Daugėja apmokamos praktikos galimybių

Darbo skelbimuose įmonės ieško ne tik įprastų darbuotojų, bet ir praktikantų – tai patvirtina ir „CV–Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė. Anot jos, įprastai, karjeros puslapyje didžiausias praktikos pasiūlymų pasirinkimas būna kovo-gegužės mėnesiais. Pavasarį praktikos pasiūlymų paskelbiama apie 2–3 kartus daugiau nei kitais mėnesiais.

Ji nurodo, kad tipiškai įmonės www.cvonline.lt paskelbia kelias dešimtis praktikos pasiūlymų, vidutiniškai apie 50 praktikos pasiūlymų per mėnesį, tačiau tai nėra labai daug.

„Turint omenyje, kiek kolegijos, universitetai ir kitos mokymo įstaigos turi studentų, kuriems reikia atlikti privalomąją praktiką, darbo skelbimų portaluose paskelbiamas praktikos pasiūlymų kiekis yra gan mažas. Mokymo įstaigos stengiasi turėti kuo daugiau socialinių partnerių, bendradarbiauja su įvairiomis įmonėmis, rengia karjeros dienas, kad studentams nebūtų sudėtinga rasti praktikos vietą. Todėl nemaža praktikos pasiūlymų dalis net nebūna paviešinama, įmonės dėl praktikantų kreipiasi tiesiogiai į mokymo įstaigas arba atvirkščiai“, – sako R. Karavaitienė.
Rita Karavaitienė

Nors praktikos pasiūlymų palyginus nebūna daug, pastaraisiais metais juose „CV–Online“ marketingo vadovė įžvelgia teigiamų pokyčių.

„Džiugu, kad pastaraisiais metais padaugėjo apmokamos praktikos galimybių. Vidutiniškai praktikantams siūloma minimali mėnesinė alga – 840 Eur, bruto. Bene didžiausias siūlomų praktikos vietų pasirinkimas būna apskaitos, audito, personalo, rinkodaros, transporto, teisės, pardavimų srityse“, – pastebi R. Karavaitienė.

Anot jos, įmonės praktikos pasiūlymuose akcentuoja, kad praktikantui bus suteikiama galimybė susipažinti su įmonės veiklos ir darbo specifika, įgyti žinių, praktinių įgūdžių. O būtent tai studentams ir yra pagrindinė praktikos vertė.

„Akcentuojama, kad praktikantas turės galimybę po praktikos įsidarbinti – čia labai svarbu, kad praktikantas pasistengtų ir atskleistų savo potencialą, nes praktika gali būti traktuojama kaip bandomasis laikotarpis. Įmonės yra suinteresuotos įdarbinti jiems tikusius praktikantus. Praktikos pasiūlymuose minimi įvairiausi privalumai: įmonės suteikiamos naudos, realios užduotys, darbo patirtis, užduočių įvairovė, vidinė kultūra, papildomi priedai, tokie kaip nemokami pietūs, vertybės, galimybė darbą ar praktiką derinti su studijomis ir panašiai“, – vardija R. Karavaitienė.

Neapmokamą praktiką renkasi tik neturint kito pasirinkimo

Ji pastebi, kad nemaža dalis studentų dirba jau nuo pirmo kurso, bet gan retai pagal specialybę, todėl praktika yra puikus būdas įgyti specialybinės patirties.
Praktika, asociatyvi nuotr.

„Šiek tiek lengviau yra tiems studentams, kurie dirba su studijomis susijusioje srityje, tuomet dirbami atlieka ir privalomąją praktiką. Kiek sudėtingiau dirbantiems ne pagal specialybę surasti tokią praktikos vietą, kurioje galėtų derinti studijas, darbą ir praktiką. Net jei atrodo, kad lengviausia turėtų būti tiems studentams, kurie nedirba ir gali sau leisti ramiai atlikti praktiką, praktikos vietos paieška nepasidaro lengvesnė. Į skelbiamas praktikos vietas įmonės nori atsirinkti jiems labiausiai tinkamus – potencialiai būsimus darbuotojus. Priklausomai nuo studijų krypties, paklausos ir pasiūlos, studento finansinių galimybių ir pan. pirmenybė teikiama darbo pasiūlymams, apmokamai praktikai ir tik neturint pasirinkimo – neapmokamai praktikai“, – pastebi ji.

R. Karavaitienė įsitikinusi, kad praktika turi didelę įtaką tolimesniam karjeros keliui.

„Tinkamai ir atsakingai pasirinkus praktikos vietą, kur galima įgyti realios patirties, išbandyti save skirtingose funkcijose, atlikti įvairias užduotis ir jei praktika trunka bent kelis mėnesius, visų pirma studentas geriau pažins save, supras, kokios darbinės užduotys jam geriausiai sekasi, labiausiai patinka, o kurios – visiškai jam netinka, kur matytų save ateityje (gal būsima karjera nebus susijusi su studijomis), taip pat užsirekomenduotų įmonėje, turėtų šansą įsidarbinti, na, o negavus darbo pasiūlymo, savo gyvenimo aprašyme turėtų labai svarų įrodymą, kad turi darbo patirties, yra susipažinęs ir atlikęs tam tikras užduotis ir panašiai. Praktika, praktiniai įgūdžiai padeda daug lengviau judėti darbo rinkoje, gauti darbą, siekti karjeros“, – pabrėžia R. Karavaitienė.

Siūlo ir stažuotės, ir praktikos galimybes

Priimdamos praktikantus, įmonės laikosi skirtingų taisyklių. Pavyzdžiui, „Ignitis grupė“ suteikia praktikos arba stažuotės galimybę tiems, kurie nori save išbandyti dominančioje veikloje ir susipažinti su energetika. Apie šiuolaikinės praktikos galimybes kalba įmonės žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė.
„Ignitis grupės“ žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė

„Du kartus per metus organizuojame praktikų ir stažuočių programą – vasaros ir pavasario ciklais. Vasaros ciklas birželį – rugpjūtį, o pavasario vasarį – balandį. Kai kviečiame žmones į stažuotę ar praktiką, keliame sau tikslą, kad jų metu žmogus įgytų kuo daugiau praktinių žinių, kad augtų ne tik kaip asmenybė, bet ir profesine prasme. Kviečiame praktikantus į naujokų dienas, kurių metu supažindiname su skirtingų sričių profesionalais ir grupės veiklomis, sudarome galimybę dalyvauti įvairiuose vidiniuose mokymuose“, – sako R. Augustaitienė.

Stažuotė ir praktika – panašios, tačiau keletą skirtumų turinčios galimybės susipažinti su darbu įmonėje.

„Kalbant apie stažuotės ir praktikos skirtumus, galima akcentuoti tai, kad stažuočių trukmė 6 mėnesiai ir tai apmokamas darbas. Stažuotės orientuotos į paskutinio kurso studentus, studijas baigusiuosius arba norinčiuosius keisti savo profesinę kryptį. Mūsų stažuotojai turi galimybę iš labai arti susipažinti su įmonės kultūra ir konkrečia veiklos sritimi.

Tuo metu praktikos trukmė „Ignitis grupėje“ yra 2–4 mėnesiai, ji gali būti tiek privalomoji, kuri numatyta studijų programose, tiek savanoriška. Ją atliekantys žmonės turi galimybę praktiškai išbandyti ir „pasimatuoti“ dominančią specialybę ir sritį. Daugeliui šis laikotarpis padeda apsispręsti, kurį kelią toliau pasirinkti, o visiems be išimties – iš arti pamatyti, kaip ir kas kuria energetiškai sumanų pasaulį“, – sako įmonės atstovė.

Tęsia karjerą nuo praktikantų iki kvalifikuotų specialistų

Kokia dalis praktiką atlikusių darbuotojų vėliau įmonėje turi galimybę įsidarbinti? Kaip teigia R. Augustaitienė, dalis praktikantų grupėje atranda savo karjeros kelią iš karto, kiti grįžta pabaigę studijas.
Darbo skelbimai

„Vis tik didesnė dalis pasilieka po stažuočių programų. Tačiau stažuočių programa ir yra mūsų tikslas rasti, motyvuoti ir pakviesti dirbti būsimus kolegas. Turime keletą šaunių pavyzdžių, kai kolegos tęsia karjerą nuo praktikanto iki kvalifikuoto specialisto jau ne vienerius metus. Labiau pasiseka tiems, kurie turi asmeninę motyvaciją, ateina į savanorišką praktiką ir kryptingai siekia įsidarbinti grupėje. Studijų programose atlikdami praktiką jauni žmonės turi galimybę geriau suprasti sritį ir vėliau priimti sprendimą“, – sako R. Augustaitienė.

Ji pažymi, kad galimybė atlikti praktiką naudinga ne tik praktikantui, tačiau ir įmonei. Tačiau tik tuo atveju, jei praktika yra struktūruota, gerai suplanuota, kai aiškūs konkretūs jos tikslai. Anot jos, ne mažiau svarbu tiek praktikos vadovo, iš įmonės pusės, motyvacija ir pasirengimas tinkamai vadovauti praktikantui, tiek paties praktikanto įsitraukimas, noras mokytis ir prisidėti prie įmonės veiklos.

„Praktika suteikia galimybę įgyti darbo patirties savo studijų srityje arba toje srityje, kuri domina, kurią norisi išbandyti. Praktikantai įgyja naujų įgūdžių, pabando pritaikyti teorines žinias praktikoje ir turi galimybę susipažinti su realiais verslo scenarijais. Tokiu būdu įgyjama darbo patirties ir tobulinami įgūdžiai.

Nemažiau svarbu už galimybę pažinti įmonę, yra galimybė plėsti savo socialinį tinklą. Praktika leidžia iš arti pažinti konkrečią įmonę, jos veiklos principus, kultūrą ir vertybes. Tai sudaro sąlygas tarsi pasimatuoti įmonę, įvertinti ar ji atitinka karjeros lūkesčius. Be to, praktikos metu susipažįstama su naujais žmonėmis, kolegomis, mentoriais, potencialiais darbdaviais. Tokiu būdu praturtinamas kontaktų ratas“, – sako R. Augustaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją