Apie visą situaciją ji sutiko papasakoti išsamiau, o SEB banko atstovas Modestas Kieras detaliai paaiškino, ką apie paskolos mokėjimus turėtų žinoti kiekvienas.

Sumažėjusi suma sukėlė nerimą

Rūta drauge su vyru paskolą gavo 2018 metais. Ji pasakoja, kad tuomet nusprendė įsigyti lofto stiliaus butą itin patrauklioje Kauno vietoje. Jiems šis būstas su daline apdaila kainavo 58 tūkstančius eurų. Dar 20 tūkstančių eurų jie nusprendė pasiskolinti naujų namų įrengimui.

„Žinoma, daug domėjomės, skaičiavome savo finansus. Kiekvieną mėnesį sumokama suma mūsų neišgąsdino – viso mokėjome 240 eurų. Mokėjimo grafike buvo aiškiai išdėstyta, kad paskola sudarė 130 eurų, o palūkanos 110 eurų. Mūsų šeimai ši suma nebuvo labai didelė, tad atsipalaidavę gyvenome toliau“, – teigia ji.

Pašnekovė prisimena, kad ramybė baigėsi būtent tada, kuomet sužinojo apie padidėjusias palūkanas. Anot jos, palūkanos vis kilo, tad ji nusprendė asmeninėje internetinio banko paskyroje pasinagrinėti paskolos mokėjimo grafiką. O jį atsivertus ją ir ištiko šokas.

„Šiuo metu kiekvieną mėnesį bankui mokame 400 eurų. Paskolos mokėjimo grafike išskirta, kad palūkanos sudaro 350 eurų, o pati paskola – vos 50. Kaip taip gali būti? Kodėl paskolos dalis – tokia maža? Skaičiuoju visaip, tačiau niekaip nesuprantu, kaip mes paskolą sugebėsime išmokėti per numatyta terminą. O galbūt mokėtina suma dar kils ir greitai mokėsime dar daugiau kiekvieną mėnesį?“, – su nerimu svarsto ji.

Moteris nesupranta, ar jiems su vyru teks pratęsti sutarties terminą, o gal nukritus „Euribor“ mokėtina suma nesumažės, tiesiog didesnę jos dalį sudarys pati paskola, o ne palūkanos?

Esminis klausimas – anuitetinis ar linijinis mokėjimas buvo pasirinktas?

Prieš sudarant sutartį su banku ir skolinantis pinigus būstui, itin svarbu išsiaiškinti visus niuansus, sąlygas bei rizikas. Nors konkrečios kliento situacijos dėl konfidencialumo banko atstovas Modestas Kieras komentuoti negali, jis sutiko pasidalinti svarbiausia informacija, kuri turėtų atsakyti ir į skaitytojos Rūtos klausimus.

„Kiekvienam klientui svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad būsto paskolos yra grąžinamos linijiniu arba anuitetų metodu. Pasirinkus anuitetų metodą, palūkanų normai nesikeičiant, kiekvieną mėnesį mokama vienoda įmoka, kurią sudaro grąžinamos paskolos dalis ir palūkanos. Iš pradžių didesnę dalį sudaro palūkanos. Palaipsniui palūkanoms tenkanti įmokos dalis mažėja, o paskolos dalis didėja, tačiau bendras mėnesio įmokos dydis nekinta, kol nesikeičia palūkanų norma“, – aiškina Privačių klientų finansavimo departamento vadovas.

Anot jo, pasikeitus palūkanų normos bazei (Euribor), mokėjimo grafikas perskaičiuojamas ir, jei palūkanų norma išauga, atitinkamai keičiasi anuiteto grafikas ir naujai nustatoma mokėtinos sumos proporcija tarp kredito dalies ir palūkanų.

„Tad, taip minėtu atveju ir įvyko – išaugus „Euribor“, padidėjo bendra mokėtina suma ir atitinkamai sumokamos palūkanos. Tačiau dėl to nesikeičia paskolos grąžinimo terminas“, – nuramina pašnekovas.

Modestas Kieras

Kiekviena situacija – individuali: nėra vieno mokėjimo būdo, kuris tiktų visiems

M. Kieras paaiškina, kad pasirinkus linijinį paskolos grąžinimo metodą, pagrindinė paskolos suma yra suskaidoma vienodomis dalimis, kurios mokamos kiekvieną mėnesį.

„Prie jų pridedamos palūkanos, apskaičiuojamos nuo negrąžintos paskolos dalies. Kuo mažesnis lieka paskolos likutis, tuo mažesnė mokamų palūkanų suma. Paprastai tariant, linijiniu metodu grąžinant būsto paskolą, pirmiausia reikia mokėti didžiausias įmokas, o ilgainiui negrąžinta paskolos suma mažėja“, – itin naudinga informacija dalinasi specialistas.

Kurį paskolos grąžinimo metodą apsimokiau rinktis, anot jo, labai priklauso nuo individualios asmens ar šeimos situacijos, paskolos gavėjų amžiaus, pajamų ir daugelio kitų aspektų.

Visada kilus klausimams rekomenduoja kreiptis į banko atstovus

Banko atstovas nurodo, kad jauni žmonės, tik pradedantys savo karjerą, dažniausiai renkasi anuitetų paskolos grąžinimo metodą, mat tokiu būdu mėnesio įmokos būna mažesnės, negu pasirinkus linijinį paskolos grąžinimo būdą, kuomet iš pradžių yra mokamos didesnės įmokos ir ilgainiui paskolos suma mažėja.

„Kita vertus, ir jiems anuitetų paskolos grąžinimo būdas suteikia daugiau aiškumo, leidžia geriau planuoti savo finansus“, – įsitikinęs specialistas.

M. Kieras sako, kad jei klientas šiuo metu susiduria su laikinais finansiniais sunkumais ir dėl to negali vykdyti savo įsipareigojimų, vertėtų nuo anksčiau kreiptis į banką ir nelaukti, kol susikaups skolos.

„Kiekvienu tokiu atveju ieškome individualių, geriausiai kliento poreikius atitinkančių sprendimų. SEB bankas yra pasirengęs padėti savo klientams, susiduriantiems su finansiniais sunkumais grąžinant turimas paskolas. Kaip pradėjome per 2008-ųjų metų krizę, COVID pandemijos metu, taip ir dabar esame pasiruošę kartu ieškoti tinkamiausio sprendimo dėl įsipareigojimų, susijusių su paskolomis“, – teigia Privačių klientų finansavimo departamento vadovas.