks sutaupyti 30–50 procentų kainos lyginant su tuo, jei kelionė būtų gana spontaniška ir neapgalvota.

„Po Jordaniją mes keliavome keturias dienas už 450 eurų žmogui. Pernai buvome Budapešte penkias dienas – kainavo 350 eurų žmogui. Kelionėms neišleidžiame daug, dėl to galime aplankyti daug šalių, nes kur nors pataupom“, – pasakoja moteris.

Tiems, kurie vis dar sako, kad neįmanoma keliauti ne itin brangiai, moteris pataria nebijoti keliauti savarankiškai, nes tai padeda sutaupyti, o atlikus namų darbus būna ir įdomiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)