Su tokia nuomone visai nesutinka „Instagram" paskyrą „Gretmesvintage" sukūrusi Greta Meškauskaitė. Mergina sako, kad brangių prekės ženklų drabužių įmanoma rasti vos už kelis eurus, tereikia žinoti keletą taisyklių. O apsilankymai dėvėtų drabužių parduotuvėse neužtruks, jei žinosite, ko ieškote.

Tarp dėvėtų drabužių – nuo ankstyvos vaikystės

Dėvėti drabužiai Gretą Meškauskaitę supa visą gyvenimą. Pašnekovė prisimena, kad dar vaikystėje daug laiko praleisdavo nedidelėje tetos dėvėtų rūbų parduotuvėje. Joje ji padėdavo drabužius išrūšiuoti ir susipažino su šios veiklos „užkulisiais".

„Pamenu, gavus drabužių siuntą, reikėdavo kiekvieną rūbą kruopščiai apžiūrėti. Mes juos skalbdavome, išlygindavome, o defektus bandydavome sutvarkyti. Drabužio kainą lemdavo jo sudėtis bei prekės ženklas. Tuo metu visuomenėje vyravo požiūris, jog tokios parduotuvės skirtos nepasiturintiems. Vis dėlto nustebtumėte sužinoję, kiek aukštas pareigas užimančių moterų ir vyrų „paslapčiomis" ateidavo ieškoti išskirtinių ar konkrečių prekinių ženklų drabužių, kurių Lietuvoje tuo metu paprasčiausiai nebuvo galima įsigyti", – prisiminimais dalinasi ji.

Pašnekovė sako, kad taip susiklostė, jog išskirtinių, geros kokybės drabužių ir aksesuarų paieškos dėvėtų drabužių parduotuvėse tapo neatsiejama jos gyveno dalimi. Būtent todėl ji ir sukūrė „Instagram" paskyrą „Gretmesvintage".

„Pradėti pardavinėti dėvėtus drabužius internete mane pastūmėjo mintis, kad ne visi mėgsta ar moka ieškoti rūbų dėvėtų drabužių parduotuvėse. Juk normalu, kad ne kiekvienas gali skirti keletą ar net daugiau valandų paieškoms. Taip pat, norėjosi paneigti vyraujančius stereotipus, jog tokie drabužiai yra prastesni ar kaip nors kitaip blogesni už naujus", – teigia G. Meškauskaitė.

Anot jos, dėvėtų drabužių parduotuvėse ji lankosi kone kiekvieną dieną, o kartą per savaitę vyksta į kitus miestus ar mažesnius miestelius bei aplanko ten esančias parduotuves. Mergina pataria, kad norint atrasti dėmesio vertų drabužių, būtina negailėti savo laiko – vienose parduotuvėse prekių asortimentas papildomas kasdien, kitur – kartą per savaitę. Norint atrasti kokybiškų drabužių, būtina savęs neskubinti, apžiūrėti visas prekes. Ieškant rūbų, atsižvelgti reikėtų ir į etiketėje esantį prekės ženklą. Nors garsus pavadinimas, pasak pašnekovės, nebūtinai reiškia, kad drabužis bus kokybiškas. Žymiai svarbiau etiketėje nurodyta sudėtis bei rūbo pagaminimo šalis.

Mažesni miesteliai – tikra lobių skrynia

Nusprendus pradėti apsipirkinėti dėvėtų drabužių parduotuvėse, gali tekti apsišarvuoti kantrybe. G. Meškauskaitė sako, kad svarbu tai, į kokią parduotuvę nusprendėte užsukti.

„Ar teks dėvėtų drabužių parduotuvėje kuistis kelias valandas priklauso nuo to, į kokią parduotuvę užeisite. Dėvėtų drabužių parduotuvių yra įvairių: tokių, kuriose drabužiai yra neišrūšiuoti nei pagal lytį, sezoniškumą ar drabužių paskirtį, ar tokių, kuriose rūbai tiesiog sumesti krūvomis į dideles dėžes. Žinoma, egzistuoja ir tokios parduotuvės, kuriose viskas sukabinta tvarkingai, pagal spalvas ar net dydžius. Pavyzdžiui, mažesnių miestelių turgeliuose atvežti dėvėti drabužiai dažnai yra tiesiog sumesti ant žemės. Toks dėvėtų drabužių pateikimas tikrai bus priimtinas ne kiekvienam. Iš pirmo žvilgsnio, taip pateikiami antrų rankų drabužiai gali pasirodyti neestetiškai bei sudaryti klaidingą įspūdį, kad tai jau tikrai niekam nereikalingi skudurai už kelis eurus. Tačiau neretai tarp šio „chaoso" gali slėptis garsių prekinių ženklų ar net dizainerių drabužiai", – įsitikinusi pašnekovė.

Vis tik, ji džiaugiasi, kad šiuo metu daugelis dėvėtų drabužių parduotuvių niekuo nesiskiria nuo esančių prekybos centruose. Anot jos, daugumoje dėvėtais drabužiais prekiaujančių parduotuvių rūbai būna sukabinti pagal paskirtį, spalvas, kai kur net ir pagal dydį. Įrengtos matavimosi kabinos yra patogios, su geru apšvietimu.

Greta Meškauskaitė

„Vadinamų „lobių" galite rasti bet kurioje dėvėtų drabužių parduotuvėje, tačiau didesniuose miestuose esančiose parduotuvėse geresnės kokybės ar žymių prekinių ženklų drabužiai išgraibstomi itin greitai. Jeigu turite galimybę, apsilankykite mažesniuose miesteliuose esančiose parduotuvėse, o jei neturite tokios galimybės, užeikite į mažesnes antrų rankų parduotuves. Jose pardavėjos yra linkusios derėtis dėl kainų, ar net pastebėjusios, jog svarstote įsigyti drabužį ar aksesuarą, gali pačios pasiūlyti mažesnę kainą", – pataria ji.

G. Meškauskaitė džiaugiasi, mat pati yra dėvėtų drabužių parduotuvėse radusi itin brangių drabužių bei aksesuarų. Pavyzdžiui, mergina už 50 euro centų nusipirko „Coach" prekės ženklo piniginę, kurios naujos kaina – net 150 eurų. Dar rudenį jai pavyko rasti klasikinį paltą vos už 6 eurus, o naujas jis kainuoja apie 90 eurų.

Patarimai prieš vykstant į dėvėtų drabužių parduotuvę

Greitosios mados diktuojamas beprotiškas vartotojiškumas daro nepataisomą žalą ne tik aplinkai, tačiau ir pačių žmonių gerovei, įsitikinusi pašnekovė. Anot jos, vis prastėjanti drabužių kokybė greitosios mados prekinių ženklų parduotuvėse turėtų atkreipti kliento dėmesį, jog kainos ir kokybės santykis nebeatitinka lūkesčių.

„Nekeisdami savo apsipirkimo įpročių patys skatinsime greitąją madą. Pasirinkdami antrų rankų drabužius, žengiame sąmoningo tvarumo ir atsakingo vartojimo link. Pradėdami apsipirkinėti dėvėtų drabužių parduotuvėse, greitai pajusite finansinę ir emocinę naudą. Įsigydami naujus drabužius, dažnai jaučiame trumpalaikę laimę. Galbūt naujas drabužis ir džiugina, tačiau išleista pinigų suma – ne. Įsigydami dėvėtus drabužius, teigiamai jausitės žymiai ilgiau. Jūsų pačių pastangomis atrastas drabužis ar aksesuaras įgauna žymiai didesnę ir prasmingesnę vertę", – įsitikinusi ji.

Pašnekovė dalinasi ir konkrečiais patarimais, kurie padės prieš išsiruošiant į dėvėtų drabužių parduotuvę:

  • Prieš apsilankant dėvėtų drabužių parduotuvėje, pasidarykite savo spintos reviziją. Susipažinkite su savo spintos turiniu, pasižiūrėkite, kokių drabužių ir aksesuarų turite daugiausiai, kokie drabužių modeliai, stilius ir spalvų paletė vyrauja. Taip matysite, kokių drabužių pasigendate, tad tai vėliau palengvins paieškas;
  • Sudarykite sąrašą drabužių ir aksesuarų, kuriuos norėtumėte atrasti. Galbūt, tai klasikinio modelio švarkas ar pilkas, vilnonis megztinis. Nuėję į antrų rankų parduotuvę, turėsite aišku tikslą, ko joje ieškosite;
  • Pasidomėkite vyraujančiomis sezono mados tendencijomis, ieškokite jums patinkančių drabužių derinių socialiniuose tinkluose. Apsilankę dėvėtų drabužių parduotuvėje, galėsite ieškoti panašių drabužių. Drabužių deriniams internete ieškoti rekomenduoju „Pinterest" programėlę;
  • Apsirenkite patogiais drabužiais, venkite daugiau pastangų apsivilkti ar nusivilkti reikalaujančių drabužių;
  • Turėkite su savimi grynųjų pinigų. Nors dauguma parduotuvių suteikia galimybę atsiskaityti banko kortelėmis, tačiau dažnai mažesnėse dėvėtų drabužių parduotuvėse atsiskaitymas galimas tik grynaisiais.

Patarimai, kaip elgtis parduotuvėje

G. Meškauskaitė jau keletą metų neperka prekybos centruose pardavinėjamų naujų greitosios mados drabužių. Anot jos, tokiose parduotuvėse ji retkarčiais apsilanko vedina smalsumo bei noro apžvelgti esančias naujas sezono madas ir tendencijas. Įdomios jai ir drabužių kainos.

„Įsigijusi dėvėtus drabužius visada pasidomiu, kiek išleisčiau pirkdama juos naujus. Dabar dėvėtų drabužių parduotuvėse galima rasti naujausių kolekcijų rūbų ir aksesuarų, o kainų skirtumas akivaizdus. Pavyzdžiui, perkant greitosios mados prekinių ženklų drabužius dėvėtų rūbų parduotuvėje, galite sutaupyti net keliasdešimt eurų", – sako ji.

Pašnekovė dalinasi patikrintais patarimais, kurie padės dėvėtų drabužių parduotuvėje apsipirkti greičiau ir nebrangiai rasti kokybiškų rūbų:

  • Skirkite apsipirkimui pakankamai laiko. Dažniausiai drabužių paieškoms prireikia valandos ar net kelių. Neikite į dėvėtų drabužių parduotuvę neturėdami tam laiko, taip galite nieko nerasti;
  • Apžiūrėkite kiekvieną drabužį. Nors tai gali būti ir varginantis procesas bei iš pažiūros gali pasirodyti, jog nieko gero drabužių gausoje nėra, tačiau niekada negalite žinoti, galbūt būtent toje vietoje, kurią nuspręsite praleisti, slėpsis jūsų norimas „perliukas";
  • Atkreipkite dėmesį į drabužio prekinį ženklą. Jeigu prekės ženklo nežinote, galite greitai jį patikrinti internete. Lygiai taip pat darykite, jeigu atpažinote žymų prekinį ženklą, kuris dažnai bus įkainotas didesne suma. Tai gali sudaryti įspūdį, kad radote tikrą ir autentišką prekę. Tokiose parduotuvėse yra daug neoriginalių prekių, todėl pirmiau įsitikinkite, kad taioriginali prekė ir tik tuomet ją įsigykite;
  • Atkreipkite dėmesį į drabužio sudėtį, stenkitės rinktis geresnės kokybės drabužius;
  • Apžiūrėkite drabužio būklę. Patikinkite, ar nėra skylių, dėmių. Vis tik, rekomenduoju jų neišsigąsti ir dėl keleto smulkių defektų drabužio „nenurašyti". Būtent dėl tokių priežasčių rūbo kaina gali būti itin maža, o jį sutvarkyti gali užtekti kelių minučių;
  • Nesivadovaukite dydžiais, nurodytais etiketėse. Vintažinių ar senesnio modelio drabužių dydžiai dažnai nebeatitinka šių dienų išmatavimų, todėl nepasivarginkite pasimatuoti drabužių. Taip iš tikrųjų pamatysite ar rūbas jums tinkamas.

Tinklaraščio kūrėja sako, kad kiekvienas turėtų pabandyti pradėti drabužius ir aksesuarus pirkti būtent dėvėtų prekių parduotuvėse. Pakeisti apsipirkimo įpročiai ir pasirinktas tvaresnis apsipirkimo būdas sužavės, mat taip nesunkiai sutaupysite bei prisidėsite prie mažesnio vartojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)