„Rinkdamasi knygas, visada galiu pasakyti apie savo būklę: kai esu pailsėjusi skaitau sunkesnę, dramatiškesnę ar sudėtingą mokslinę literatūrą, o kai pavargstu, noriu kažko lengvo. Būtent todėl mėgstu vienu metu skaityti porą skirtingų knygų ir jas rinktis pagal tos dienos būseną. Rinkdamasi knygas labiausiai kliaunuosi artimųjų, knygų apžvalgininkų ir literatūros ekspertų rekomendacijomis. Knygų yra tiek daug ir įvairių, tad nėra pasiteisinimo jų neskaityti“, – pranešime spaudai sako R. Kulvinskytė ir pasakoja apie įspūdį palikusias ir perskaityti vertas knygas, kurios skirtos tiek suaugusiems, tiek mažiesiems.

„Atominiai įpročiai“ – norintiems rasti progų savimi didžiuotis


James Clear autoriaus knyga pristato sistemą, kuri gali padėti kasdieniam tobulėjimui ir naudingų įpročių ugdymui. Autoriaus teigimu, dažniausiai problema slypi ne pačiuose įpročiuose, o sistemoje, kuri užkerta kelia realiems pokyčiams. Knygoje aprašomos sėkmingų sportininkų, verslininkų, menininkų ir gydytojų istorijos, kurios atskleidžia, kaip jiems pavyko tobulinti save, naudojant mažų įpročių strategiją.

„Ši knyga puikiai tiks tiems, kurie nori išeiti iš užburto kasdienybės rato, rasti progų savimi didžiuotis ir apskritai susikurti naujus, gerą savijautą suteikiančius įpročius. Parašyta lengvu stiliumi, nesunkiai pritaikoma ir mumyse sudėtus kodus keičianti knyga. Iš šios knygos išmokau, kad nebūtina pabusti tobulu, pakanka kasdien tapti bent puse procento geresniu nei vakar, tad ją rekomenduoju kiekvienam“, – teigia R. Kulvinskytė.

„Lietuvos gyvūnų didžioji knyga“ – artimiau pažinti paukščius ir vabalus


Selemono Paltanavičiaus knyga skirta visai šeimai. Autorius suteikia galimybę pasinerti į paslaptingą Lietuvos gyvūnijos pasaulį – nuo mažiausių sutvėrimų gyvenančių lietaus laše iki didžiausių mūsų krašto žinduolių. Knygoje aprašyta daugiau nei 150 gyvūnų rūšių, kurios iliustruotos nuotraukomis, bei vaizdo ir garso įrašais.

„Kadangi nemažai laiko su šeima praleidžiame Labanoro girioje, pagavau save neskiriant paukščių ir vabalų rūšių, o juk visi ta pačia žeme dalijamės. Gerbiamas Selemonas turi ypatingą dovaną pasakoti apie gamtą, kurią, turiu pripažinti, šiais laikais pažįstame vis prasčiau. Skaitydama šią knygą mokausi kartu su savo vaikais, o kuo artimiau pažįstame vabalą ar roplį, tuo jam ir meilė didesnė užgimsta“, – dalijasi R. Kulvinskytė.

„Kaip išvengti nerimo ir streso“ – norintiems nuleisti garą arba jo neprikaupti


Dale Carnagie knygoje skaitytojams pateikiami praktiniai patarimai ir metodai, padėsiantys suvaldyti nerimą ir stresą. Autorius pateikia metodus, kurie gali padėti suvaldyti nerimą ir stresą keliančias mintis, kurios yra žalingos ir mūsų sveikatai. Knygoje nagrinėjama darbo atmosfera, tarpusavio santykiai ir pateikiami sprendimai kaip išvengti stresinių situacijų. D. Carnagie paliečia ir finansų temą, kuri neretai kelia žmonėms kasdienį nerimą. Knygos autorius pateikia strategijas, kurios gali padėti planuoti biudžetą, kontroliuoti pajamas ir atsikratyti dėl pinigų kamuojančio nerimo.

„Šios autoriaus knygos buvo pirma literatūros rekomendacija iš mano buvusio dėstytojo Algimanto Čekuolio. Pamilau jį nuo knygos „Geras būdas susirasti draugų ir daryti įtaką žmonėms“ – tai žurnalistų biblija, kurią dovanojau ir savo sūnėnams, sulaukusiems paauglystės. Kalbant apie šią knygą, pastebiu, kad dabar pasaulyje vyrauja depresijos ir nerimo epidemija, tačiau kiekvieno mūsų atsakomybė yra pasirūpinti savimi ir atrasti būdus, kaip nuleisti garą arba jo neprikaupti. Ši rekomendacija yra savanaudiška – noriu, kad aplink būtų kuo daugiau atsipūtusių žmonių“, – šypsosi laidų vedėja.

„Domas ir Tomas. Dingusios mergaitės byla“ – pažadino vaiko smalsumą ir norą skaityti


Talentingo lietuvių rašytojo Tomo Dirgėlos knyga, skirta mažiesiems skaitytojams. Detektyvinė serija „Domas ir Tomas“ jau spėjo pavergti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio skaitytojų širdis. Šiose knygose pasakojama apie nutrūktgalvius Miestamiesčio mokyklos 4b klasės mokinius Domą ir Tomą, kurie yra ir patys „kiečiausi“ detektyvai. Šioje knygoje mokyklos direktorius Liudas Mėmė sumaišęs dienas papokštauja Balandžio 1-osios proga ir mokyklą ištinka dar viena nesusipratimų virtinė. Tačiau kai pamokos metu dingsta mergaitė darosi nebejuokinga, laimei Domas ir Tomas atskuba į pagalbą narplioti dar vieną bylą.

„Mažiesiems skaitytojams ir jų tėvams rekomenduoju perskaityti visas šio jauno ir talentingo rašytojo knygas vaikams. Šeimoje atradome, kad istorijos, kuriose yra šiek tiek siaubo motyvų kur kas labiau įtraukia vaiką. Anksčiau dukrai Lunai duodavome skaityti pasakas, tai ji raukė nosį, bet knygos, kupinos juodo humoro, nuotykių ir siaubo elementų pažadino smalsumą ir norą nuolatos skaityti“, – pranešime žiniasklaidai sako R. Kulvinskytė.

Rimantė Kulvinskytė su šeima

„Mano žodžiai“ – knyga, kuri kalba apie tikrus žmones


Ruth Bader Ginsburg kalbų ir rašinių rinkinys. Viena įtakingiausių Amerikos moterų aštuntajame dešimtmetyje padarė didelę įtaką Amerikos pilietinių laisvių draugijos ir Moterų teisių projekto įkūrimui. Harvardo ir Kolumbijos Teisės mokyklose besimokiusi moteris įtraukta į 100 įtakingiausių pasaulio moterų sąrašą. Knyga atskleidžia šios moters gyvenimą ir leidžia skaitytojams pasinerti į ironijos nestokojantį bei pasaulį pakeitusį moters protą.

„Myliu biografines knygas, kaip žurnalistė, manau, jog geresnių knygų už tas, kurios kalba apie žmones nėra. Tikros, įkvepiančios istorijos parodo, kad kiekvienas mes nubrėžiame ribas savo galimybėms, o ponia Ruth, pirmoji JAV Konstitucinio teismo teisėja – moteris – man ilgą laiką buvo ikona“, – sako žurnalistė.

Populiariausios – knygos vaikams

„Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad pirkėjų įpročiai rodo, jog knygos yra vienas populiariausių laisvalaikio praleidimo būdų.

„Kasmet parduodame apie 1,5 mln. knygų, iš kurių populiariausios – knygos vaikams. Pastebime, kad dažniausiai knygų pardavimai pakyla gruodžio mėnesį, taip pat prieš Velykas, Motinos dieną. Ko gero daugelis knygas perka kaip dovaną savo artimiesiems per šventes, tačiau knygos išlieka populiariu pirkiniu ir sau – ypač vasarą, atostogų bei poilsio sezonu. Daugiausiai knygų nuperkama didžiuosiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje“, – vardija I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)