Perplaukite plaukus su šampūnu mažiausiai du kartus

„Šampūnu galvą privaloma plauti du kartus, galima ir tris, jei seniai neplovėte. Viskas priklauso nuo jų nešvarumo. Pirmą kartą plaunant nusiima pirmasis purvo sluoksnis: riebalai, dulkės, naudota kosmetika. Plaukų nereikia stipriai trinti, nes plaukas dar nebūna suminkštėjęs, tai kenksminga. Antrą kartą, kai plauname, plaukas jau būna minkštesnis, ir putų jau būna daugiau, ir galvai maloniau, ir efektyviau. Tada turime daugiau plauti odą, nebe plauką, nes jis ir taip gaus pakankamai, jei jie trumpi. Jeigu plaukai yra ilgi, tai žinoma, kad jau reikia plauti per visą ilgį, nes neužteks to, kad šampūnas nubėgs nuo viršaus“, – sako Renata.

Plaukai

Paklausus, kas kiek laiko reikia plauti galvą, plaukų stilistė atsako, kad priklauso nuo to, kokie plaukai yra: natūralūs ar dažyti, kokia yra galvos oda: riebi ar sausa, ar yra pleiskanų.

„Vyrų plaukai dažniausiai būna nedažyti, trumpi, jie gali ir du kartus per dieną juos plauti, plovimas jiems nepakenks: greičiau plaukas nuaugs, nei jį nukankins. Jeigu moters plaukai trumpi, taip pat kiek ji nori, tiek ir gali plauti, aišku, su tikslingom priemonėm, ir tinkamai juos prižiūrint.

Ilgus plaukus reiktų plauti rečiau. Renata savo klientėms rekomenduoja tai daryti kas 2–3 dienas. Jeigu plausite dažniau, organizmas reaguos, kad reikia gaminti daugiau riebalų, daugiau apsaugos ir taip pradės daugiau jų išskirti. Tai reiškia galva nešvari bus dar greičiau, tad geriau nepersistengt ir išlaikyti normalų riebalų kiekį“, – pataria Renata.

Plaukai nepripranta prie šampūno

Dar vienas mitas, pasak plaukų stilistės, – kad plaukas pripranta prie šampūno, ir mes jį turime vis pakeisti: „Plaukas yra negyva ląstelė, jis priprasti negali. Ji prisipildo tų medžiagų, kurias turi šampūnai, atliekantys valomąją funkciją. Visi šampūnai yra vienodi, tik jie skiriasi tomis medžiagomis, kuriomis yra pripildyti, tai gali būti hialuronas, baltymai, kiti papildai, dažniausiai susiję su drėgme ir maitinimu. Aišku, jų ten mažai, bet jų yra. Nuo šampūno, kuris turi mažai arba nieko neturi, ir atlieka tik valomąją funkciją, plaukas sausėja, taip pažeidžiamas.

Jeigu, tarkime, naudojate šampūną dažytiems plaukams, jo šarmas yra žymiai mažesnis, todėl jis ne tiek atidaro žvynelį, ne tiek išplauna iš plauko medžiagų ir daugiau papildo reikiamomis medžiagomis, kuris jas turi“.

Paklausus, į kokią šampūno kainą orientuotis reiktų, kad jis būtų kuo geresnis, Renata atsako: „Faktas, kad mūsų prekybos centruose parduodami šampūnai yra prastos kokybės, juose bus daugiau šarminių medžiagų, kurios labiau pažeis plauką, nes jo nepasotins, o daugiau išplaus. Jeigu imti profesionalias priemones nuo pigiausių iki brangiausių, tai pigiausiose drėkinamųjų ir kitų medžiagų yra mažiau nei tose, kurios brangios, kurio sudėtyje bus įdėti geresni produktai, didesnis jų kiekis. Bet iš esmės kaip valančio efekto, tai jie bus vienodi“.

