- Papasakokite šiek tiek apie save: kuo užsiimate, kokia veikla domitės, kur dirbate?

- Įdomus klausimas, į kurį neturiu vieno atsakymo. Pagrindinė veikla – esu VK Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto Dizaino katedros vedėja, lektorė, dėstanti Šukuosenų ir Įvaizdžio dizaino studijų programų studentams specialybės dalykus. Kita mano veikla – tai darbas grožio industrijoje: puošiu žmones kasdienai ir šventėms. Trečia veikla – TV projektai, įvairūs renginiai, spektakliai ir visa kita, kai neapsieisi be įvaizdžio kūrimo, grimo ir šukuosenų. Šiuo metu tai ir yra pagrindinė mano veikla, darbas ir hobis viename.

- Kaip nusprendėte dirbti dėstytoja, turėdama gausų klientų ratą? Ar pritrūkote veiklos?

- Kaip ir daugelis, sakiau – niekada nebūsiu dėstytoja, bet taip atsitiko, kad „niekada nesakyk niekada“. Kolegė iš grožio salono sužinojusi, kad baigiu magistrantūrą, pasiūlė būti studentų baigiamųjų darbų vadove. Niekaip nesupratau, kokiems darbams galėčiau vadovauti. Papasakojo, kad VK yra tokia studijų programa – Šukuosenų dizainas, kuriai reikalingi specialistai su aukštuoju išsilavinimu.

- Kaip derinate veiklą Kolegijoje, salone, įvairiuose projektuose?

- Kai nori - gali… O ir studentai yra puikūs pagalbininkai. Projektuose dirbant su daugybe dalyvių, Šukuosenų dizaino studijų programos studentai kuria šukuosenas, Įvaizdžio dizaino – makiažus, taip pat jie padeda projekto kostiumų dizaineriams. Daugiausia žmonių, kuriuos reikėjo paruošti laidai, buvo 230 dalyvių. Spėjame laiku – pasidalijame darbus, apsitariame, kaip ir ką šukuosime, ir dirbame. Dalyvauja visų kursų studentai. Trečiakursiams tenka sudėtingiausi darbai, antrakursiai gali viską (šypsosi), pirmakursiai atlieka parengiamuosius darbus šukuosenoms kurti. Taip ir auginame kiekvieną kursą.

Silvija Grušnienė

- Ar studentams nebaisu dirbti tokius atsakingus darbus su „žvaigždėmis“?

- Gal šiek tiek, bet visada šalia esame mes, dėstytojai. Juk sunku būtų vienam per kelis grimo kambarius sužiūrėti procesą. Bet jei kviečia, vadinasi, nenuvylėme – tenkina mūsų kuriamos šukuosenos, makiažai.

- Išmokote, suteikiate daug žinių, įdedate pastangų, o jie išeina dirbti ir tampa konkurentais…

- Ne konkurentai, o kolegos ( šypsosi). Džiugu žinoti, kad visuose Lietuvos teatruose dirba šukuosenų dizaineriai, kai matai, kad populiaraus žurnalo viršeliui šukavo ir įvaizdį kūrė mūsų Vilniaus kolegijos studentės. Smagu, kai studentai kuria savo verslą ir priima į darbą vėlgi mūsų studentus, reiškia – pasitiki.

- Ar visi taip puikiai susikuria savo ateitį?

- Tik 1 procentas tinginiauja arba pasuka kita kryptimi. Yra tokių absolventų, kurie dirba žinomų firmų kosmetikos technologais, vadybininkais. Jiems pakanka žinių, nes šių dalykų mokome tiek šukuosenų, tiek įvaizdžio dizainerius. Skatiname studentų verslumą nuo pat pirmųjų kursų, nemažai paskaitų skiriama profesinei komunikacijai, marketingui.

- O kodėl dizaineriai?

- Suprantate, baigti kirpėjo kursus ar mokslus profesinio rengimo centre – tai tik baigti VK abiejų studijų programų pirmą kursą. Jei nori daugiau – tai jau kita pakopa, kaip žmonės sako – kitas lygis. Šukuosenų ir įvaizdžio dizaineriai studijuoja, kaip ir kiti menininkai, daug dailės, meno dalykų. Tik neišsigąskite – profesionaliu dailininku nereikia būti, visko išmokstama studijų metu… Be to, prieš studijas vyksta piešimo ir kompozicijos parengiamieji kursai.

- Ar nuo pat pirmųjų studijų dienų papuolę tarp „žvaigždžių” nesužvaigždėja patys?

- Būna visko, bet gyvenimas greit viską sudėlioja į savo vietas. Dažniausiai jie įgyja neįkainojamos patirties, kurios kitiems ir per 20 darbo metų nepasiseka sukaupti, todėl mūsų absolventai jaučiasi profesionalesni ir dirbdami su individualiais klientais.

- Žinau, kad gavote apdovanojimą „Metų profesijos mokytojas 2016”...

- Ačiū už įvertinimą ir pasitikėjimą KIGSA (Kirpėjų ir grožio specialistų asociacija) komandai, atlikusiai didelį darbą čempionato metu ir nepamiršusiai tų, kurie stovi kitoje veidrodžio pusėje. Studentų laimėtos prizinės vietos rungiantis su profesionalais ir mums, dėstytojams, neleidžia atsilikti.

Ateikite į VK Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto trečią aukštą, kur darbuojasi šukuosenų ir įvaizdžio dizaineriai, ir tuomet parodysime, ką jie sugeba sukurti.

- Dėkojame už pokalbį. Suprantame, kad turite bėgti – juk koncertas nelaukia.