„Cigarečių kontrabanda – nelegalus verslas, kuriame dalyvauja organizuotos nusikaltėlių grupuotės, aktyviai veikiančios daugelyje pasaulio šalių. Tai – priežastis, kodėl vienoms šalims savarankiškai kovoti su šia problema kartais sudėtinga. OLAF vaidmuo čia labai svarbus – organizacija padeda surasti partnerius, su kuriais bendradarbiaujant galima susekti kontrabandos judėjimą ES. Kartu su jais mes kovojame prieš cigarečių kontrabandą ir pasiekiame tikrai gerų rezultatų“, – sakė OLAF generalinis direktorius Giovanni Kessleris.

Pavyzdžiui, liepą Belgijos Antverpeno uosto pasieniečiai sulaikė maždaug 10 mln. „Pacifik“ cigarečių, konteineryje atkeliavusių iš Vietnamo. Buvo deklaruota, kad krovinyje – virtuvinė įranga. Tą patį mėnesį uoste buvo sulaikyta beveik 9 mln. „Richman“ cigarečių siunta, atkeliavusi iš Malaizijos. Sulaikytoje siuntoje, oficialiai nurodyta, turėjo būti durys ir rėmai. „Pacifik“ ir „Richman“ cigaretės yra vadinamos „pigiomis baltosiomis“ – legaliai ES jos nepardavinėjamos.

Maltoje keturiems įtariamiesiems pareikšti kaltinimai dėl 10 mln. cigarečių „Business Royal“ dingimo.

Po kelių savaičių, remiantis OLAF pateikta informacija, Belgijos ir Olandijos pasienyje buvo sulaikytos dvi milžiniškos kontrabandinių cigarečių siuntos. Po pirmosios operacijos sulaikytos 42 mln. „Jinling“ ir „Email“ cigarečių rugpjūtį, rugsėjį – 54 mln. tų pačių prekės ženklų cigarečių.

OLAF tikina, kad tai – tik keletas sėkmingų bendradarbiavimo pavyzdžių. Jų būta ir daugiau.

Šiemet sulaikytų kontrabandinių cigarečių kiekis jau perkopė 500 mln., palyginti su 2014 m., kai kontrabandinių cigarečių sulaikyta apie 300 mln.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)