Šios stažuotės atrankoje dalyvaus tik Lietuvos studentai ir absolventai, todėl tai išskirtinė galimybė vienam lietuvių patekti į Europos kosmoso agentūrą paprasčiau – nekonkuruojant su potencialiais stažuotojais iš viso pasaulio.

„Stažuotė leis įgyti tarptautinės patirties EKA Europos kosmoso tyrimų ir technologijų centre, kuriame gimsta dauguma EKA projektų. Centre sutelktos įvairios laboratorijos, kuriamos naujausios technologijos, ugdomos inžinerinės bei administracinės kompetencijos. Tai išskirtinė galimybė jaunajam specialistui įeiti į vieną sparčiausiai augančių sektorių pasaulyje. Be to, sėkmės istorijos, kai iš stažuočių grįžę specialistai sėkmingai įsidarbina Lietuvos kosmoso įmonėse ar net įkuria savo kosmoso srities startuolį, neleidžia abejoti, jog stažuotės yra vertinga patirtis ne tik studentui“, – pranešime spaudai kalba Eigirdas Sarkanas, Inovacijų agentūros „Space Hub LT“ grupės ekspertas.

Eigirdas Sarkanas

E. Sarkanas taip pat pažymi, jog nepaisant kosmoso sektoriaus suvokiamo išskirtinumo, savo veikimo esme jis praktiškai nesiskiria nuo kitų sektorių. Nors mitas, jog šioje industrijoje gali dirbti tik tie, kurie yra baigę panašių krypčių studijų programas, dar gajus, E. Sarkanas akcentuoja, jog kosmoso sektorius gali suteikti daugybę karjeros galimybių skirtingų sričių bei išsilavinimo profesionalams. Šiuo metu numatytos net trys galimos stažuotės tematikos, skirtos jauniesiems specialistams, studijuojantiems ar baigusiems įvairias inžinerijos, elektronikos, mechatronikos, fizikos, chemijos ar kitas studijas. Stažuotojui ne tik bus padengtos kelionės, būsto nuomos išlaidos, pasirūpinta draudimu, bet taip pat už pasiektus rezultatus bus skiriamas papildomas 12 000 eurų finansavimas – stipendija.

Tikėjosi trumpos stažuotės, o gavo darbo pasiūlymą

Europos kosmoso agentūroje stažuojasi šimtai studentų, tarp kurių galime rasti ir lietuvių. Donatas Miklušis Europos kosmoso agentūroje darbuojasi jau nuo 2019 metų, kai dar studijuodamas Kauno technologijos universitete išvyko stažuotis į EKA Europos kosmoso tyrimų ir technologijų centrą. Tuomet nė nesitikėjo, jog po stažuotės gaus darbo pasiūlymą agentūroje.

„Neturėdamas didelių vilčių pateikiau savo paraišką stažuotei, o kai mane atrinko, tikėjausi trumpos ir smagios patirties – tiesiog pasižiūrėti, ką veikia ir kaip dirba kosmoso srities inžinieriai. Aš studijavau elektronikos inžineriją, bet stažuotė buvo optinės komunikacijos srityje, kurioje beveik nieko nežinojau. Gavau unikalią galimybę dirbti su savo srities profesionalais ir atlikti testus EKA optinėje stotyje, Tenerifėje. Dabar esu įdarbintas į pastovią poziciją opto-elektronikos skyriuje, kuriame plėtoju optinės komunikacijos projektus ir planuoju dirbti agentūroje dar bent 10 metų. Be stažuotės patekti į EKA man būtų buvę labai sudėtinga”, – pasakoja Donatas Miklušis.

Donatas neabejoja, jog stažuotė Europos kosmoso agentūroje yra neįkainojama patirtis ir stažuotę įvardina kaip unikalią gyvenimo galimybę. „Stažuotės metu kosmoso pramonę bei Europos kosmoso agentūrą pamačiau kitomis akimis ir dabar savo ateitį matau tik kosmoso srityje. Europos kosmoso agentūra yra vienas geriausių darbdavių Europoje, o vienerių metų patirtis šioje agentūroje bet kurio jauno žmogaus CV išskirs iš visų kitų. Be to, čia užmegzti kontaktai atveria daug naujų galimybių”, – kalba D. Miklušis.

Geriausia vieta stažuotis

Kitas Europos kosmoso agentūroje beveik metus dirbantis lietuvis Emilis Ulejevas nedvejodamas pasinaudojo stažuotės agentūroje galimybe.

„Išvykti į Europos kosmoso agentūrą svajojau dar studijuojamas antrame universiteto kurse – juk ne visos įstaigos gali pasigirti galinčios išsiųsti palydovą iki Jupiterio palydovų, todėl apie stažuotės pasirinkimą dvejoti neteko. Kaip ir dauguma, tikėjausi, jog bus daug mokslinio ir akademinio darbo, tačiau buvau maloniai nustebintas – agentūroje sukurta aplinka leidžia domėtis, dirbti prie įvairiausių naujų konceptų bei rinktis sau patrauklius projektus“, – patirtimi dalinasi E. Ulejevas.

Emilis teigia, jog EKA yra viena geriausių vietų stažuotis, nes darbas agentūroje yra ne tik įdomus ir dinamiškas, bet taip pat atveria daug kosmoso sektoriaus durų. „Konkurencija patekti į agentūrą yra išskirtinai aukšta, todėl prisijungus prie EKA svarbu išnaudoti visas galimybės. Dažniausiai čia atlikus praktiką, gali greitai sulaukti kosmoso įmonių darbo pasiūlymų. Be to, kiekvienais metais į agentūrą atvyksta apie šimtą jaunų profesionalų, kurie užtikrina ne tik įdomų darbą, bet ir laiką po jo – agentūroje veikia daug klubų ir bendruomenių, išskirtinai daug investuojama į darbuotojų sportinę veiklą, sveikatą ir darbo bei gyvenimo balansą. Darbas agentūroje tikrai nėra monotoniškas,” – pasakoja E. Ulejevas.

Studentai ir absolventai, norintys stažuotis Europos kosmoso agentūroje, daugiau informacijos gaus čia: https://bit.ly/EKAstazuote