Aprodyti karščiausias pasienio vietas sutinka vienas iš pasienio pareigūnų, kurio tapatybės dėl vis dar vykstančių tyrimų negalime viešinti. „Kontrabanda čia patenka dviem būdais, arba vandeniu per žalią juostą, arba per sausumą. Viskas vyksta ganėtinai paprastai. Atėję Rusijos federacijos piliečiai tiesiog permeta paketus Lietuvos asmenims”, – pasakoti ima pareigūnas.

Nors specialistai apie cigarečių kontrabandą kalba kaip apie realiai ir opią problemą, tenka pripažinti, kad situacija Rusijos pasienyje smarkiai pakitusi, o ir kasdienybe buvusios slaptos operacijos tikriausiai jau praeityje. Pasienio pareigūnai atvirauja, kad gyvenimas pagaliau kiek ramesnis, bet neaišku kiek ilgam.

Anot pasienio pareigūno, tokio kontrabandos bumo, kaip buvo anksčiau, nebėra dėl paprastos priežasties. „Cigaretės Rusijoje smarkiai pabrango, o tuo tarpu Baltarusijoje liko tokios pat pigios. Kaliningrado kontrabandininkams paprasčiausiai nebeapsimoka vešti tabako, nes uždarbis sumažėjo beveik tris kartus”, – teigė pareigūnas.

Kontrabandą apsunkina ne tik tabako gaminių kainos, bet ir itin tokiai veiklai nepalanki gamta. Vingiuota Lietuvos-Rusijos siena eina per laukus, Vištyčio ežerą. Anksčiau už kelias cigarečių dėžes kontrabandininkai galėjo užsidirbti labai daug pinigų, tad rizikuoti ir bėgti arba net plaukti su kroviniu jų požiūriu buvo verta. Dabar sumanūs pažeidėjai veiklą sustabdę, nes rezultatas nebetenkina.

Negana to, pasienio pareigūnų teigimu, pažeidėjus galima pastebėti iš toli, tad tikimybė būti pagautam yra milžiniška. Termovizorinė įranga puikiai mato apie 7 kilometrus. Tuo tarpu prie Baltarusijos pasienio, kur plyti miškai, norint sučiupti pažeidėjus, juos reikia vytis, nes su jokiais prietais per medžius jų tiksliai nepastebėsi.

„Šiemet prieš mėnesį laiko buvo pasikeista informacija su Rusijos pareigūnais, kad Lietuvos Respublikos pusėje pasieniečiai pastebėjo plaukiajančias cigaretes. Jos plūduriavo kažkur apie 50 metrų nuo kranto. Buvo įtariama, kad naras pastebėjęs, jog jį kažkas stebi pasišalino ir paliko cigaretes”, – pasakojo pasienyje dirbantis pareigūnas.

Apskritai kontrabanda iš Kaliningrado srities šiuo metu persikėlusi į muitinę, kur yra gabenama automobiliuose sumaniai įrengtose slėptuvese. Ar nelegalūs tabako gaminiai vėl bus masiškai gabenami nelegaliai kertant sieną laukuose, galima tik spėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)