„Ministerija teigiamai vertina visos brandos egzaminų sesijos rezultatus. Matomi ryškiausi pokyčiai pačio matematikos dalyko rezultatų, taip pat ženkliai geresni yra informacinių technologijų egzamino rezultatai“, – Eltai komentavo R. Skaudžius.

„Bet labai svarbu pažymėti, kad tai yra tik vienų metų rezultatai. Siekis yra, kad matematikos rezultatai būtų stabilesni, nesvyruotų kiekvienais metais ir dar daugiau mokinių išlaikytų matematikos egzaminą“, – akcentavo viceministras.

Viešojoje erdvėje nevengta kritikuoti šių metų matematikos egzamino sudarytojus ir vertinimo sistemą. Kalbėta, kad matematikos egzamino užduotis lengvesnė ir panaši į bandomąjį patikrinimą, todėl ir neišlaikiusiųjų dalis (15 proc.) yra mažesnė nei pernai (35 proc.). R. Skaudžius atkreipė dėmesį į vis augantį egzaminą laikančiųjų skaičių ir išlaikymo kartelės svyravimus.

„Reikėtų žiūrėti, kiek mokinių pasirinko laikyti matematikos egzaminą, nes pastaruoju metu jų procentaliai rinkosi daugiau, kai jo svarba padidėjo norint studijuoti valstybės finansuojamose vietose“, – teigė viceministras.

„Kitas dalykas – paskutinius metus buvo keičiama ir matematikos egzamino išlaikymo kartelė. Daugiau metų atgal ji buvo 10 balų, vėliau svyravo tarp 8–9 balų, pernai buvo 9 balai, šįmet vėl sugrįžta prie 10 balų. Tai rodo, kad rezultatai yra realiai geresni“, – aiškino R. Skaudžius.

Jis taip pat pažymėjo, kad pasirodžius šių metų matematikos egzamino užduočiai, dauguma mokytojų spėjo, jog egzamino neišlaikys apie 25 proc. mokinių. Tačiau, pastebėjo R. Skaudžius, prognozės nepasitvirtino.

„Matematikos ekspertai dieną, kai pasirodė užduotis, vertino, kad vėl egzamino užduotis mažai skiriasi nuo pernai metų ir tikėtina, kad bus neišlaikiusių apie 25 procentai. Matome, kad tos prognozės nepasitvirtino“, – sakė viceministras.

Pasak R. Skaudžiaus, praėjusių metų egzaminų rezultatams įtaką darė ir pandemija, kurios metu mokiniai patikrinimams ruošėsi nuotoliniu būdu. Šiais metais, pažymėjo viceministras, vis dar gali būti juntami pandemijos padariniai.

„Nereikia atmesti, kad pernai egzaminų sesijai įtakos turėjo dar ir pandemijos padariniai. Šiemet taip pat, bet gal jau mažesni“, – teigė jis.

„Pagrindinis akcentas į tai, kad egzaminų rezultatai būtų stabilūs ir kuo geresni. O toliau jau susideda mažos detalės. Man atrodo, bet kokiu atveju po padidinamuoju stiklu išliks matematikos egzaminas“, – mintimis dalinosi R. Skaudžus.

Matematikos valstybinį brandos egzaminą šiais metais laikė virš 14 tūkst. abiturientų. Egzamino neišlaikė per 2000 kandidatų arba 15,4 proc. Praėjusiais metais šio egzamino neišlaikė 35 proc. moksleivių. Šimto balų įvertinimą gavo 179 kandidatai.

Norint gauti aukščiausią įvertinimą šių metų egzamine, reikėjo surinkti 56–60 taškų. Matematikos egzamino išlaikymo riba – 10 taškų iš 60 galimų. Egzamino rezultatų vidurkis siekia 23,9 taško.

Informacijos technologijų valstybinį brandos egzaminą laikyti pasirinko virš 2 tūkst. kandidatų. Egzaminą išlaikė 90,6 proc. kandidatų, pernai jų buvo mažiau – 85,7 proc. Aukščiausią įvertinimą pelnė 76 laikiusieji (3,4 proc.), praėjusiais metais – 2,6 proc. Egzamino taškų vidurkis šiemet siekė 47,1 taškų (pernai – 43,8 proc.), išlaikymo riba – 20 taškų iš 100.

Šiemet informacijos technologijų egzamino neišlaikė 212 kandidatų arba 9,4 proc. visų laikiusiųjų. Pernai tokių buvo 14,3 proc., užpernai – 8,6 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją