Įmonės ieško ne tik programuotojų, analitikų, sistemų architektų, projektų vadovų, testuotojų, bet ir duomenų bei dokumentų valdymo specialistų, IT vadybos specialistų, padalinių vadovų, turinčių platų IT žinių spektrą, gebančių įmonei pasiūlyti šiuolaikinių IT technologijų, tokių kaip debesų kompiuterija, socialiniai tinklai, didžiųjų duomenų analitika, daiktų internetas, sprendimus.

Pranašumą rinkoje turi specialistai su platesniu išsilavinimu, kurie ne tik žino kaip „užkurti mašiną“, bet ir gali ją vairuoti įvairiomis kryptimis ir numatyti, kas jos laukia už kito posūkio“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto (IF) dekanė doc. Daiva Vitkutė-Adžgauskienė.

VDU absolventų darbinė patirtis rodo, kad IT srities specialistui, ypač jei jis studijų metais sugebėjo išnaudoti ir įgyti platų žinių ir įgūdžių spektrą, yra visos galimybės susirasti tokį darbą, kuris jam patinka. „Taip, IT įmonės laukia norinčių tiesiog projektuoti programų sistemas, tačiau daugybė pasiūlymų yra ir tiems, kurie nori platesnės kūrybinės veiklos, ieško naujų būdų, kaip pritaikyti IT technologijas įvairiausiose veiklose, – tikina dekanė ir kaip pavyzdžius pateikia keletą VDU informatikos absolventų veiklų: pirmųjų Lietuvoje komercinių interneto ir mobiliųjų paslaugų kūrimas ir diegimas, Pasaulio banko vykdomų pensijų reformų įvairiose pasaulio šalyse modeliavimas, elektroninio parašo paslaugų kūrimas Lietuvoje, „Hewlett Packard“ kompanijos sistemų saugumo tyrimai, vadovavimas įvairių įmonių IT bei komercijos padaliniams ir dar daug kitų.

Priešingai nei galvojama, studijuoti informatiką yra įdomu

VDU Informatikos absolventės Rasos Beskajevienės – UAB „Equinox Europe“ direktorės teigimu, informatikai šiandien reikalingi įvairiausiose veiklos srityse. Darbuotojų trūkumą jaučia įvairios gamybine veikla užsiimančios kompanijos, taip pat telekomunikacijų, finansų, transporto, logistikos, pramogų pasaulio įmonės, švietimo ir kitos įstaigos, atsakingos už įvairias veiklos sritis.

„VDU Informatikos studentai darbo vietas susiranda dar studijų metais“, – apie sėkmingą įsidarbinamumą pasakoja D. Vitkutė-Adžgauskienė. Docentė teigia, kad susiklosčiusi situacija skatina ir darbuotojų perviliojimus. „Trūkstant ekspertų, IT įmonės, ypač užsienio kompanijos, Lietuvoje įkūrusios savo paslaugų centrus, pervilioja IT specialistus iš įvairių kitos srities įmonių.

Todėl pastarosiose IT specialistų poreikis kaip niekada didelis. Jos laukia kompetentingų, tačiau platesnio profilio specialistų, galinčių atlikti įvairius darbus, įsigilinti į įmonės procesus ir pasiūlyti konkurencingus, naujus sprendimus“, – apie informatiko darbą, kuris šiandien toli gražu nėra susijęs tik su programavimu, pasakoja dekanė ir pažymi, kad absolventai vizijas apie būsimą informatiko darbą dažniausiai sieja su programavimo veiklomis, todėl turi klaidingą įsivaizdavimą, jog studijuoti bus per sudėtinga ir netgi neįdomu.

Informatiko darbai – reikalaujantys įvairių žinių ir įgūdžių

D. Vitkutė-Adžgauskienė tikina, kad informatikos įvairiapusiškumas plačiausiai atsiskleidžia dirbant ne į programinių produktų kūrimą orientuotose IT įmonėse, bet įvairiose kitose srityse, kur verslo sėkmė tiesiogiai susijusi su tinkamu IT technologijų panaudojimu. Ne veltui įmonės turi įvairių lygių informacinių technologijų specialistų pareigybes.

Bet kuris informatikas šiandien privalo turėti algoritmavimo, programavimo ir programinių produktų valdymo pagrindus. Tik taip jis gebės suprasti, valdyti sistemas, su kuriomis dirba, tinkamai įsisavins šiuolaikines IT technologijas, tačiau tik to nepakanka. UAB „Equinox Europe“ direktorė R. Beskajevienė pasakoja, kad, pavyzdžiui, vyriausiojo įmonės informacinių technologijų specialisto (angl. CIO – Chief Information Officer) pareigybės apibrėžime nurodoma, kad toks specialistas turi gebėti analizuoti, perprojektuoti įmonės procesus ir suplanuoti įmonės IT infrastruktūros pertvarkymą panaudojant naujas technologijas.

„Tai reikalauja ne tik plataus IT technologijų spektro išmanymo, verslo valdymo, IT infrastruktūros vystymo, projektų vadybos žinių, bet ir sugebėjimo greitai atpažinti ir įsisavinti naujas, konkrečiai veiklos sričiai naudingas, technologijas. Vien puikūs programavimo gebėjimai čia negelbės“ – apie įvairiapusiškumo naudą pasakoja VDU Informatikos absolventė.

Svarbus tarpdalykiškumas

„Be jau minėto glaudaus ryšio tarp informatikos ir verslo/vadybos programų, gerų tarpdalykinių studijų pavyzdžiu gali būti multimedijos studijos, apjungiančios informatikos, naujųjų medijų meno, inžinerijos mokslus, taip pat neuromokslų ar psichologijos žinias, kurios naudingos kuriant sistemas, prisitaikančias prie žmogaus būsenos ar reakcijos“, – apie žinių pritaikomumą kalba D. Vitkutė-Adžgauskienė.

Platesnis rengiamų specialistų profilis siejamas ir su studijų programų gebėjimu pasiūlyti tarpdalykinių studijų galimybes. Tarpdalykiškumas gali būti būdingas visai studijų programai arba atskiriems studijų dalykams ar moduliams. Šiuo atveju Lietuvoje tuo išsiskiria Vytauto Didžiojo universitetas, taikantis liberaliųjų studijų modelį ir galintis pasiūlyti plačiausią gretutinių specialybių spektrą.

VDU Informatikos fakulteto dekanė nurodo, kad šiandieninėje žinių visuomenėje ypač reikalingas derinys yra informatikos ir humanitarinių mokslų draugystė, vedanti į kalbos technologijų arba kompiuterinės lingvistikos taikomuosius sprendimus. „Šie sprendimai leidžia automatizuotai analizuoti bei sintezuoti rašytinę ir šnekamąją kalbą, išmokyti kompiuterį suprasti pateiktą informaciją taip, kaip ją suprastų žmogus. Tai ypač svarbu kuriant šiandieninius robotizuotus paieškos ir informacijos analizės pagalbininkus, padedančius susigaudyti šiandieninėje informacijos gausoje, toliau vystyti interneto ir informacinių sistemų ir paslaugų galimybes“, –pasakoja docentė.

VDU informatikams – tarptautinis įvertinimas

Šį pavasarį tarptautiniai ekspertai iš Jungtinės Karalystės, Suomijos bei Estijos vertino VDU IF Informatikos studijų bakalauro programą ir Taikomosios informatikos magistrantūros programą. Abi šios programos akredituotos maksimaliam 6 metų laikotarpiui.

„Itin aukštus balus gavo Informatikos studijų bakalauro programa, kuri orientuojasi ne tik į klasikinę informatiką, bet ir į šiandieninėje žinių visuomenėje būtinus informacijos valdymo aspektus. Taip pat ekspertai išskyrė galimybę studentams derinti savo individualius studijų poreikius, renkantis tarp Taikomosios informatikos, Verslo informatikos ir Programų sistemų specializacijų, bei studijuoti tikslinėse vietose, dar studijų metu pradedant praktinį bendradarbiavimą su būsimais darbdaviais“, – puikiais pasiekimais džiaugiasi dekanė.