Investicija į gražų sodą pavasarį prasideda jau rudenį. Anot T. Gursko, šis metas itin svarbus rūpinantis sodu ir gėlynais.

„Jei norite sukurti vau efektą pavasarį, dabar – rugsėjį, spalį, lapkritį – dar galite sodinti svogūnines gėles. Tai gali būti krokai, tulpės, narcizai – ką mėgstate, tą turite sodinti. Galima kai kurias gėles sodinti vejoje, tuomet ji pavasarį sužydės ir atrodys nuostabiai – tam puikiai tinka įvairūs krokai. Na, o gėlynuose ar vietose, kur nepjausite su žoliapjove, labai gera vieta įrengti narcizų, tulpių gėlyną. Rudenį reikia daug dirbti, kad pavasarį galėtumėte džiaugtis“, – sako T. Gurskas.

Agronomas pataria, kad pasinaudojus gėlių svogūnėliams jau taikomomis nuolaidomis galima nusipirkti didelį jų kiekį – nuostabus didžiulis gėlynas kainuos gerokai mažiau, nei retkarčiais perkant vos po kelis svogūnėlius. Be to, gausiai žydinčios gėlės, jas pasodinus gana arti vienos kitų, sudarys itin prabangų vaizdą už palyginti nedidelę kainą.

 STIHL kultivatorius

„Nusipirkite 300–500 ir susodinkite gana tankiai – pamatysite, kaip pavasarį Jus džiugins. Savo parke pernai esu pasodinęs virš 20 tūkstančių, šiemet – 16 tūkstančių, ir tas efektas garantuotas. Didelė masė gėlių sukuria vau įspūdį – visi sustoja, žiūri ir gėrisi. Bet jei „pritapšnosite“ daug zonų po mažai gėlyčių, tai nebus tokio efekto“, – agronomas pataria, kaip sukurti įstabų gėlyną.

Kraštovaizdžio specialistas paaiškina, kad norint pasiekti maksimalų efektą reikia žinoti, kokią žemę kokios gėlės mėgsta.

Svogūninės gėlės paprastai mėgsta gerai drenuojamą ir derlingą žemę, tad parinkite vietą, kur nėra užmirkę, kur gana sausa, saulėta. Pagrindinė taisyklė sodinant svogūnėlį – jis į žemę gilyn turi būti įleidžiamas per tris jo dydžius. Pavyzdžiui, jei tulpės svogūnėlis yra 3–4 cm, tai turi nukeliauti į 10-ies centimetrų gylį“, – subtilybes paaiškina pašnekovas.

Naują gėlyno vietą parinkęs T. Gurskas pirmiausia panaikina veją. Jai naikinti galima rinktis purškiamus specialius chemikalus, o norint tai padaryti ekologiškiausiu būdu rekomenduojama norimą gėlyno vietą kuriam laikui uždengti plėvele ar senu kilimu, lentomis, kad žolė negautų saulės. Tuomet jau reikia žemę įdirbti. Tiesa, galima paruošti lysves tiesiog nupjovus aukštą žolę ir paskui su freza ar kastuvu įdirbti žemę. Anot agronomo, prieš sodinant labai svarbu gerai išpurenti žemę.

„Labai gerai išpurenus reikia išdėlioti svogūnėlius taip, kaip noriu, kad atrodytų, tarkime, piešinys iš tulpių. Susidedu pagal veisles, pagal spalvas, pagal ankstyvumą. Priekyje – žemesnės, toliau – aukštesnės. Žydėjimo ankstyvumą paprastai skaičiuoju pagal savaites – būna parašyta 46–47–48. Pagal tai atrenku gėles ir žinau, kad tam tikrą savaitę visas gėlynas žydės vienodai. Jei pasodinsiu labai ankstyvų ir labai vėlyvų gėlių, nebus efekto, tad į tai, kada žydi, taip pat atkreipkite dėmesį“, – agronomas paaiškina, kas labai svarbu, pavasarį norint išvysti akis džiuginantį vaizdą.

Į purią žemę sukaišius svogūnėlius darbai dar toli gražu nėra baigti. Viena svarbių užduočių – pasiruošti kovai su piktžolėmis. Kaip tai padaryti efektyviai ir investuojant tik darbą, o ne daug pinigų?

T. Gurskas pataria mulčiuoti, užberti maždaug 5 centimetrus pušų žievės, o po pušų sluoksniu paslėpti rudeninių lapų. Po šių darbų peržiemojęs gėlynas taps gražia pavasariška puošmena bet kuriame sode.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją