Sunokusį arbūzą išduoda uodegėlė ir šonelis

Rokiškio gyventoja Rasa Galvydienė arbūzus augina jau antri metai, kaip sako – dėl įdomumo. Tačiau net ir arbūzų augintojui ne visuomet pavyksta atskirti, kuris arbūzas skaniai sunokęs. Moteris prisipažįsta, kad dar visai neseniai teko parduotuvėje nusipirkti nesunokusį arbūzą – juk visiems pasitaiko. Taigi, įvairios gudrybės ženkliai padidina tikimybę išsirinkti gardžiausią arbūzą, tačiau kartais gali ir nuvilti.

Vis dėlto, arbūzų augintojai žino daug paslapčių, kaip atpažinti skanų, gerai sunokusį arbūzą, kurios daugeliu atvejų pasitvirtina. R. Galvydienė puikiai jaučia, kada metas skinti savo darže pūpsantį arbūzą ir kokie ženklai išduoda, kad metas jį ragauti.
Rasos Galvydienės auginami arbūzai

„Kada džiūsta arbūzo uodegėlė ir šonelis jau gelsta, vadinasi, augalas jau jį sunokino. Paskutinius rudeniop skinu visus, kad negautų puvinio. Mano sodyboje žemė gera, priesmėlis, laistau kartą į savaitę. Stengiuosi laikytis patyrusių „arbūzininkų“ rekomendacijų. Vyras žiūrėjo labai skeptiškai, kaip į žaidimą, bet kai paragavo ir per barzdą pradėjo varvėti sultys, o kvepėjo nuostabiai, tai patikėjo, kad galima pas mus užauginti“, – džiaugiasi arbūzų augintoja.

Neprapjauto arbūzo gardumą galima įvertinti akimis

„Arbūzininkams“ pakanka įvertinti arbūzo išvaizdą, kad galėtų numanyti, kas laukia viduje. Pavyzdžiui, geltona dėmė ant arbūzo išduoda, kad vaisius bus aromatingas ir sunokęs. Ši dėmė susiformuoja toje vietoje, ant kurios arbūzas guli augdamas, ir kuo ji tamsesnė – tuo geriau sunokęs arbūzas.

Dideli randai ir apvali forma leidžia numanyti, kad arbūzas bus saldus. Jei arbūzas tamsus ir matinis – tai taip pat reiškia, kad jis prinokęs.
Arbūzas parduotuvėje

Tačiau patikimiausiai arbūzo sunokimą atskleidžia jo uodegėlė. Kaip ir minėjo R. Galvydienė, sunokusio arbūzo uodegėlė turi būti padžiūvusi, gelsva, o jei uodegėlė žalia – arbūzą dar reikėtų panokinti ir ragauti tik tada, kai ji pagels.

Vertėtų įsidėmėti ir keletą ženklų, rodančių, kad arbūzas nebus iš skaniųjų. Jei arbūzas blyškus ir blizgus – greičiausiai jis bus neprinokęs. Jei ant arbūzo pastebite baltą dėmę – labai tikėtina, kad jis bus beskonis. Pailga arbūzo forma reiškia, kad jis bus vandeningas, o maži randai reiškia, kad arbūzas bus nesaldus.

Prapjauto arbūzo minkštimas išduoda, kurių vaisių geriau vengti

Jei vis tik abejojate, ar įveiksite visą arbūzą ir mieliau renkatės pirkti jau prapjautą – atkreipkite dėmesį į arbūzo minkštimą.
Arbūzai

Balkšvi dryžiai minkštime gali reikšti, kad arbūzas buvo per daug tręšiamas, o miltingą konsistenciją primenantis arbūzo minkštimas bus sausas ir neskanus.

Geriausias arbūzas bus tas, kurio minkštimas yra ryškiai raudonos spalvos, sėklos bus juodos arba rudos spalvos, o minkštimo paviršius atrodys labiau kietokas ir slidus, nei minkštas, sausokas ir miltingas.

Nors lengviausia įvertinti arbūzą akimis, yra viena taisyklė, kuri leidžia patikrinti arbūzo sunokimą ausimis.

Tas arbūzas (neprapjautas), kurį pastuksenus garsas bus skardesnis ir garsesnis, bus geriau sunokęs ir saldesnis už tą, kurio skambesys bus žemas, tylesnis ir bukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją