Gyvenimą apvertė viena diena

Už vairavimą išgėrus pinigine bauda Laimonas sako baustas du sykius, o trečią kartą gavo lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Ant vos dvidešimt kelerių metų vaikino kojos buvo uždėta apykojė ir įpareigojimas devynis mėnesius būti su ja, tam tikromis valandomis būti namuose, nustatyta tvarka bendrauti su Lietuvos probacijos tarnybos darbuotojais. Per visą šį laikotarpį vykdoma asmens patikra, kurios metu jis privalo būti nustatytoje vietoje visiškai blaivus. Iki griežtesnių sankcijų, kaip teigia Laimonas, jį skyrė trys įspėjimai ir visus tris juos vaikinas gavo.

„Visus tuos kartus buvau neblaivus. Probacijos tarnybos darbuotoja pasiūlė man spręsti savo problemas bendraujant su psichologu. Sakau, galim pabandyti, ir bandžiau eiti pas psichologus, bet man tai nepadėjo. Po trečio karto, kai mane patikrinimo metu rado neblaivų, probacijos darbuotoja pasiūlė išmėginti gydytis priklausomybės ligą prailginto veikimo vaistas ir aš iškart sutikau. Po gydymosi manęs laukė teismas, kur turėjo būti sprendžiama, ar dėl trijų įspėjimų skirti man areštą, ar gausiu „atsėdėti parų“. Bet su probacijos darbuotoja paaiškinom teisėjai situaciją, kad nuo šiol esu priklausomybės ligos gydymosi procese ir realaus laisvės atėmimo bausmė man nebuvo pritaikyta“.

2022-ųjų liepos 11 dieną Laimonas drąsiai gali vadinti savo antruoju gimtadieniu. Būtent tądien vyras, įkalbintas probacijos tarnybos darbuotojos, pradėjo priklausomybės gydymąsi, kaip pats pripažįsta, dar pagiriotas. Ir išėjęs po šios procedūros į stikliuką nebeatsigręžė nė sykio. „Kai suėjo mano blaivybės metinės, aplankiau tą probacijos tarnybos darbuotoją. Ir dabar dar kartais užeinu. Nesame draugai, bet jai įdomu, kaip pasikeitė mano gyvenimas ir jaučiu, kad ji už mane džiaugiasi, o man įdomu, kaip sekasi jai. Jaučiuosi jai dėkingas“, – apie viską pakeitusį gyvenimo sprendimą paskatinusią priimti darbuotoją kalba Laimonas.

Praeitis, kurioje šviesos nedaug

Iki to momento Laimonas sako nė neturėjęs minčių „koduotis“, į tokias galimybes kaip ir į psichologinę pagalbą vyras visada žiūrėjo skeptiškai, o ir kompanijos draugai atkalbinėdavo, neva „nulaužus kodą“ bus dar blogiau. Visgi, Laimono atveju vienintelis vizitas pas priklausomybės gydymo specialistą buvo, galima sakyti, stebuklingas – išėjęs iš įstaigos, vyras grįžo į savo miestelį, susitiko su girtuokliaujančiais draugais, tik jau kompanijos jiems palaikyti nebesinorėjo. Nesinori iki šiol, nors nuo priklausomybės gydymosi datos pabaigos praėjo beveik metai. „Man buvo pasakyta, kad prailginto veikimo vaistai veiks metus. Po metų nusprendžiau nebegrįžti ir išmėginti savo paties jėgas. Liepą bus metai, kai nebegeriu be gydymosi, savarankiškai“, – didžiuojasi Laimonas.

Asociatyvi nuotrauka

Ar tikite, kad esame žmonių, kurie mus supa, atspindys? Jeigu taip, tada daug ką paaiškins atsigręžimas į Laimono paauglystę. „Pragėriau beveik pusę savo gyvenimo. Dabar man 30, pradėjau nuo 16-os. Kartais net galvoju, ar dar verta dėl gyvenimo stengtis, kai šitiek jo jau nebėra. Bet stengiuosi. Nors iš praeities atsiveja ir sveikatos, ir finansinės problemos“, – atvirauja Laimonas. Berniukas augo su abiem tėvais – mama negėrė nė lašo, bet tėvas nematė blaivios dienos. Iki šiol nemato. Laimonas turėjo brolį, šis irgi nespjovė į velnio lašus, o kai lašams labai reikėjo pinigų – nespjovė ir į idėjas jų susiveikti ne pačiais geriausiais būdais. Už visa tai Laimono brolis atsidūrė kalėjime, kur dar būdamas jaunas ir mirė.

„Gyvenom kaime. Aplink save nuolat mačiau alkoholio vartojimą ir atrodė, kad tai įprasta. Neturėjau negeriančių draugų. Susiradau darbą lentpjūvėje, ten irgi visi gėrė. Kiek turėjau darboviečių – visur gerti buvo įprasta. Pats paragavau ir patiko iškart. Gėriau tiek, kad pragerdavau kiekvieną gautą centą, pragerdavau darbus, eidavau skolintis“.

Pokyčiai įmanomi tik panorus pačiam

Visgi, ne visi, kurie geria, sėda prie vairo, o Laimonas šį sprendimą priėmė ne sykį. Be užuolankų klausiu, kodėl, ir kas dedasi galvoje nusprendžiant šitaip rizikuoti ne tik savo, bet ir kitų žmonių gyvybe. „Kai dabar bandau suvokti, kas tuo metu dedasi galvoje, mano manymu, kai daug geri, tiesiog viskas yra nusispjaut. Nors lyg ir supranti, kokios pasekmės gali būti, bet atmintis trunka penkias sekundes, po akimirkos nusisukai ir pamiršai. Visos mano situacijos tokios ir buvo – sėdi, geri kompanijoj, pradedi kalbėti, kad būtų baika kažkur palėkti. Nėra kas pavairuoja? Aš galiu. Sėdi, važiuoji ir neimi į galvą, kad sustabdys, nubaus, pasodins. Nors ir žinai, kad taip bus. Tu net ne nusispjauni, tu tiesiog apie tai negalvoji.“

Pora gamtoje, vyras ir moteris

Artėjant dviem blaivybės metams, kurie suaugusio Laimono gyvenime ir yra pirmieji šviesūs laikai, vyras sako, kad jei reiktų apibūdinti tai vienu sakiniu – tiesiog yra absoliučiai priešinga realybė tam, kas buvo anuomet. „Dabar žinau, ką reiškia gyventi normalaus žmogaus gyvenimą. Nusipirkau namus, gyvenu blaiviai, susiradau antrą pusę. Liko pora draugų, su kuriais bendrauju. Žmonių iš praeities nebėra. Kaip ir noro lėkti, kur kas pakvietė. Dabar man svarbiausia poilsis, bastytis nebesinori“.

Pokalbio pabaigoje paklausiu Laimono, ką jis perduotų tekstą skaitančiam žmogui, kuris yra duobėje, kokioje dar prieš keletą metų buvo Laimonas. Stojo ilgesnė tyla.

„Nemanau, jog galėčiau sau leisti kažkam patarinėt ar keisti kažkieno nuomonę. Žmogus pats turi nuspręsti, kad nori keistis. Per pirmuosius savo paties pokalbius su probacijos darbuotoja ji man pasakė, kad aš negaliu gerti. Atsakiau, kad apsisuksiu, išeisiu pro duris ir išgersiu, kitaip nebus. Jei neturėsi noro – nepadės niekas, net belangė. Kai aš užsinorėjau viską pakeisti, man reikėjo pagalbos ir psichologinio palaikymo. Ir šioje vietoje probacijos darbuotoja man labai padėjo. Visokių dienų būna, bet šiandien stengiuosi džiaugtis kiekviena diena“, – pokalbį užbaigia Laimonas.

Lietuvos probacijos tarnybos misija – kurti saugesnę visuomenę, padedant žmogui keistis. Vizija – moderni, atsakinga, atvira organizacija, inicijuojanti nusikaltusio asmens pozityvius pokyčius. Vertybės: ATSAKOMYBĖ, PAGARBA, EMPATIJA, BENDRYSTĖ.

Viešinimo veikla finansuojama 2014–2021 metų Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Teisingumas ir vidaus reikalai“ projekto „Lietuvos bausmių vykdymo sistemos kokybės gerinimas“ lėšomis.