Mėsą mėgstančių pikniko dalyvių pasirinkimas galėtų būti toks:

  • Kibinai ar kitos bandelės su mėsa
  • Kaimiškas sūrių ir vytintų mėsos gaminių asorti
  • Smidrai su šonine
  • Šašlykai ar kepsneliai, gardinti druska, pipirais ir česnakais


„Jeigu pikniką nusprendėte organizuoti spontaniškai ir vykstate į parduotuvę, nežinodami, ką pirkti – mėsos mėgėjams puikiai tiks kibinai ar kitos mėgstamos bandelės su mėsa. Jas ne tik paprasta valgyti, bet ir transportuoti. Jeigu esate gurmanai ir norite pikniko metu pasidaryti mini degustaciją, galite į pirkinių krepšelį įsidėti įvairių rūšių sūrių, užtepėlių ir vytintų produktų. Gamtoje patiekite juos kaip tikrą meno kūrinį: dekoruokite slyviniais pomidorais, pjaustytomis daržovėmis, svogūnų laiškais iš sodo“, – sako Brigita Baratinskaitė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos vadovė.

Kai kam piknikas yra neatsiejamas nuo dūmo ir mėsos kvapo. Norint paruošti skanią marinuotą mėsą, daugelis užtrunka net ir kelias valandas. Vis dėlto, pasak B. Baratinskaitės, daug kas pamiršta, jog tobulumas slypi paprastume: pipirai, druska ir česnakai – geriausi ingredientai mėsos marinavimui. Negana to – kad randami kiekvieno namuose, jie padeda atskleisti geriausias mėsos skonio savybes ir natūraliai prailgina jos galiojimo laiką.

„Iš esmės yra visai nesvarbu, ar mėsą iškylai marinuosite namuose, ar įsigysite jau paruoštą parduotuvėje – jei pasirinkta mėsa bus šviežia, o prieskoniai natūralūs, mėsos skonis ir tekstūra džiugins net ir pačius išrankiausius“, – patikina gamybos vadovė.

Pašnekovė visuomet siūlo atkreipti dėmesį ne tik į jau paruoštos kepimui mėsos sudėtį, bet ir namuose naudojamų prieskonių, majonezo ir kitų ingredientų savybes.

Šašlykai

Vegetarų piknikas galėtų atrodyti taip:

  • Kepti sūriai
  • Humuso ir daržovių deriniai
  • Kišai su daržovėmis
  • Pikantiški daržovių iešmeliai


B. Baratinskaitė sako, kad nevalgantiems mėsos ar norintiems lengvesnio maisto, ant laužo (jeigu tam yra galimybė) galima kepti daržoves ar griliui puikiai tinkančius veganiškus sūrius, pavyzdžiui tofu, varškės sūrį.

Labai populiarūs ir humuso, šviežių daržovių deriniai. Tam puikiai tiks mažos morkos, vyšniniai pomidorai, trumpieji agurkai, saliero stiebai. Pikantiškiems daržovių iešmeliams tiks cukinijos, paprikos, pievagrybiai.

Vaikų piknike pabandykite iškepti bananų desertą

  • Užkandžiams: sezoniniai vaisiai, uogos, riešutų, moliūgų sėklos, kukurūzo burbuolės, sūrio lazdelės
  • Kišas su kumpiu, daržovėmis, varške
  • Daržovių ir mėsos maišyti iešmeliai
  • Desertui – kepti bananai su šokoladu ar riešutų sviestu; keptos kriaušės, obuoliai su klevų sirupu.


„Keliaujant į gamtą su vaikais sveikiems užkandžiams – sezoniniai vaisiai, uogos, kukurūzo burbuolės, riešutai, moliūgų ar saulėgrąžų sėklos, taip pat – sūrio lazdelės, kišas – kuris skanus valgyti ir šiltas, ir jau kiek atvėsęs. Kepimo metu į kišo kiaušinių masę galima įmaišyti pačius įvairiausius ingredientus – nuo kumpio iki špinatų ar varškės – priklausomai nuo poreikių ir noro. Parduotuvėse gausu ir sveikuoliškų batonėlių, daržovių traškučių – puiki alternatyva įprastiems skanėstams laukiant grilio maisto“, – sako B. Baratinskaitė.

Dažnas, pasak pašnekovės, pamiršta, kad ant griliaus galima kepti ir desertus! Bene daugiausiai dėmesio susilaukiantis – keptas bananas su šokoladu. Išilgai įpjovus banano žievę tereikia įdėti šokolado skiltelių ar riešutų sviesto, įvynioti bananą į foliją ir kepti apie 10–15 minučių.

Galima kepti ir kriaušes, obuolius apšlakstant juos klevų sirupu. Neabejotinai patiks ne tik mažiems keliautojams.

Nedarykite šių klaidų ir pasinaudokite vertingais patarimais

„Dažniausiai pasitaikanti piknikautojų klaida – piknikui supjaustomi vaisiai. Supjaustytas vaisius imliau reaguoja į temperatūrų pokyčius, todėl ima greičiau gesti. Piknikui, iškyloms visuomet geriau rinktis mažesnius vaisius, kurie būtų patogūs valgyti vienu kartu.

Jeigu vis dėlto pasirinkimo neturite – perpjauto vaisiaus ar daržovės vidų patepkite citrinos sultimis – tai sulėtins ir pristabdys oksidaciją bei gedimą“, – pataria B. Baratinskaitė.

Keliaujant į tokio tipo iškylas, pasak pašnekovės, geriausia maistą laikyti šaltkrepšyje. Tokio neturint – galima pasiruošti šaltų vandens butelių ir įstatyti juos į maisto krepšį – taip siekiant išlaikyti žemesnę temperatūrą krepšelyje kuo ilgiau. Į krepšio dugną pirmiausia reiktų dėti tai, ką būtina laikyti vėsiai – žuvį, mėsą, pieno produktus.

„Svarbiausias patarimas yra įsidėti maisto tiek, kiek ketintumėte suvalgyti – grįžus iš gamtos po visos dienos jau reikėtų jį išmesti, ypač jeigu su savimi turėjote produktų, kuriuos įprastai laikome šaldytuve. Vartokime ir naudokime maisto produktus atsakingai ir mėgaukimės ne tik maistu, bet ir mus supančia gamta“, – kviečia maisto gamybos vadovė.