Renata Blaževič, nuotr. iš asmeninio albumo

Geriausias atrastas natūralus plaukų stiprintojas

„Aš pati augau sovietmečiu, kai nebuvo normalių šampūnų, iš esmės jų nebuvo. Turėjau labai ilgus plaukus, žemiau juosmens. Man mažai juos mama plaudavo ūkiniu muilu. Plaukai atrodė įspūdingai: blizgantys, žėrintys, sveiki. Bet mano plaukai tuomet buvo natūralūs, nedažyti, be to plaunami kartą į dvi savaites. Šiandien dienai yra daug geresnių priemonių išsiplauti galvą, nei kad ūkinis muilas. Taip, ekstra atveju galima ir su juo plauti, jis išties labai šarminis, stipriai valantis. Jį galima naudoti, kai reikia labai gerai išplauti plaukus, kai oda būna riebi. Karts nuo karto praplaunant, tikrai nieko blogo nenutiks. Bet ar tai tai gerai kasdieniam plovimui, tai tikrai ne, nes yra per stiprus.

Esu girdėjusi, kad plaukus plauna beržo pelenais, nežinau, kaip tai veikia, tiesą sakant. Pažįstu moterų, kurios galvą plauna su kiaušinio tryniu. Kiek ten yra naudos irgi nežinau, nes nemačiau realių rezultatų, bet kvapas yra siaubingas, nes tekdavo naudojančias kirpti [juokiasi, aut. pastaba]. Kiaušinio trynys, kaip vienas iš kaukės ingredientas, yra puiku, kai reikia riebalais plauką užpildyti, bet nuolatiniam plovimui, tai tikrai ne“, – nuoširdžiai pataria Renata.

Naminė kaukė, kurią plaukų stilistė ir jos klientės naudoja daugybę metų ir kuri tikrai veikia, susideda iš trynių (2 vnt.), aliejaus (ricina, kuri jei patenka ant odos, stiprina ir svogūnėlį, tinka žažaba. Kokoso aliejus nelabai tinka, nes turi džiovinantį efektą) ir citrinos sulčių. Kaukę reikia laikyti lygiai dvi valandas, jokiu būdu ne ilgiau.

„Dar vienas dalykas, ką girdžiu, kad aliejų tepa ant plaukų nakčiai. Tai kas sugalvojo tokią nesąmonę, norėčiau prie sienos prikalti [juokiasi, aut. pastaba]. Aliejai su vandeniu nedraugauja. Ir jeigu naktį pritepsite aliejaus ant plaukų, jis pasiims visą drėgmę, plaukas išsausės. Jis neturi glotninamojo poveikio iš vidaus, jis negali giliai prasiskverbti. Čia tik plauko paviršių galima paveikti tokiais produktais“, – atkreipia dėmesį Renata.

Asociatyvioji nuotr.

Kondicionierius ir balzamas yra tas pats, kaukę daryti verta

Į klausimą, koks skirtumas tarp kondicionieriaus ir balzamo, Renata sako, kad iš savo 25-erių metų praktikos, nelabai pastebėjusi skirtumo: „Tai yra tas pats produktas, o geriausiai šioje vietoje savo darbą atliko marketingo specialistai [šypsosi, aut. pastaba]. Iš esmės jie atlieka plauko uždarymo funkciją. Kaukės daro dar stipresnį efektą, bet tai yra visiškai skirtingas produktas nuo balzamo ar kondicionieriaus ir vienas kito jie pakeisti negali. Turi būti arba kaukė, arba kondicionierius ar balzamas.

Tarkime, plaunate galvą kas trečią dieną, plaunate su kondicionieriumi ar balzamu, bet kartas nuo karto reiktų pasidaryti kaukę. Nereikia jos dėti kiekvieną kartą. Geriausiai tarp trečio arba ketvirto plovimo. Gausis kas antrą savaitę. Kaukė neatlieka uždarymo funkcijos, bet jinai užpildo, pamaitina plauką iš vidaus giliau. O kondicionierius ar balzamas tik paviršutinius sluoksnius sutvarko. Čia tas pats kaip su veido priežiūra. Kasdien juk nesidedame kaukės, taip ir čia.

Yra dar ampulės, losjonai, kurie atlieka gilias funkcijas tiek uždarant plauką, tiek maitinant. Jas reikia daryti taip pat retai, kaip ir kaukes, negalima piktnaudžiauti. Tokie produktai ganėtinai stiprūs, efektas įspūdingas, plaukas gražus, blizga, bet jei kiekvieną kartą juos naudosite, tai vieną dieną jis pasidarys kietas, nelankstus, pradės trupėti“, – pataria plaukų stilistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją