„Facebook“ grupėje, pavadinimu „Vaikų Lunch box idėjos ir receptai“, vienijančioje keliolika tūkstančių tėvų, ne tik dalinamasi vaikų pietų dėžutėmis, jų turinio idėjomis, kad maistas būtų ir sveikas, ir skanus, bet ir tuo, kaip išlaikyti kuo ilgiau šiltą patiekalą, ko geriau nedėti vaikams pietums, kaip supjaustyti vieną ar kitą produktą, kad jis išlaikytų savo pradinę išvaizdą ir daugeliu kitų praktiškų patarimų.

Viena iš grupės narių Irma sutiko pasidalinti savo vaikų pietų dėžučių idėjomis ir su DELFI.Štai kelios jų:

Šreko lietiniai, braškių uogienė, pomidoriukai, agurkas, šviežios braškės, kietasis sūris, džiovintos slyvos:

Irmos vaiko pietų dėžutė, nuot. iš asmeninio archyvo

Šilauogės, agurkas, pomidoriukai, obuolys, braškių uogienė, lietiniai:

Irmos vaiko pietų dėžutė, nuot. iš asmeninio archyvo
Kiaulienos su baklažanais kotletukai, blanširuoti brololiai, pomidoriukai, juodos duonos kąsneliai su sviestu ir sūriu, šilauogės, braškės, šiaudeliai:
Irmos vaiko pietų dėžutė, nuot. iš asmeninio archyvo

Varškės riestainėliai, braškių uogienė, mandarinas, vynuogienės, pomidoriukai, agurkas:

Irmos vaiko pietų dėžutė, nuot. iš asmeninio archyvo

Mandarinas, šilauogės, braškės, morka, makaronai, morkų juostelės, kietasis siūris, sūrio žvaigždutės, šparagai, keptos faršo lazdelės:

Irmos vaiko pietų dėžutė, nuot. iš asmeninio archyvo
Bananiniai blyneliai, sūrio lazdelė, bananas, agurkas, pomidoriukai, braškės, blanširuotas brokolis:

Irmos vaiko pietų dėžutė, nuot. iš asmeninio archyvo

Pomidoriukai, agurkas, braškės, vynuogės, juodos duonos sumuštinukai su sviesu ir sūriu, šparaginės pupelės, šalia jų "Babybel" sūris, indelyje granatų sėklytės:

Irmos vaiko pietų dėžutė, nuot. iš asmeninio archyvo

Žinoma maisto blogerė dalinasi savo dienos pietų dėžučių idėjomis

Maisto blogerė Nikoleta, kuri socialiniame tinkle Instagram (@virtuve_n) ir virtuven.lt su tūkstančiais savo sekėjų dalinasi nuotabiais patiekalų receptais kasdien gamina dienos pietus savo vyrui, kuris juos nešasi į darbą.

Maisto tinklaraištininkė Nikoleta: nuotr. Jevgenij Balezin

Štai vienas iš jos ruoštų pietų meniu:

Maisto blogerės Nikoletos dienos pietūs abiems su vyru

Aštrokas ryžių, daržovių ir krevečių troškinys

1 sočiai porcijai reikės:
Puodelio virtų ryžių
1 v. š. aliejaus
Nedidelio svogūno
Nedidelės parikos
4 pievagrybių
10 vnt. krevečių
1/2 a. š. aitrios rūkytos paprikos
1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
1/2 a. š. česnako miltelių
Druskos
1/2 - 1 puodelio vandens
Šviežių petražolių papuošti
Skiltelės laimo

Gaminame:
1. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame stambiai pjaustytą svogūną ir kelias minutes pakepiname, kol taps permatomas. Suberiame pasmulkintą papriką ir grybus, pagardiname prieskoniais ir gerai permaišę dar keletą minučių pakepiname.
2. Pilame vandens, uždengiame keptuvę dangčiu ir troškiname dar apie 5-7 min., kol daržovės suminkštės. Beriame krevetes, kepame dar porą minučių.
3. Į pietų dėžutę dedame ryžių, daržovių su krevetėmis, viską pabarstome smulkintomis petražolėmis. Patiekiame su skiltele laimo.

Humusas

Nikoletos siūlymas dienos pietums: humusas, nuotr. Dominyko Liberio

Nedideliam indeliui reikės:

Skardinės (400 g.) konservuotų avinžirnių (be skysčio)
½ – 1 v. š. žaliosios citrinos sulčių
1 v. š. tahini pastos
1 didesnės skiltelės česnako
Apie ½ a. š. druskos
Žiupsnelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
3 v. š. alyvuogių aliejaus
Papuošti (nebūtina): 1 a. š. alyvuogių aliejaus, keleto avinžirnių, saujos šviežių kapotų petražolių, ½ a. š. saldžiosios paprikos miltelių
Gaminame:

Visus ingredientus pilame į galingą blenderį ir sutriname iki vientisos, tolygios masės. Paragaujame ir, jei reikia, pareguliuojame rūgštumą ar sūrumą. Jei norisi skystesnės konsistencijos, pilame truputį daugiau alyvuogių aliejaus ir vėl gerai sutriname.
Valgome iškart papuošę šlakeliu aliejaus, šviežiomis petražolėmis ir paprikos milteliais arba laikome šaldytuve sandariame indelyje iki 3 parų.

Salotos su namine stracciatella

2 porcijoms reikės:
2 didelių prinokusių pomidorų
Didelės saujos įvairiaspalvių vyšninių pomidoriukų (galima keisti tiesiog dar vienu dideliu pomidoru)
Apie 250 g. naminės stracciatellos*
3 juostelių Serrano ar kito mėgstamo vytinto kumpio
1-2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. balzaminio acto kremo
Šviežiai grūstų pipirų
Saujelės šviežio baziliko

Gaminame:

1. Didelius pomidorus supjaustome plonais griežinėliais, o vyšninius - perpus ir sudedame į lėkštę.
2. Ant viršaus šaukštu padėliojame naminės stracciatellos kauburėlius.
3. Į kelias dalis pasmulkintą serrano taip pat dedame ant salotų.
4. Palaistome aliejumi, balzaminio acto kremu, beriam pipirų bei papuošiame baziliku.

*Naminei stracciatellai pirštais sutriname du šviežios mocarelos rutulius (2 x 125 g.), dedame į indelį, užpilame 200 ml. riebios grietinėlės, pagardiname žiupsneliu druskos. Gerai išmaišome, indelį sandariai uždarome ir palaikome bent valandą šaldytuve.

Nekeptas baltojo šokolado tortas (pagaminamas per 15 minučių!)

Reikės (naudojant 20 cm. skersmens formą):
200 g. digestives tipo sausainių
Apie 100 g. sviesto
1 v. š. cukraus
Žiupsnio druskos
500 g. grūdėtos varškės
200 g. balto šokolado (geriausiai konditerinio)
20 g. želatinos
8 v. š. vėsaus vandens
1 laimo žievelės (smulkiai tarkuotos)
Norimų uogų papuošti

Gaminame:
1. Pirmiausia vėsiu vandeniu užpilame želatiną ir paliekame išbrinkti.
2. Sausainius iki smėlio konsistencijos sutriname blenderiu, sviestą išlydome. Sumaišome sausainius su cukrumi, druska ir įmaišome sviestą, kol visai neliks juo nesudrėkintų sausainių.
3. Gautą masę paskirstome kepimo popieriumi išklotos kepimo formos dugną (naudojau 20 cm. formą nusegamais kraštais). Kol paruošime kremą, laikome šaldiklyje.
4. Grūdėtą varškę pilame į blenderį ir sutriname, kol neliks jokių gumulėlių. Baltą šokoladą išlydome ir, iškart įmaišydami, pilame į varškę.
5. Želatiną ištirpiname mikrobangų krosnelėje. Čia labai svarbu želatinos neužvirti, tad geriausia kaitinti po maždaug 5 sekundes, vis patikrinant, kaip jai sekasi tirpti.
6. Į indelį su ištirpinta želatina iškart įmaišydami supilame porą samtelių kremo, o tuomet, taip pat iškart įmaišydami, supilame atgal į kremą.
7. Kremą pilame ant sausaininio pagrindo ir dedame tortą bent 3 valandoms į šaldytuvą sustingti.
8. Sustingusį tortą papuošiame tarkuota laimo žievele ir norimomis šviežiomis uogomis.

Kokybė ir šviežumas

„Didėjantis gyvenimo tempas atsispindi ir pirkėjų pasirinkimuose – dažnas įsigyja jau paruoštų patiekalų, juos valgo namuose su visa šeima arba nešasi į savo darbo vietą. Bendros rekomendacijos, kurias galėtume pateikti savo pirkėjams, planuojantiems maisto dėžutę į darbo vietą, yra labai paprastos. Visų pirma, reikėtų ne tik atkreipti dėmesį į valgomo maisto kokybę, šviežumą ir kitas savybes, bet ir stengtis laikytis mitybos režimo, valgyti tomis pačiomis valandomis ir neužkandžiauti.

Jei vis tik užkandžiavimo atsisakyti sunku – rinktis sveikus, maistingus užkandžius, pavyzdžiui, riešutus ar sūrio lazdeles. Taip pat ypač svarbu yra gerti daug vandens. Jei kol kas šio įpročio nesate įtraukę į savo dienos rutiną, vandenį galite paskaninti griežinėliu citrusinių vaisių, uogomis ar mėtos lapeliu, ir taip paversti jį patrauklesniu pasirinkimu“, – pataria Brigita Baratinskaitė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto Maisto gamybos departamento direktorė.

Kalbant apie dienos pietų pasirinkimą, pašnekovė sako pastebinti, kad vieni pirkėjai dažniau renkasi sotesnius, riebesnius, su mėsa susijusius patiekalus – pavyzdžiui, ypač populiarūs yra plovas ar karbonadas. Tuo tarpu kiti pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams, tokiems kaip suši, žuvis, Kijevo kotletas ar salotos. Tikrai neblogas ir salotų pasirinkimas pietums. Tarkime, Cezario salotose išlaikomos tikrai sveikos proporcijos – sudėtyje yra ir daržovių, ir vištienos ar krevečių, alyvuogių aliejaus, sūrio ar netgi riešutų.

„Maistas, kurio nerekomenduotume dėti į maisto dėžutes – tai greitai gendantys produktai, rūkyti gaminiai, saldumynai ir apskritai – greitas maistas. Kaip pigią, bet maistingą alternatyvą geriau rinktis grikius su tunu, ryžius su daržovėmis, humusą su daržovių lazdelėmis ar kitus, sveikus patiekalus ir užkandžius“, – sako B. Baratinskaitė.

Vaikų mitybai, pasak pašnekovės, yra taikomi griežti reikalavimai: „Įstaigos, kurios užsiima vaikų maitinimu, yra įsipareigoję vadovautis tam tikrais reglamentais, atsisakyti įvairių pridėtinių medžiagų. Mūsų prekybos tinkle taip pat galima rasti specialiai vaikams pritaikytų maisto produktų, tačiau būtina atkreipti dėmesį, į jų pakuotę ir specialųjį žymėjimą“.

Apskritai kasdienėje mityboje, B. Baratinskaitė pataria vartoti kuo daugiau vaisių, daržovių, grūdinės kilmės produktų. Tad puiki idėja yra dieną pradėti avižinės ar kelių grūdų košės porcija – ji ne tik ilgam suteikia jėgų, bet ir padeda organizmo žarnyno veiklai.

„Ruošiant maistą namuose ar įsigyjant jau pagamintą, dažniau reikėtų rinktis virtus ar troškintus patiekalus, retinti riebaus ar kepto maisto vartojimą. Specialistai rekomenduoja bent kartą per savaitę valgyti šviežią žuvį. Šviežia žuvis yra vienas iš vertingiausių organizmui maisto produktų, joje gausu omega 3-rūgščių, vitaminų A, B, D ir E, seleno, kalio, kalcio ir kitų organizmui naudingų elementų, stiprinančių organizmą ir labai naudingų mūsų imuninei sistemai“, – pabrėžia B. Baratinskaitė.