Ryškiai oranžinė morkų spalva išduoda, jog jose gausu karotenoidų – tai ne tik antioksidantai, bet ir žaliava, iš kurios organizmas pasigamina vitaminą A, o pastarasis padeda rūpintis mūsų rega, teigiamai veikia širdį, padeda gerinti odos būklę, mažina cholesterolį, aukštą kraujospūdį, gerina sąnarių būklę ir netgi padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas bei reguliuoti imuniteto funkcijas. Pusė puodelio morkų užtikrina beveik visą rekomenduojamą vitamino A paros normą. Be to, morkos turtingos maistinių skaidulų, tad teigiamai veikia visą virškinamojo trakto sistemą, rašoma pranešime spaudai.

Šios daržovės naudingos ir skanios tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Nuskustos ir lazdelėmis supjaustytos morkos yra puikus užkandis, puikiai derantis su įvairiomis užtepėlėmis. Šiek tiek sotesnis variantas – su prieskoniais ir trupučiu kokybiško aliejaus orkaitėje pakeptos morkų lazdelės.

„Tai labai universali ir piniginei draugiška daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė patiekalų – nuo įvairių salotų iki sriubų, troškinių, sveikuoliškų kepinių. Nieko nuostabaus, kad morkos yra viena perkamiausių daržovių – mūsų prekybos tinkle vidutiniškai parduodama apie 350 tūkst. kg morkų per mėnesį“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ant prekystalių – tik kruopščiai atrinktos morkos

Morkomis beveik tris dešimtmečius „Maximą“ aprūpinantis „Tikras ūkis“, kuriame iš tėčio ir mamos ūkininkavimo bei verslo paslapčių šiuo metu mokosi ir dukra Sandra Kurpevičiūtė, per metus šiomis ryškiaspalvėmis gėrybėmis užsėja beveik 110 ha žemės plotą. Pasak S. Kurpevičiūtės, jei sezonas palankus, derlius įprastai siekia apie 100 milijonų morkų.

„Pirmąsias morkas paprastai sėjame kovą, o derlių imti pradedame rugpjūčio viduryje. Iškastos morkos kartu su žemėmis pilamos į medinius konteinerius ir keliauja į specialius šaldytuvus, kur palaikoma joms optimali, žema temperatūra – šitaip morkos vis dar jaučiasi kaip dirvožemy. Tik gavę užsakymus, morkas rūšiuojame, plauname ir paruošiame kelionei į prekybos tinklus“, – pasakoja šeimos ūkiui vis daugiau padedanti S. Kurpevičiūtė.

Ji priduria, kad „Tikro ūkio“ tikslas į prekybos vietas pristatyti tik itin atidžiai peržiūrėtas ir atrinktas morkas – gražios formos, panašaus dydžio, be įtrūkimų, kenkėjų ar ligų požymių. Tokios daržovės, pasak jaunosios ūkininkės, yra skanios, sultingos ir išsaugojusios būtinus vitaminus, su jomis nereikia daug vargti gaminant – pakanka perplauti vandeniu ir plonu sluoksniu, išsaugant vitaminus, nuskusti odelę.

Sandra Kurpevičiūtė

Atskleidė sėkmingo derliaus paslaptį

S. Kurpevičiūtė pasakoja, kad morkų auginimas reikalauja ne tik kruopštaus darbo, bet ir meilės bei pagarbos procesui.

„Kai augau, visuomet žavėjausi tėčio požiūriu. Jis morkoms skiria ypatingą dėmesį, kruopščiai atrenka dirvožemį, kuriame jos bus sėjamos, stebi dygimą ir augimą. Laukuose jis praleidžia labai daug laiko ir pažįsta kiekvieną žemės lopinėlį. Tikiu, kad tėčio meilė ir atsidavimas puoselėjant šių daržovių kokybę turi didelę įtaką geram derliui, kuriuo galime džiaugtis bei dalintis su žmonėmis“, – įsitikinusi jaunoji ūkininkė.

S. Kurpevičiūtė pasakoja, kad visa jos šeima morkas valgo kasdien, tačiau, prisipažįsta, kad patraukliausi jai – paprasti, daug laiko neatimantys receptai.

„Dažniausiai gaminu morkų salotas, pagardinu česnaku ir majonezu arba aliejumi. Taip pat mėgstu žalias morkas, tai lengvas, nekaloringas, tačiau maistingas užkandis. Mama kartais palepina pyragais ar kitais įdomesniais patiekalais su morkomis“, – pranešime spaudai atvirauja S. Kurpevičiūtė.

Morkos

Morkų salotos su medumi ir garstyčiomis

Reikės: 2 didesnių morkų, 1 ryšulėlio svogūnų laiškų, 1 ryšulėlio petražolių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto garstyčių, druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminame: Sutarkuokite morkas burokine tarka. Svogūnų laiškus, petražoles susmulkinkite ir suberkite į dubenį su morkomis. Padažui į dubenėlį dėkite garstyčias, medų, pilkite citrinos sulčių, aliejaus, pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite su morkomis. Salotos itin tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų. Skanaus!

Saldūs morkų blyneliai

Reikės: 4 didesnių morkų, 100 ml vandens, 2 kiaušinių, 5 šaukštų miltų, 1 šaukšto cukraus, 3 šaukštų manų kruopų, druskos ir cinamono pagal skonį.

Gaminame: Morkas nuskuskite, nuplaukite, smulkiai sutarkuokite, suberkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Įberkite šiek tiek cinamono, druskos, cukraus ir patroškinkite. Kai atvės, įmuškite kiaušinius, dėkite miltus ir manus – viską gerai išmaišykite. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite kol blynai paruduos. Iškeptus blynelius apibarstykite cinamonu bei cukraus pudra. Skanaus!

Morkų duona su figomis

Reikės: 2 vidutinio dydžio morkų, 10 vnt. figų, 100 g cukraus, 125 ml pieno, 2 kiaušinių (baltymų), 50 ml aliejaus (geriausiai alyvuogių), 350 g kvietinių ir 125 g viso grūdo miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, cinamono, šlakelio citrinos sulčių, vienos citrinos tarkuotos žievelės, 200 g pelėsinio sūrio, saujos kapotų mėgstamų žolelių.

Gaminame: Morkas sutarkuokite ir gerai nuspauskite. Jas sumaišykite dubenyje su išplaktais kiaušinių baltymais, ten pat berkite cukrų, pilkite pieną ir viską gerai išmaišykite. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir viską suberkite į morkų masę. Gerai išmaišykite. Tešlą nestoru sluoksniu paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje stačiakampėje skardoje ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Atvėsintą duoną supjaustykite trikampiais. Figas susmulkinkite, sumaišykite su citrinos sultimis ir citrinų žievelėmis. Ant kiekvieno duonos trikampio išdėliokite pjaustyto baltųjų pelėsių sūrio, ant viršaus dėkite figų ir papuoškite norimomis žolelėmis. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją