Beda pirštu į bendrabučius: koją galima išsisukti

Studentė Agnė (Delfi redakcijai vardas žinomas) nori atkreipti dėmesį į sostinės bendrabučius, kurie šiemet pasitinka studentus.

„Pastarosiomis dienomis vis perskaitau informaciją, kaip VU statys naujus bendrabučius, kaip didins gyvenimo bendrabučiuose kainas ir kita. Deja, deja… Kodėl VU ir VGTU neinvestuoja į dabar esamų bendrabučių sutvarkymą bei infrastruktūrą aplink juos? Atvažiuokite į Saulėtekį, pasivaikščiokite aplink bendrabučius, esančius Kamčiatkoje: savo kelionę pradėkite pėsčiųjų taku nuo Saulėtekio slėnio link bendrabučių. Pamatysite, koks ištrupėjęs takas, kokios ištrupėjusios prieigos įeiti į bendrabučius – kojas galima išsisukti”, – redakcijai rašo Agnė.
Sostinės studentų bendrabučių būklė, 2023 m.

Studentė pažymi, kad ne ką linksmiau atrodo ir bendrabučių vidus. Tačiau čia studentės matomos problemos nesibaigia.

„Nėra parkavimo vietų, todėl automobiliai parkuojami ne tik ant žolės, bet ir paliekami važiuojamoje dalyje ten, kur yra tuo metu vietos. Kodėl Vilniaus savivaldybė, vietoje to, kad pareikalautų sutvarkyti jau esamą teritoriją ir infrastruktūrą „Niujorke“ ir „Kamčiatkoje“, suteikia naujus sklypus? Taip pat universitetai turi didžiausius plotus Saulėtekyje miškų, kurių netvarko tol, kol pušys neįkrenta į studentų kambarius“, – stebisi studentė.

Ministerija iki 2025 metų padės atnaujinti mažiausiai 10 bendrabučių

Nors studentų bendrabučius valdo pačios aukštosios mokyklos, švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėjas Andrius Zalitis teigia, kad ministerija su jomis nuolat bendrauja bendrabučių klausimais ir, pagal savo atsakomybes, joms padeda.

Jis nurodo, kad ministerijos iniciatyva nuo 2022 m. startavo valstybinių aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių atnaujinimo programa. Programai įgyvendinti valstybė iki 2025 metų skiria per 8,5 mln. eurų, atnaujinti planuojama mažiausiai 10 bendrabučių.

2022–2023 m. bendrabučių atnaujinimui jau skirta beveik 2 mln. eurų. Programa pasinaudojo 3 aukštosios mokyklos (Vilniaus universitetas, VILNIUS TECH, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas), pradėti penkių bendrabučių pastatų atnaujinimo darbai.
Andrius Zalitis

„Nuo 2020 metų Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) aukštųjų mokyklų infrastruktūros atnaujinimui bei plėtrai teikia paskolas. Paskolos lėšomis gali būti finansuojamas aukštųjų mokyklų pastatų, įskaitant bendrabučius, išorės ir vidaus atnaujinimas, naujų pastatų statyba, kiti su pastato atnaujinimu ar plėtra susiję rangos darbai. Šiuo metų yra sudaryta 10 sutarčių dėl aukštojo mokslo įstaigų modernizavimo, 3 iš jų – dėl aukštųjų mokyklų studentų bendrabučių renovacijos“, – teigia A. Zalitis.

„Aukštosios mokyklos taip pat akcentuoja, kad dar turi ir tokių apgyvendinimo vietų, kurioms reikalingi atnaujinimo darbai. Svarbu, kad studentams, besimokantiems šalies aukštosiose mokyklose, būtų prieinama kokybiška infrastruktūra ir jie galėtų naudotis aukštųjų mokyklų teikiamomis apgyvendinimo bendrabučiuose paslaugomis”, – teigia A. Zalitis.

Universiteto planuose – ir atnaujinimo darbai, ir nauji bendrabučiai

Vilniaus universitetas (VU), siekdamas studentams užtikrinti dar geresnes sąlygas, bendrabučių atnaujinimo darbų imasi kiekvienais metais. Universiteto duomenimis, tam vien šiais metais skirta 800 tūkst. eurų.

Kaip teigia VU kancleris Raimundas Balčiūnaitis, bendrabučių būklei gerinti artimiausiu metu numatyta daug planų. Dar šiais metais bus atlikti dalies patalpų naujinimo darbai, o vienas iš bendrabučių bus remontuojamas kapitaliai. Taip pat šiuo metu vyksta parengiamieji darbai dėl naujo bendrabučių komplekso pristatymo.
Saulėtekio alėjoje esantis bendrabutis

„Atnaujinimo darbai vykdomi bendrosiose erdvėse ir sanitarinėse zonose: tualetuose, dušinėse, virtuvėse, laiptinėse. Kai studentai atlaisvins savo kambarius ir juose bus mažesnis gyvenančių žmonių intensyvumas, galėsime pradėti ir bendrabučių kambarių remontą. Taip pat ruošiame ir kapitalinius darbus“, – šių dienų darbus įvardija R. Balčiūnaitis.

Anot jo, kadangi VU priklauso daug pastatų, natūralu, kad jų būklė yra skirtinga.

„Yra dalis pastatų, kurie yra renovuoti, kai kur užtenka tik langus pakeisti. Kitur reikia didesnių investicijų į gyvenimo sąlygų pagerinimą. Tai yra prioritetas, tačiau ne viską, deja, kol kas spėjame. Norime tas gyvenimo sąlygas gerinti daug sparčiau, o planus dėliojame į mažiau intensyvų laiką, kai studentai negyvena bendrabučiuose“, – sako R. Balčiūnaitis.

Atnaujinimo darbams tikisi gauti bent dalinį finansavimą

Nuo 2016 metų Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) atnaujino apie 60 proc. apgyvendinimo vietų, bendrojo naudojimo erdvių. Šiuo metu baigiamas ruošti dar vienas bendrabučio remonto projektas. Universitetas kiekvienais metais investuoja į jo valdomų bendrabučių atnaujinimą, o 2022–2023 m. bendrabučių remontui iš viso skirta apie 1 mln. eurų. Šiuo metu universitetas taip pat aktyviai vykdo mokslo ir studijų infrastruktūros atnaujinimo darbus.
Saulėtekio alėjoje esantis bendrabutis

Kaip teigia VILNIUS TECH kancleris Vaidotas Trinkūnas, universiteto prioritetu išlieka studijų ir mokslo kokybės užtikrinimas, tačiau pastaruoju metu universitetas daug investuoja ir į infrastruktūros plėtrą.

„Šiais metais net trijų fakultetų studentai mokslo metus pradės visiškai naujuose ir moderniai įrengtuose rūmuose (METIF) Plytinės gatvėje. Šalia mokomojo korpuso pastatytas visiškai naujas laboratorinis korpusas suteikiantis puikias sąlygas studentams vystyti savo mokslinę veiklą. Taip pat nuo šių mokslo metų pradžios Saulėtekio rūmuose vykstančios paskaitos bus srautinėse renovuotose auditorijose. Žinoma, studijų sąlygos nuolatos gerinamos ir Senamiesčio rūmuose, kur šiemet baigta dar vieno korpuso renovacija“, – pokyčius vardija V. Trinkūnas.

Anot jo, universitetas kiekvienais metais investuoja į bendrabučių infrastruktūros atnaujinimą ir palaikymą. Šiuo metu universitetas valdo penkis bendrabučius, iš kurių du bendrabučiai yra visiškai renovuoti prieš kelerius metus ir vieno bendrabučio renovacija baigta šiais metais. Taip pat dar viename bendrabutyje yra baigti pastato apšiltinimo darbai, tačiau vis dar reikia atlikti dalies kambarių ir bendrųjų erdvių remonto darbus.

„Bendrabučio atnaujinimas yra kompleksinis ir daug investicijų bei laiko reikalaujantis procesas. Pastatų atnaujinimo metu reikia užtikrinti ne tik remonto ar atnaujinimo vykdymą, bet ir pasirūpinti, kur laikinai gyvens iš remontuojamų ar atnaujinamų kambarių iškeldinti studentai. Šiuo metu baigiamas ruošti vienintelio neatnaujinto bendrabučio renovacijos projektas. Universitetas tikisi, jog artimiausiu metu pavyks gauti bent dalinį šio projekto finansavimą ir galėsime pradėti bendrabučio atnaujinimo darbus“, – sako V. Trinkūnas.
Vilnius TECH universiteto bendrabutis

Jis pastebi, kad ilgainiui bendrabučių būklė ir infrastruktūra kinta ir tai yra natūralus procesas, kadangi vyksta ne tik fizinis, bet ir funkcinis nusidėvėjimas. Taip pat V. Trinkūnas pažymi, kad bendrabučių kompleksinio atnaujinimo darbai reikalauja didelių investicijų, kurių universitetas visiškai nėra pajėgus užtikrinti, todėl ir yra ieškoma galimybės gauti bent dalinį finansavimą.

Anot jo, santykinai nedidelės investicijos šiuo metu leidžia atlikti tik kai kuriuos pačius svarbiausius vidaus remonto darbus, o tuo metu esminio sąlygų pagerinimo tikėtis nėra galimybės.

„Gyvenimo sąlygas bendrabutyje gali prastinti ir didesnis studentų poreikis gyventi bendrabutyje. Taip pat tai prailgina ir numatytų renovacijos darbų terminus ir kokybę. Kalbant apie naujų patalpų arba bendrabučio erdvių plėtimą, taip pat susiduriama su finansiniais iššūkiais. Šiuo metu aktyviai ieškome finansavimo šaltinių ir tikimės, kad kitais mokslo metais dar didesnė dalis studentų galės pasidžiaugti gerėjančiomis gyvenimo sąlygomis VILNIUS TECH bendrabučiuose“, – sako V. Trinkūnas.

Auga didesnio privatumo ir vienviečių kambarių poreikis

Kaip teigia Mykolo Romerio universiteto (MRU) atstovė Lina Gorbačiovė, universiteto studentų namų gerbūvis yra nuosekliai gerinamas ir atnaujinamas.

„Artimiausiu laiku startuos renovacijos projektas, kurio metu viename iš studentų namų bus atnaujinta vidaus apdaila, pakeisti baldai, atnaujintos bendro naudojimo erdvės, suprojektuotos virtuvėlės prie kambarių. Visi šie pakeitimai suteiks bendrabučio gyventojams – studentams daugiau privatumo ir patogumo. Taip pat pakeisti prastos būklės čiužiniai, papildomai įsigyti nauji šaldytuvai“, – planais dalinasi L. Gorbačiovė.

Anot jos, nors universitetas daug investuoja ir rūpinasi studentų namų gerove, vis dar išlieka probleminių vietų, kurias planuojama tvarkyti artimiausioje ateityje. Todėl ketinama keisti baldus, atnaujinti virtuvinę įrangą, atnaujinti kambarių sienų apdailą.

„Vis labiau susiduriame su didesnio privatumo ir vienviečių kambarių poreikiu. Norint padidinti vienviečių kambarių skaičių, tenka mažinti dviviečių ar triviečių kambarių skaičių, o tai sumažina bendrą siūlomų vietų skaičių. Kita vertus, MRU siekia būti lankstus, reaguoti į bendrabučių gyventojų poreikius ir spręsti visas kylančias problemas. Iki šiol tai pavykdavo labai gerai“, – tikina L. Gorbačiovė.