Statistika rodo, kad „Ignitis“ savitarnos sistema šiuo metu naudojasi beveik 500 tūkst. Lietuvos gyventojų. Su sistemos pagalba ir turint banko internetinę sąskaitą, galima apmokėti daugiau nei 250-ies tiekėjų sąskaitas. Visgi, vyresnio amžiaus ir jau pensijoje esantys žmonės – sunkiau priima naujoves, o ir kompiuteriais naudojasi ne kiekvienas.

Pakalbinome keturias 60–85 metų moteris, kurios papasakojo, ar nebijo šiuo laikotarpiu eiti į prekybos centrus ar paštą, kad apmokėtų namų ūkio paslaugų sąskaitas. Pasiteiravome, kokias alternatyvas jos žino ir ar kažką girdėjo apie bendrovės „Ignitis“ savitarnos sistemą www.ignitis.lt.

Ne tik apmoka sąskaitas, bet ir pildo prašymus paramai

60 metų Lazdijų rajono gyventoja Genovaitė sako, kad kai tik atsirado elektroninė sąskaitų apmokėjimo galimybė, ji iškarto pradėjo ja naudotis. Moteris jau kelis dešimtmečius dirba valstybinėje institucijoje, kur daugelį savo darbų turi atlikti būtent kompiuteriu, todėl ji nepatyria technologinės atskirties.

„Mūsų šeimoje atvirkščiai nei kitose – visus mokesčiu moku aš, o ne vyras. Jis daug mažiau naudojasi kompiuteriu, išmaniaisiais telefonais, tad šį darbą perėmiau aš. Man tai paprasta, neužima laiko, viską matau vienoje vietoje. Taip pat labai džiaugiuosi, kad yra galimybė iškart mokėti už kelis objektus. Aš į savitarnos sutartį įsitraukiau tiek savo sodybos, tiek buto, esančio visai kitame mieste, sąskaitas už elektrą ir dujas“.

Visgi, plačiau Genovaitei papasakojus apie „Ignitis“ savitarnos galimybes, paaiškėjo, kad ji nežinojo apie tai, kad į savo elektroninę sąskaitą ji gali įtraukti ir daugiau mokesčių už paslaugas.

„Mūsų savitarnoje galima ne tik sumokėti tradicinius mokesčius už elektrą ar dujas, bet taip pat ir už vandenį, ryšio operatorių, televizijos ar interneto tiekėjų paslaugas. Negana to, sistema yra nuolat atnaujinama, kad patenkintų visus vartotojų lūkesčius. Pavyzdžiui, nors už dujų ir elektros sąskaitų apmokėjimą niekada nereikia papildomai mokėti, kitų paslaugų tiekėjų sąskaitų apmokėjimas kainuodavo už kiekvieną po 15 euro centų, tačiau karantino laikotarpiu šio mokesčio irgi nereikės mokėti“, – pasakoja sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis“ skaitmeninių kanalų departamento vadovas Gediminas Molis.

Asociatyvi nuotr.

Mūsų kalbinta Lazdijų gyventoja pasakoja ir apie tai, kad internetu ji šiuo metu sutvarko bene visus, jų šeimai svarbius, darbus. „Apmokame mokesčius, perkame norimas prekes, net ir augalus, baldus, bendraujame su vaikais bei anūkais. Kompiuteris ir internetas suteikia neribotas galimybes. Taip pat pernai pildėme paraišką dėl finansavimo, keičiant kieto kuro katilą, ir gavome finansavimą. Visas procesas buvo labai paprastas, užtrukome gerokai trumpiau nei būtume vaikščioję po kabinetus ir įvairias institucijas. Šiais metais – pildėme paraišką dėl finansavimo saulės elektrinei. Ir viskas elektroniniu būdu“, – sako pašnekovė.

Naudojasi nuo tada, kai tik atsirado galimybė

71-erių metų, buvusi universiteto dėstytoja iš Kauno Regina sako, kad jau nebepamena, kada pradėjo naudotis „Ignitis“ savitarna, tačiau negali atsistebėti, kodėl jos bendraamžiai dar neišdrįsta pasijungti kompiuterių ir „prisijaukinti“ internetą.

„Visoms buvusioms kolegėms, draugėms kartoju, kad dabar neitų į parduotuves, nes tai tikrai pavojinga žmonėms, esantiems rizikos dėl koranaviruso grupėje. Perskaičiau ir su jomis pasidalinau, kad dabar yra galimybė atsidėti elektros, dujų mokėjimus, kad tik senjorai nekeliautų į tas parduotuves. Taip pat jas raginu už paslaugas atsiskaityti internetu. Nepatikėsite, bet jos neklauso. Nepasitiki internetine apmokėjimo sistema, bijo, kad negaus lapelio, kuris įrodo, kad pinigai tikrai pasiekė paslaugos tiekėją. Nerimauja, kad kažką padarys blogai, nemokės kažko paspausti. Aš jas drąsinu, kad tai darau jau daug metų ir niekada nebuvo jokių nesklandumų“, – sako ilgametė „Ignitis“ savitarnos klientė.

Regina prabyla ir apie tai, kad daugelis vyresnio amžiaus žmonių neužaugo su kompiuteriais, todėl tam tikra technologinė atskirtis nuo šiuolaikinių inovacijų juos atskiria. Kitas dalykas – įprotis. Daugelis jos amžiaus draugų, kaimynų, giminaičių yra pripratę prie apsilankymų „Perlo“ terminale ir neįsivaizduoja kitų alternatyvų.

Tiek dėl maisto prekių, tiek dėl mokesčių – į parduotuvę

Gargždų rajone gyvenantys Sandra ir Kęstutis, kuriems beveik 60 metų, sako, kad jie neturi galimybių užsisakyti maisto, kad jį atvežtų, tad bet kokiu atveju jiems tenka bent kartą per savaitę važiuoti į prekybos centrą, esantį Gargžduose. Šiuo, karantininiu, laikotarpiu jie tai daro rečiau, bet vis tiek neatsisako apsipirkimo.

„Aišku, kad nėra drąsu ir smagu apsipirkinėti, tačiau maisto juk reikia. Tuo pačiu ten apmokame ir mokesčius. Mano tėvai, gyvenantys, vos už kelių šimtų metrų nuo mūsų – garbaus amžiaus, jiems apie 90 metų, tad juos tikrai labai saugome. Tiek maisto aprūpinimu, tiek sąskaitų apmokėjimu“, – sako Sandra.

Paklausus, kodėl nesinaudoja elektronine savitarna, kad apmokėtų mokesčius, ji sako nematanti tikslo keisti įpročius: „Pripratimas – antras prigimimas. Mums taip patogu. Aišku, vaikai vis paragina, nori pamokyti, kaip naudotis tomis elektroninėmis sistemomis, bet mes dar nepasiduodame. Suvokiame, kad ateityje viskas tik dar modernės ir kelsis į elektroninę erdvę, bet kol kas mes dar tam nepasiruošę. Jau vien elektroninė bankininkystė mums buvo didelis iššūkis, bet ja jau naudojamės. Nebepavyksta be jos išsiversti“.

Apsilankymas pašte – galimybė „pasižmonėti“

Kaunietė Janina, kuriai 83 metai, sako, kad esant įprastai situacijai, apsilankymas pašte, kur ir moka mokesčius, jai yra malonus ir smagus: „Žinote, mano toks amžius, kai norisi susitikti su žmonėmis, su jais pabendrauti. Taip pat – tai ir galimybė kažkur išeiti, pasivaikščioti. Kompiuteriu nesinaudoju ir apie „Ignitis“ apmokėjimą internetu nieko negirdėjau. Kai reikia kažką susitvarkyti elektroniniu būdu, prašau vaikų pagalbos, bet tai būna labai retai – kartą ar du per metus“.

Janina sako, kad štai ir vakar buvo pašte: „Ten lankiausi ryte – vos paštui pradėjus dirbti, todėl kitų žmonių nesutikau. Kai pagalvoji, parduotuvėje jų būna tikrai daugiau. Aišku, kai tiek kalbama, kad senjorams dabar pavojinga lankytis viešose vietose, tai šį darbą dariau be didelio malonumo, o grįžusi kruopščiai ploviau ir dezinfekavau rankas“.