– Pirmiausia, žarnyno vėžio simptomai: kokie jie dažniausiai būna, į ką privalome atkreipti dėmesį?

– Pacientai, sergantys storosios žarnos vėžiu dažniausiai skundžiasi kraujavimais iš tiesios žarnos, tuštinimosi pasikeitimais (gali būti tiek padažnėjęs, tiek suretėjęs tuštinimasis, gali būti sunku pasituštinti, gali atsirasti viduriavimai ir t.t.), pilvo pūtimu, skausmais pilve. Šie simptomai labiau būdingi žarnyno onkologiniams susirgimams. Svorio kritimas, apetito stoka, bendras silpnumas – mažiau specifiški simptomai ir dažnai būna sergant ir kitomis onkologinėmis ligomis. Manau, kad svarbu atkreipti dėmesį į nepaaiškinamą svorio kritimą, kraujavimus iš tiesios žarnos, tuštinimosi įpročių pasikeitimą.

– Ar tiesa, kad žarnyno vėžys gali duoti apie save žinoti tokiais mums, regis, niekuo neišskirtiniais požymiais ir dėl to žmonės uždelsia su patikromis?

– Manau, kad tikrai tai yra tiesa, nes nei vienas iš išvardintų požymių nėra būdingas tik žarnyno vėžiui, jie taip pat gali būti ir sergant kitomis ligomis. Todėl žmonės dažnai linkę ignoruoti arba nesureikšminti savijautos pokyčių, dažnai ir dėl didelio gyvenimo tempo arba baimės kreiptis į gydytoją dėl, atrodo, tokių nereikšmingų simptomų atsiradimo. Tenka susidurti ir su tokiomis situacijomis, kai pacientai nesikreipia į specialistą, nes bijo vėžio diagnozės.

Žarnynas

– Ar tam tikras skausmas gali byloti apie vėžinius susirgimus žarnyne jau ankstyvoje stadijoje?

– Skausmas yra dažnas simptomas sergant žarnyno vėžiu, tačiau jis nėra būdingas ankstyvam vėžiui. Skaudėti gali ir dėl kitų žarnyno ligų. Dažniau skauda, kai navikas jau būna vėlesnėje stadijoje, o ankstyvos stadijos žarnyno vėžiai gali būti besimptomiai. Skausmo lokalizacija ir pobūdis (pvz. priepuolinis skausmas su dujų ir išmatų susilaikymu leidžia galvoti, kad yra žarnų nepraeinamumas) gali sufleruoti apie onkologinio susirgimo lokalizaciją.

– Kurios žarnos vėžys yra dažniausias ir kuris pavojingiausias? Kiek apskritai tai – agresyvūs, greitai besivystantys vėžiniai susirgimai?

– Dažniausiai pacientai serga tiesios ir riestinės žarnos vėžiais, kitų lokalizacijų storosios žarnos vėžiai pasitaiko rečiau. Tiesiosios žarnos vėžio gydymas gali būti gerokai sudėtingesnis, gali susidėti iš kelių etapų ir apimti kelis skirtingus gydymo būdus (chirurgija, chemoterapija, radioterapija), taip pat pacientai po šios lokalizacijos vėžio gydymo gali turėti ilgalaikių gyvenimo kokybės pokyčių, todėl gal ir būtų galima teigti, kad tai yra pavojingesnė vėžio lokalizacija.

Storosios žarnos vėžio gydymo rezultatai gerėja, šis susirgimas nėra toks agresyvus kaip pvz. kasos ar skrandžio vėžiai, bet bėda yra tame, kad ilgai pacientai nejaučia jokių simptomų ir vėžys kelis metus gali būti nepastebimas, o tai įtakoja gydymo rezultatus.

– Kokie žmonės suserga dažniausiai, turint omeny amžių, lytį, įpročius, mitybą ir t.t.?

– Dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, tačiau tai nereiškia, kad jaunesni žmonės negali susirgti. Dažnai jauname amžiuje pacientų liga siejama su genetiniais sindromais. Tarp lyčių didelio skirtumo nėra, kiek dažniau serga vyrai, ypač tiesiosios žarnos vėžio atvejais. Kaip ir daugeliui onkologinių susirgimų, taip ir storosios žarnos vėžiams, aplinkos faktoriai turi daug įtakos. Rūkymas ir alkoholis, sėslus gyvenimo būdas, dažnas raudonos mėsos vartojimas ir t.t. didina riziką.

– Kaip aptinkamas ir kaip gydomas žarnyno vėžys?

– Pagrindiniai būdai yra du: vykdant vėžio patikros programą, kai nustatomas slaptas kraujas išmatose ir atliekama kolonoskopija, o kitas būdas – kai pacientas dėl skundų kreipiasi į gydytoją ir tada atliekami tyrimai. Vėžio diagnozė patvirtinama paėmus biopsiją iš naviko (audinio gabalėlį), dažniausi tai atliekama kolonoskopijos metu. Toliau būtinas paciento ištyrimas, kad galėtume įvertinti ligos išplitimą, nes nuo to priklauso, koks gydymas bus taikomas.

 Justas Kuliavas

Įvertinus visus duomenis, gydytojų specialistų komanda (chirugas, radioterapeuras, chemoteraputas, kitas specialistas) nusprendžia, kokį tolesnį gydymą rekomenduoti pacientui. Pagrindinis storosios žarnos gydymo metodas yra chirurginis, kai operacijos metu pašalinamas vėžys su žaros dalimi. Taip pat gali būti taikoma chemoterapija, spindulinis gydymas. Kartais gali prireikti ir šių gydymo būdų kombinacijos, gydymas gali susidėti iš kelių etapų. Kiekvienu atveju stengiamasi parinkti geriausią gydymą konkrečiam pacientui.

– Ar tiesa, kad daugumą žarnyno vėžių, pvz. tiesiosios žarnos vėžio atvejų būtų galima išgydyti, jei tik žmonės kreiptųsi laiku, tačiau gėda ar tam tikros baimės dėl skausmingos patikros pacientus sustabdo? Mums vis dar yra tabu eiti tikrintis „tą vietą“?

– Manau, kad iš dalies tai ir yra priežastis, kodėl dažnai nustatomas jau pažengęs vėžys, nes nepopuliaru ir gėda kalbėti apie šios srities negalavimus, galvojama, kad gal praeis arba tiesiog ignoruojami atsiradę simptomai. Kuo ankstesnėje stadijoje liga nustatoma, tuo gydymo rezultatai yra geresni. Jeigu esant labai ankstyvam vėžiui užtenka tik operacijos, tai esant 3 stadijai, gali tekti taikyti kelis gydymo būdus ir prognozė tokiu atveju būna blogesnė.

Norint pagerinti gydymo rezultatus, ir buvo įdiegta storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, todėl nustačius ikivėžinius susirgimus (polipus) ir juos pašalinus galime išvengti vėžio atsiradimo, arba nustačius ankstyvą vėžio stadiją ir laiku pradėjus gydymą galime turėti puikius gydymo rezultatus. Labai svarbu pasinaudoti šia programa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją