„Man buvo šokas sužinojus, kiek kartais skiriasi tų pačių prekių kainos Lietuvoje ir kitose šalyse. Dabar užsienio internetinėse parduotuvėse apsiperku aš, išmokiau tą daryti savo mamą ir sesę, apie tai pasakoju ir draugams. Ir svarbiausia tai, kad visai nereikia mokėti užsienio kalbos, išsirinkti prekių už tam tikrą sumą ar naršyti galybėje skirtingų internetinių parduotuvių", – pasakoja kaunietė.

Anot jos, dažniausiai ji perka naudodamasi tarpininkų paslaugomis. Tai įmonės, kurios už tam tikrą fiksuotą arba procentinį mokestį tarpininkauja įsigyjant prekę: ją nuperka, atsiunčia į Lietuvą bei pristato pirkėjui į pasirinktą paštomatą ar namus.

Pradėjusi lyginti kainas negalėjo patikėti

Solveiga pasakoja, kad apie tarpininkaujančias įmones, kurių pagalba galima įsigyti norimas prekes iš užsienio parduotuvių, ji sužinojo prieš keletą metų.

„Pamenu, kalbėjomės su bendradarbe ir aš pasiskundžiau, kad mano vaikai labai mėgsta liofilizuotus vaisius ir uogas, tačiau jų kainos Lietuvoje – kosminės. Ji paklausė, kodėl jų neperku iš Lenkijos parduotuvių. Paaiškinau, kad į šią šalį nevykstu, neturiu ir draugų, kurie vyktų ten apsipirkti. Tada bendradarbė nusijuokė ir pradėjo pasakoti apie įmones, kurių pagalba galima įsigyti prekes net kelis kartus pigiau", – prisimena moteris.

Ji sako, kad pradžioje į tokį pirkimo būdą žiūrėjo skeptiškai, jis jai atrodė sudėtingas. Vis dėlto, pradėjusi naršyti internete, ji pamatė, kad įmonių, kurios siūlo tokias paslaugas – apstu. Vienos tarpininkauja perkant iš Anglijos, kitos – Europos Sąjungos šalių. Yra tokių įmonių, kurių pagalba galima apsipirkti Amerikos internetinėse parduotuvėse.

„Dabar taip perku nuolat. Dažniausiai apsiperku per vieną įmonę, kuri savo internetinėje svetainėje skelbia, kokių parduotuvių pasiūlymai šiuo metu yra įjungti, kokiomis akcijomis galima pasinaudoti. Toje sistemoje matau ne tik parduotuves, tačiau ir atrinktas prekes, kurioms taikoma didžiausia nuolaida. Dažniausiai pavyksta apsipirkti itin pigiai, mat tarpininkaujanti įmonė sumuoja visų klientų užsakymus, taip surenkama solidi krepšelio suma, tad gaunamos visos įmanomos nuolaidos" – teigia pašnekovė.

Žinoma, tokios įmonės tarpininkauja ne už „ačiū". Solveiga sako, kad dažniausiai yra taikomas procentinis mokestis už tarpininkavimo paslaugas, o jei prekė kainuoja vos keli eurus, prie jos pridedamas fiksuotas mokestis. Vis tik, net ir su šiuo mokesčiu kaina dažniausiai būna net kelis kartus mažesnė nei Lietuvoje. Vienintelis minusas perkant per tarpininkus, anot jos, netrumpas laikotarpis, kol prekė pasiekia Lietuvą. Kartais tenka laukti net mėnesį ar du.

Maisto papildai – net tris kartus pigiau

Paklausta, kokias prekes dažniausiai perkanti per tarpininkus, Solveiga išskiria maisto papildus bei vaistus. Anot jos, kainos Lietuvoje ir Lenkijoje ar Anglijoje skiriasi drastiškai.

„Esame keturių asmenų šeima, nuolat vartojame kokybiškus žuvų taukus, vitaminą D. Žinoma, šaltuoju metų sezonu prireikia ir vaistų nuo peršalimo, įvairių papildų, kurie stiprina imunitetą. Seniau pirkdama Lietuvoje sumokėdavau labai daug. Vien žuvų taukai vienam vaikui kainuodavo apie 25 eurus per mėnesį. Dabar to paties prekės ženklo žuvų taukus perku iš Lenkijos vaistinės, sumoku 7 eurus mėnesiui", – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, kiekvieną kartą prieš perkant per tarpininkus, ji internete suranda, kiek norima prekė kainuoja Lietuvoje. Dažniausiai skirtumas šokiruoja.

„Pavyzdžiui, praėjusią vasarą Lietuvoje kelios nuomonės formuotojos dalinosi informacija apie itin veiksmingas priemones nuo odos sudirgimų įkandus uodams. Beveik tuo pat metu pamačiau, kad ir viena tarpininkavimo paslaugas siūlanti įmonė to paties prekės ženklo produktus siūlo pirkti Ispanijoje. Ir ką jūs galvojate, kainos perkant Lietuvoje ir užsienyje skyrėsi daugiau nei 3 kartus", – teigia kaunietė.

Solveiga sako, kad dabar maisto papildus bei įvairius nereceptinius vaistus perka tik per tarpininkus. Moteris teigia užsisakanti visko didesniais kiekiais, taip jai nereikia jaudintis, kad pasibaigus vitaminams jų pritrūks ir reikės permokėti perkant juos Lietuvoje.

Lietuvoje už tokią kainą – tik prasti neoriginalūs kvepalai

Viena prekių grupė, kuriai Solveiga sako niekaip negalinti atsispirti – kvepalai:v„Apie kvepalus ir jų kainas galėčiau kalbėti daug ir ilgai. Dar prieš keletą metų gimtadieniui ar šv. Kalėdoms vyro prašydavau padovanoti kokybiškus kvepalus iš Lietuvoje itin populiarios nišinių kvepalų parduotuvės. Buteliukas kainuodavo net ir kelis šimtus eurų, tačiau manydavau, kad verta, kad tokios kainos – visur. Dabar net susinervinu pagalvojusi, kiek pinigų išmetėme į „balą", kiek galėjome sutaupyti", – sako pašnekovė.

Jos teigimu, Prancūzijoje ar Italijoje kokybiški kvepalai kainuoja net kelis kartus pigiau. Pavyzdžiui, per tarpininkus ji perka kvepalus iš vienos Europoje esančios parduotuvės. Už 100 ml moteris sumoka 64 eurus. Lietuvoje šių kvepalų 50 ml kainuoja 95 eurus. Kaunietė net paskaičiavo, kad galėtų rinktis: pirkti per tarpininkus iš užsienio parduotuvių arba už tą pačią kainą Lietuvoje pirkti nekokybiškus, neoriginalius kvepalus. Žinoma, ji renkasi pirmąjį variantą.

Žinomų prekės ženklų drabužiai „įkandami" perkant ne Lietuvoje

Solveiga pasakoja seniau nemenkas sumas išleidusi ir drabužiams. Anot jos, vaikai auga akimirksniu, kiekvieną sezoną tenka pirkti naujus šiltus rūbus, batus. O ir sau bei vyrui norisi nupirkti stilingų drabužių.

„Man svarbu kokybė, o ne kiekybė. Esu už tai, kad geriau turėti kelis rūbus, tačiau juos nešioti ilgai. Vis dėlto, Lietuvoje žinomų bei kokybiškų prekės ženklų drabužiai kartais kainuoja labai daug. Pradėjusi naršyti internete ir pamačiusi, kad tuos pačius rūbus Amerikoje ar kitose šalyse galiu įsigyti žymiai pigiau, nustojau pirkti Lietuvoje", – sako ji.

Moteris pasakoja, kad pirkdama per tarpininkus už kokybišką vaikišką žieminį kombinezoną šiemet sumokėjo 55 eurus. Jei būtų šią prekę pirkusi Lietuvoje, būtų nemenkai permokėjusi – čia tas pats kombinezonas kainuoja 129 eurus.

„Iš užsienio perku net apatinius, kojines. Tarpininkai suranda geriausias akcijas, paskelbia apie labiausiai nupigintas prekes: konkrečius modelius, spalvas. Man asmeniškai ši sistema labai patogi, niekur nereikia važiuoti, ieškoti. Visas norimas prekes užsisakau neišeidama iš namų", – pasakoja pašnekovė.

Jos teigimu, skiriasi ne tik konkrečių prekės ženklų kainos. Galima pastebėti ir tokią tendenciją: jei ta pati greitosios mados drabužius siūlanti įmonė yra Lietuvoje, Vokietijoje bei Lenkijoje – visur skirsis ir kainos. Solveiga pastebi, kad iš visų šalių kainos, jos nuomone, didžiausios būna Lietuvoje. Pigiausiai apsipirkti dažniausiai galima Lenkijoje.

Perka net maisto produktus

Įvairūs daiktai užsienio internetinėse parduotuvėse gali kainuoti net kelis kartus pigiau. Tačiau Solveiga nustebina pasakiusi, kad per tarpininkus ji perka net maisto produktus, o jų atkeliaujant į Lietuvą laukia net mėnesį ar daugiau.

„Gurmaniškų prekių parduotuvių Lietuvoje gausu. Tokio tipo parduotuvėse galima įsigyti maisto iš pačių įvairiausių pasaulio šalių. Vis tik, čia kainos „kandžiojasi", vien indelis alyvuogių gali kainuoti 8 eurus. Tad norėdama paskanauti kažko ypatingo, asmeniškai aš ne kartą per tarpininkus pirkau iš Ispanijos, Anglijos. Pavyzdžiui, šiuo metu laukiu atkeliaujant tuno, aštuonkojų česnakiniame padaže, midijų. Man visai nebaisu pirkti dar neišbandytus produktus, mat jų kainos – juokingos. Už kiekvieną prekę sumoku vos po kelis eurus. Kiek jos man kainuotų Lietuvoje? Spėju, kelias dešimtis eurų...", – svarsto kaunietė.

Jos teigimu, itin populiaru per tarpininkus pirkti ir kokybišką alyvuogių aliejų, kavos pupeles, arbatas. Visos šios prekės – pigesnės nei Lietuvoje. Iš Anglijos parduotuvių pirkėjai noriai užsisako įvairių saldumynų, kurių kainos Lietuvoje net per didžiausias akcijas yra didesnės.

Pirkėjai turi kiekvieną situaciją vertinti racionaliai

Nepriklausomo pirkimo ir kainų palyginimo portalo „Pricer.lt" vadovas Arūnas Vizickas sako, kad išsirinkus prekę iš užsienio parduotuvės būtina atlikti „namų darbus" bei įvertinti ar ji tikrai svetur pigesnė.

„Šiuo metu pačios patraukliausios rinkos apsipirkinėti lietuviams – Lenkija ir Vokietija. Šiose šalyse tikrai galima rasti prekių, kurių kainos mažesnės net kelis kartus. Vis tik, svarbu įvertinti ir tai, kad internetinėje parduotuvėje matoma prekės kaina – tikrai ne galutinė. Pirkėjas privalo pasidomėti, kiek jam kainuos siuntimo išlaidos, ar bus taikomas svorio mokestis. Galbūt galutinė kaina išaugs tiek, kad prekės įsigyti per tarpininkus tiesiog neapsimokės", – teigia jis.

Anot jo, lietuviai per tarpininkus perka įvairių kategorijų prekes: drabužius, kosmetiką, buitinę techniką. Taip perkant tenka susimokėti tarpininkavimo mokestį, tam tikrą mokestį už prekės svorį. Specialistas sako, kad visada prieš perkant per tarpininkus reikėtų patikrinti, ar pati parduotuvė nepristato prekių į Lietuvą. Jei taip, žymiai paprasčiau yra užsisakyti norimas prekes tiesiogiai, taip išvengiant tarpininkavimo mokesčio.

Svarbu pasidomėti prekės garantija bei grąžinimo sąlygomis

„Pricer.lt" vadovas sako, kad prieš įsigyjant prekę iš užsienio verta pasidomėti ir tuo, kiek kainuotų jos grąžinimas tuo atveju, jei prekė nepateisins lūkesčių.

„Vis tik, perkant iš užsienio tikrai galima sutaupyti. Jei apsipirkinėjama per išpardavimus, kainų skirtumai gali siekti net kelis kartus. Įmonių, kurios siūlo tarpininkavimo paslaugas, Lietuvoje vis daugėja. Įmanoma, kad ateityje šios įmonės bus ne tarpininkai, o prekybininkai, ieškantys geriausių prekių kainų užsienyje bei jas siūlančių lietuviams. Tokiu atveju rinka turėtų susinormalizuoti", – sako pašnekovas.

Jis pabrėžia, kad Lietuva yra laikoma maža rinka, todėl neretai pirkėjams tenka už prekes mokėti daugiau. Vis dėlto, įmanoma, kad ateityje tai keisis.

„Prieš nusiperkant daiktą iš užsienio būtina pasidomėti ir jo garantija. Vienoms prekėms gali būti taikoma tarptautinė garantija. Tai reiškia, kad nesvarbu, iš kurios šalies pirkote daiktą, jį grąžinti ar pakeisti galite visur, kur įmonė turi savo pardavimo vietas. Tačiau yra ir tokių prekės ženklų, kurie taiko geografinius apribojimus", – pasakoja A. Vizickas.

Pirkėjams jis pataria išlikti budriems, nesusižavėti pirkimu per tarpininkus nepatikrinus, kiek daiktas kainuoja kitur bei neįsivertinus, kokią galutinę kainą jam reiks sumokėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)