Dar šventės išvakarėse į dangų pakilo pirmieji jos šaukliai – oro balionai. Jie ir pirmąją Jūros šventės dieną nuo ankstaus ryto spalvingai papuošė dangų. Oreivių varžybos vyks visą savaitgalį, o dangų balionai puoš jau nuo ankstaus ryto.

Originalūs dirbiniai su savomis istorijomis

Nuo ryto penktadienį jau plušo ir prekybininkai, viliojantys skanėstais, išskirtiniais dirbiniais ir staigmenomis. O ir kainos maloniai stebina, nes savo dirbiniais prekiaujantys kūrėjai itin didelių sumų neprašo.

Akmens masės įvairius puodėlius, bokalus, vazas gaminanti moteris iš Panevėžio sako, kad idėjos, ką kurti, ateina ir padiktuojamos bičiulių, ir iš poreikio sau.

„Turiu du draugus, kurių vienas kolekcionuoja kiaules, kitas – karves, jie susiginčijo, kurio kolekcija vertingesnė, tai aš pagaminau jiems bokalus, kuriuos galima naudoti ir kaip vazas, su karve ir kiaule. Taip gavosi kaip užuomina, kad negerti, kaip kiaulei, ar karvei“, – parodo moteris linksmus dirbinius ir priduria, kad ir puikiai tinka ir vandeniui, mat du bokalai atitinka rekomenduojamą vandens normą.

Klasikinis rankų darbo puodelis kainuoja nuo 12-kos eurų, didesni darbeliai – apie 60 eurų. Moteris sako, kad viskas priklauso nuo gaminio sudėtingumo.

Kitoje palapinė medumi ir jo gaminiais prekiaujantis ilgametis bitininkas pasiruošęs smaližius palepinti ir vos 1 eurą kainuojančiais skanėstais ir keliolika eurų perkopiančiais bičių pienelio produktais.

„Pigiausias yra ir mažiausias kiekis. Bent man skaniausias liepų medus ir medus su šaltalankiais. Šiais metais dar yra pienių medus. Turime ir kaip medaus kremo“, – atvirauja bitininkas. Čia pat rasite ir tikro bičių vaško žvakių vos už du ar kiek didesnę už penkis eurus.

Žaismingi kombinezonai ir kiti drabužėliai bei žaislais vaikams kainuos nuo 5 iki 50 eurų.

„Viskas atkeliavo su savu vaiku. Dabar siuvame įvairius kombinezonus, ant kurių ausytės yra atšvaitai. Siuvame ir rudeninius kombinezonus. Taip pat turime žaislą-šildyklę, kur mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje galima pašildyti grūdus. Tada žaislas dedamas į lovytę, kad vaikui nebūtų šalta. Dar labai padeda, jei skauda pilvuką“, – pasakoja iš Vilniaus atvykusi moteris.

Savo rankomis žaislus, kuprines bei rankines kurianti moteris atvirauja, kad ji kainą skaičiuoja taip, kad vaikus tėvai galėtų nudžiuginti jaukia dovana – taip klientai sugrįžta ieškoti draugo jau įsigytai lapei ar katinui, o rankines perkančios klientės net padeda ieškoti audinių siuviniams.

„Viską darau pati, mugei pasiruošti trunka apie porą–trejetą mėnesių. Pas mane prekės kainuoja nuo 4 eurų – mažesni žaislai, iki 40–90 eurų, jei „ridikiulis“ siuvinėtas rankomis, bus brangesnis. Ateina ir vaikai žaislui draugo ieškot, ir kaip dovanos į užsienį siunčiamos. Man padeda mamytė, kuri mezga kepuraites, rūbelius. Bet daugiau viską pati darau – ir audinių ieškau, ir iškartas žaislų darau, ir siuvu“, – pasakoja žaismingais gaminiais prekiaujanti moteris.


Tradiciniai „kermošiniai“ saldumynai kainuos nuo 1 euro, o sumokėjus 5 eurus gausite net apie pusantro metro ilgio saldainį. Dalis Jūros šventės prekeivių maloniai stebina žinia, kad kainų nuo pernai nekeitė, mat tikslas – išparduoti turimas prekes, o ne vėl jas vežtis atgal.

Šventėje ir žinomi vardai, ir duoklė menui bei kinui

Šių metų šventei parengta itin plati programa: ką veikti ras ir meno mėgėjai, ir kinomanai, ir intelektualių pažinimų ieškotojai.

Gausybėje renginių skambės įvairiausio žanro muzika, Klaipėdos senamiestį užlies muzikos garsai nuo roko iki klasikos. O išskirtinė šių metų šventės dovana – vienintelis Baltijos šalyse „Eurovizijos“ žvaigždės Samo Ryderio koncertas, kuris vyks kruizinių laivų terminale.

Jūros šventės svečiams iš viso paruošta apie 100 renginių, tarp jų – vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“ Klaipėdoje, įdomūs pokalbiai su Aurimu Valujavičiumi ir unikali galimybė pasižvalgyti po burlaivių denius.

Jūros šventės programą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją