Programišiams žinomos klaidos

Niekada nenaudokite viešai skelbiamo arba iš anksto numatyto slaptažodžio. Nors kai kam šis patarimas gali pasirodyti neaktualus, taip tikrai nėra. Slaptažodžiai „slaptazodis“ bei „password“ jau daugelį metų dominuoja tarp lengviausiai atspėjamų slaptažodžių ir yra gerai žinomi programišiams.

Slaptažodis – tai raktas į jūsų asmeninius duomenis, tad niekada jo nesakykite ir nesiųskite jokiems tretiesiems asmenims. Neatskleiskite jų nei šeimos nariams, nei draugams, o tuo labiau menkai pažįstamiems žmonėms. Prisijungiant prie savo internetinės paskyros, įsitikinkite, kad niekas jūsų nestebi.

Nieko nenustebinsite ir tokiais skaičių ir raidžių deriniais, kaip „1qaz2wsx3edc“, „123abc“, „qwerty“ ar „1234567890“. Tai lengvai įsimenami klaviatūros deriniai, tačiau yra itin lengvai atspėjami ir gali būti lengvai nulaužti!

Darbą įsilaužėliams palengvinsite ir jei savo slaptažodyje naudosite viešai pasiekiamą asmeninę informaciją: gimtadienio datą, slapyvardį, gyvenamosios vietos adresą ar net savo augintinio vardą. Jei šią informaciją nesunku sužinoti pasižiūrėjus į jūsų profilį, ją ras ir nusikaltėliai.

Pasikeiskite gamyklinius slaptažodžius

Didžioji dalis interneto vartotojų namuose naudoja bevielio ryšio Wi-Fi maršrutizatorius. Tokius įrenginius dažnai įsigyjame su standartiniais gamykliniais slaptažodžiais, su kuriais prisijungiame ir valdome įrenginio nustatymus. Būna, kad slaptažodis netgi yra užrašytas ant maršrutizatoriaus nugarinės dalies.

Deja šie gamykliniai slaptažodžiai tampa viešai žinomi, tame tarpe ir piktavaliams. Pasinaudodami tokiu standartiniu slaptažodžiu piktavaliai gali prisijungti prie jūsų įrenginio bei jūsų namų interneto tinklo, perimti konfidencialią informaciją, platinti kenkėjišką kodą, užkoduoti privačius duomenis ir reikalauti sumokėti išpirką už atkodavimo raktą.

Jei naudojate gamyklinį slaptažodį, kuris yra užklijuotas ant maršrutizatoriaus nugarėlės, jį siūlome jau dabar pakeisti į saugesnį, jūsų pačių sugalvotą. Tam būtinai naudokite bent vieną didžiąją ir mažąją raidę, bent vieną skaičių ar kitą simbolį. Tai galite atlikti prisijungus prie maršrutizatoriaus vartotojo sąsajos. Kaip tai atlikti nurodyta jūsų įrenginio diegimo instrukcijoje, kurią rasite įrenginio dėžutėje.

Slaptažodžiai, kurių neatspės net gudriausi

Kuriant stiprų slaptažodį ypač svarbus jo ilgis. Specialistai pataria naudoti mažiausiai 10 simbolių, tarp kurių turėtų būti didžiosios ir mažosios raidės, skaičiai ir specialieji simboliai.

Galite pasirinkti kelių žodžių derinį, kuris neturi jokios logiškos reikšmės. Arba naudokite tik jums žinomą frazę, patinkančios dainos žodžius, citatą iš filmo ar knygos. Tuomet tokį slaptažodį sustiprinkite, kai kuriuos žodžius parašydami su klaidom, raides pakeisdami simboliais arba skaičiais.

Net ir sudėtingus slaptažodžius patariama keisti bent kas du mėnesius. Tad praėjus nurodytam laikui galite į savo slaptažodį įterpti asociatyvią datą, tačiau ją pasistenkite įrašyti atsitiktinėje žodio vietoje.

Šiandien dalis svetainių neleis jums susikurti slaptažodžio, kuriame nėra raidžių, skaičių ir specialiųjų simbolių. Dėl to dalis žmonių stengiasi kai kurias raides, pakeisti panašiai simboliais arba skaičiais. Pavyzdžiui „a“ į „@“, „s“ į „$“ arba „o“ į „0“. Sukčiai žino šią gudrybę, tad verčiau raides žodžiuose pakeiskite skaičiais ar simboliais, kurie neturi panašumų su originalia raide.

Susikūrėte itin stiprų slaptažodį, kaip jo nepamiršti

Jei prisiminti susikurtą slaptažodį yra per sunku, galite pasinaudoti slaptažodžių valdymo programėlėmis, kurios įsimena jūsų slaptažodžius. Pavyzdžiui „KeePass“, „1Password“ ar „NordPass“.

Užsirašyti slaptažodžių nepatariama nei kompiuteryje, nei telefone, nei popierinėje užrašinėje. Tačiau jei vis dėlto nusprendėte tai padaryti, neatskleiskite kokiam profiliui slaptažodis yra skirtas ir neužsirašykite pilno slaptažodžio.

Esant galimybei, visuomet rinkitės dviejų žingsnių autentifikavimo būdą, kuris prašo jūsų nurodyti elektroninį paštą arba telefonu numerį. Taip žinosite, kai kažkas bandys prisijungti prie jūsų paskyros ir galėsite užblokuoti internetinę ataką.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro rekomendacijos

Kaip apsisaugoti nuo įsilaužimų:

Naudokite saugų slaptažodį̨ (rekomenduojama slaptažodį̨ sudaryti bent iš 9 simbolių, tarp kurių būtų̨ didžiųjų̨ ir mažųjų̨ raidžių̨, skaičių̨, skyrybos ženklų̨);

Niekam neatskleiskite savo slaptažodžio;

Nenaudokite to paties slaptažodžio, kurį naudojate kitose paskyrose;

Neprisijunginėkite prie savo paskyros viešo naudojimo įrenginiuose;

Nedėkite perteklinės informacijos į socialinius tinklus;

Naudokite dviejų̨ faktorių̨ autentifikaciją (Nustatymai ➔ Saugumas ir prisijungimai);

Saugus slaptažodis kaip susikurti ir kaip nepamiršti