Pavyzdžiui, vienų populiariausių rinkoje siūlomų mišinių pagrindinė sudedamoji dalis – balkšvųjų gysločių luobelės. Ir ne veltui jos taip išpopuliarėjo Indijoje. Šio augalo luobelės gali padėti išspręsti daugybę sveikatos problemų ar prisidėti prie keleto numestų nereikalingų kilogramų. Ir tekainuoja 100 gramų luobelių vos apie 4 eurus.

Tad ką vertėtų žinoti apie balkšvųjų gysločių luobeles? Kokias sveikatos problemas šis augalas gali padėti spręsti bei ką gardaus galima naudojant luobeles pasigaminti? Apie tai sutiko papasakoti augalų entuziastė, tinklaraštininkė Žavinta Pašiulevičė.

Puiki pagalba turintiems žarnyno problemų

Socialiniame tinkle „Instagram“ Ž. Pašiulevičė kuria paskyrą „Žolių fėja“. Joje ji dalinasi savo žiniomis tiek apie vaistinius, tiek apie prieskoninius augalus. Tinklaraštininkė itin daug domisi apie vertingąsias augalų savybes bei jų panaudojimą.

„Balkšvasis gyslotis – žolinis augalas, kildinamas iš Indijos. Jo luobelių vartojimas daugiausiai siejamas su virškinimą gerinančiomis savybėmis, taip pat jis turi ir vidurius laisvinantį poveikį. Ne ką mažiau svarbus šis augalas ir dėl prebiotinių savybių“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, balkšvasis gyslotis vertinamas ir dėl didelio kiekio skaidulinių medžiagų. Tad šį augalą papildant kasdienę mitybą turėtų rinktis visi, kurie rūpinasi savo virškinamuoju traktu bei imunitetu.

„Balkšvasis gyslotis taip pat šiek tiek mažina apetitą. Svarbu tai, kad jo žievelėse esanti ląsteliena padeda palaikyti reguliarų tuštinimąsi, mat padidina vandens kiekį. Taip skatinamas efektyvesnis žarnyno judėjimas“, – itin naudinga informacija dalinasi tinklaraštininkė.

Ž. Pašiulevičė pasakoja, kad savo šeimoje balkšvąjį gyslotį naudoja daugiau nei penkerius metus. Pasak jos, šiuo metu šis augalas sparčiai išpopuliarėjęs visame pasaulyje. Ji nurodo, kad šiuo metu rinkoje galima įsigyti ne tik pačių luobelių, tačiau ir sėklų miltelių, iš kurių paprastai gaminami įvairūs kokteiliai.

Ne tik kokteiliams ir glotnučiams

Tinklaraščio „Žolių fėja“ kūrėja teigia, kad labiausiai šį augalą pamėgti turėtų žmonės, kuriuos vargina virškinamojo trakto problemos. Jei yra kenčiama nuo dažno vidurių užkietėjimo, sulėtėjusios medžiagų apykaitos, padidėjusio cholesterolio kiekio – verta išbandyti balkšvąjį gyslotį. Jo naudas įvertinti turėtų ir tie, kurie tiesiog nori išsivalyti organizmą.

„Balkšvųjų gysločių luobelėmis galima gardinti kokteilius, tiek augalinius, tiek su kefyru, jogurtu. Kartais aš kepu varškines bandeles su gysločių luobelėmis. Taip pat jas berti galima į salotas, kiaušinienę ar tiesiog ant sausų pusryčių“, – pataria pašnekovė.

Vis tik, ji įspėja, kad luobelių nerekomenduojama vartoti jaunesniems nei 6 metų amžiaus vaikams. Taip pat jų vengti turėtų alergiški žmonės ir tie, kurie serga astma.

Žavinta Pašiulevičė (Agnės Kairienės nuotr.)

„Bet kuriuo atveju, rekomenduojama pasitarti su gydytoju prieš ilgesnį luobelių vartojimą. Taip pat, jei nusprendėte daryti organizmo valymą, svarbu pradėti nuo mažesnių balkšvojo gysločio luobelių kiekių. Būtina stebėti save, o tik įsitikinus, kad šis augalas tinka organizmui, tęsti dietą“, – teigia Ž. Pašiulevičė.

Namie pasigamintas augalinis mišinys – pigus ir ne ką prastesnis už siūlomus parduotuvėje

Augalų entuziastė pataria balkšvojo gysločio luobeles maišyti su ispaniško šalavijo (chia) sėklomis, linų sėmenimis, įvairiomis uogomis. Anot jos, verta eksperimentuoti ir taip surasti labiausiai patinkančius skonius.

„Pasigaminti skaidulinių medžiagų mišinį paprastai galima ir namuose. Juk tai, ką pasigaminame patys – dažnai yra pigiau ir tikrai ne prasčiau. Žinoma, tam reikia skirti šiek tiek laiko ir paeksperimentuoti virtuvėje. Vis tik, ne ką mažiau svarbu nepersistengti su pasirinktų ingredientų kiekiais. Čia kaip ir visur gyvenime, svarbus balansas“, – įsitikinusi ji.

Įtraukus balkšvojo gysločio luobeles į savo kasdienę mitybą, tinklaraštininkė pataria nepamiršti vartoti daugiau skysčių. Jei nesinori ilgai suktis prie viryklės, ji rekomenduoja arbatinį šaukštelį luobelių užpilti stikline vandens, šį mišinį išmaišyti ir išgerti. Anot jos, luobelių galima įsigyti vaistinėse, sveikų produktų parduotuvėse arba tiesiog užsisakyti internetu.

Balkšvasis gyslotis

Ž. Pašiulevičė dalinasi ir itin jos šeimoje mėgstamu receptu – bandelėmis „Vandutės“, kurias gardina balkšvojo gysločio luobelėmis.

Jums reikės:

  • 400 g varškės;
  • 200 g avižinių dribsnių;
  • 2 a. š. balkšvojo gysločio luobelių;
  • 3 kiaušinių;
  • Jei norisi, kad bandelės būtų saldžios – saujos razinų, saujos džiovintų slyvų. Jei norisi, kad bandelės būtų pikantiškesnės – šiek tiek česnako granulių, prieskoninių žolelių;
  • Sezamo sėklų.


Gaminimo eiga:

Varškę sumaišykite su avižiniais dribsniais, kiaušiniais, balkšvojo gysločio luobelėmis, razinomis ir slyvomis. Jei gaminate pikantiškas bandeles, razinų ir slyvų nedėkite, o vietoj jų įmaišykite česnako granulių ir prieskoninių žolelių.

Formuokite bandeles, ant jų užberkite sezamo sėklų. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją