Draudikai: užsukite vandenį, išjunkite buities elektros prietaisus

Išvykstant atostogauti ar tiesiog sulaukus ilgojo savaitgalio, „Lietuvos draudimo“ ekspertai ragina nepamiršti budrumo bei atsargumo.

„Po ilgųjų savaitgalių matome tendenciją, kad turto vagysčių skaičiai išauga net 3–5 kartus. Ilgapirščiai žino, jog, esant ilgesniam savaitgaliui, yra daugiau tikimybės, kad namai bus tušti. O išvykus atostogauti apie tuščius namus byloja atostogų nuotraukos socialiniuose tinkluose, taip pat vagys nusimato norimą apiplėšti namą ir jį stebi. Todėl nuolat norisi priminti gyventojams esmines taisykles, ką reikėtų padaryti prieš išvykstant iš namų ilgesniam laikui“, – sako „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Anot eksperto, visų pirma gana paprasta, bet svarbi taisyklė – visur sandariai uždaryti langus. Tai padės tiek apsisaugoti nuo vagysčių, tiek ir nuo stichinių nelaimių padarytų nuostolių, ypač artėjant šiltiems orams.

„Taip pat svarbu ir nepalikti daiktų kieme. Net jei jis privatus, aptvertas ir saugomas kameromis – būtinai užtikrinkite visą galimą saugumą savo daiktams. Pastebime, kad nuosavų namų gyventojai dėl turto vagysčių įprastai patiria didesnių nuostolių nei žmonės, gyvenantys butuose. Ypač artėjant šiltajam sezonui, kiemuose gausu brangių kepsninių, dviračių, žoliapjovių, lauko baldų. Jei sunku tam tikrus daiktus įnešti į vidų – būtinai atsakingai juos prirakinkite prie stacionarių objektų“, – pataria Artūras Juodeikis.

„Lietuvos draudimo“ specialistas pastebi, kad ilgųjų savaitgalių ar atostogų metu namai nukenčia ne tik nuo vagių, bet ir dėl kitų problemų.

„Pastebime daugiau nusiskundimų ir dėl gaisrų ar vandens užliejimų. Grįžę po ilgesnio laiko, gyventojai randa kaimynų užlietus namus arba tokia nelaimė nutinka dėl pačių kaltės. Prieš išvykstant ilgesniam laikui, būtina išjungti buities elektros prietaisus, kad netyčia nekiltų gaisras.

Prisiminkite užsukti vandenį, patikrinti, ar nevarva iš čiaupo vanduo – ypač jei gyvenate senesnės statybos namuose, kur vamzdžiai gali būti ne tokie patikimi. Užsitikrinę saugumą būsite labiau garantuoti, jog nepridarysite nelaimių sau ar savo kaimynams, išvengsite rizikos“, – sako Artūras Juodeikis.

Buvusio įsilaužėlio patarimai, norintiems sugrįžti į neapvogtus namus

Michaelas Fraseris, pasirodęs BBC laidoje „Beat The Burglar“, „Channel 4“ „Going Straight“ ir dabar bendradarbiaujantis su namų apyvokos daiktų parduotuve „Wickes“, keletą savo jaunystės metų praleido darydamas nusikaltimus. Vyras, supratęs savo klaidas dabar daro viską, ką gali, kad nuo ilgapirščių apsaugotų kitus, rašo mydecorhomee.com

Aiškindamas, kaip plėšikai vertina galimus taikinius, M. Fraseris sako, kad vagys visuomet atkreipia dėmesį, kiek spynų yra duryse. Jei ji viena – jie žino, kad patekti į namus bus gerokai paprasčiau. Jeigu tai ne spyna, o tiesiog tai, kas palaiko durų uždarymą, ji iš esmės nėra joks iššūkis įsilaužėliui. Yra žmonių, kurie turi du užraktus, bet vieno iš jų nenaudoja, tas ne tik nėra gerai, bet ir yra didelė rizika būti apvogtiems.

M. Fraseris sako, kad lipdukas ar ženklas prie namų „Saugokitės šuns“ nuo vagių neatbaidys, kaip įsivaizduojame. Įsilaužėliams tai yra daugiau ženklas, kad namuose nėra apsaugos sistemos, nes ten vaikšto augintinis. Taip pat, tai yra ženklas, kad durų apačioje gali būti padarytas įėjimas, kas palengvina patekimą į namus.

Filmuodamas savo BBC laidą „Beat The Burglar“, M. Fraseris kartą buvo įkalbėtas patekti į namus, kuriuose buvo sargybiniai šunys. Niekas nemanė, kad jis išsisuks, bet vyras pirmiausiai pribėgo prie šaldytuvo, ištraukė ten esančias dešreles ir šunys per penkias minutes buvo geriausi jo draugai. Visų nuostabai, jis ne tik apšvarino namus, bet ir išsivežė šunis kartu su savimi automobiliu.

Buvęs įsilaužėlis sako, kad namų šeimininkai turėtų investuoti į geras užuolaidas, kurios vakarais dengtų vaizdą ir mažiau demonstruotų, tai kas yra namuose. Vyras pataria niekada nerodyti viešai to, ką gavote dovanų per šventes, ypatingai, per Kalėdas. Daug žmonių lauke palieka tuščias dėžes, rodančias, kad jose buvo didžiulis plazminis televizorius, kompiuteris ar kitos prabangios prekės. Tai, pasak M. Fraserio, yra tarsi kvietimas užeiti ir jas pasiimti.

Vyras pataria įsigyti langų užraktus, o taip pat nepalikti raktų, rankinių, piniginių, kitų brangių ir svarbių daiktų šalia išėjimo durų.

Dar vienas dalykas, apie kurį nepagalvojama, tai yra kalendorius, kabantis virtuvėje. Kuris yra nukreiptas į langą. Neretai jame žmonės mėgsta nurodyti datas, kurios yra svarbios – atostogų taip pat. Kas reiškia, kad vagis gali suplanuoti apiplėšimą ir sugrįžti, kai jūsų nebus.

M. Fraseris pataria gerai matomose nepalikti šluotos. Nors tai skamba keistai, bet padėta prieš duris, šluota padeda įsibrovėliui apsisaugoti, kad neįkištumėte rakto į duris bei suteikia pranašumą pabėgti.

Buvęs nusikaltėlis sako, kad prieš išvykdami iš namų, nufotografuotumėte kiekvieną savo kambarį, taip registruojant visus svarbius daiktus. Ši informacija ne tik turi būti naudinga apiplėšimo atveju draudimo bendrovei, ar gali padėti policijai nustatyti trūkstamus daiktus. Tam yra ir kita priežastis. M. Fraseris pažymi, kad po apiplėšimo žmonės būna sumišę ir nebūtinai pastebi, ko trūksta, tiesiog žino, kad trūksta kai kurių dalykų. Turėdami kambarių nuotraukas galėsite tiksliai suprasti, kas buvo padaryta ir ko trūksta.

Dar vienas dalykas, pasak vyro, apie kurį galbūt nė negalvojote – tai būsto pardavinėjimas internete. Įsilaužėliai gali būti pakankamai protingi ir gali lengvai pasinaudoti įdėtomis nuotraukomis, planais, virtualiomis kelionėmis po objektą, kad nusimatytų ne tik galimą pavogti turtą, bet ir nusibrėžtų įėjimo ir pabėgimo iš namų kelius.

Dar svarbu žinoti, kad nemažai vagysčių įvykdo buvę jūsų namuose žmonės. Tai nereiškia, kad jie pavagia iš pirmo karto, turintys blogų kėslų, namus apžiūri detaliau ir vėliau sugrįžta.

Policija: mažiau kalbėkite ir daugiau draugaukite su kaimynais

Policijos pareigūnai taip pat perspėja, kad nepasakotume apie save per daug. Jokiu būdu negalima teikti informacijos apie save ir kaimynus mažai pažįstamiems ar nepažįstamiems asmenims. Jeigu kas nors tei raujasi, praneškite tai kaimynams. Įsidėmėkite vietą, laiką, kaip atrodė pašnekovas – ūgį, bruožus, aprangą, kalbą. Dabar tikrieji vagys aklai į butus nesilaužia (nebent pačios žemiausios kategorijos). Vagims svarbiausia surinkti informaciją apie buto gyventojus ir jų turtą.

Antras etapas – stebėti, kada ir kokiais automobiliais šeimi ninkai atvažiuoja ir išvažiuoja, kiek žmonių bute gyvena, kuriame aukšte. Todėl labai svarbu be reikalo neatidaryti bet kam durų. Nusikaltėlis, vos žvilgterėjęs į butą, pasidarys išvadas. Išeinant iš namų ilgesniam laikui, būtina užrakinti ne tik pagrindines, bet ir visų kambarių duris. Tai bus papildoma kliūtis, kuriai įveikti reikės papildomo laiko.

Labai rizikuoja linkusieji pasakoti apie pla nuojamus pirkinius ar nusipirktus bei parduotus daiktus, atsiimtus indėlius ar gautas paskolas.

Nusikaltėliams ypač praverčia vaikų plepumas ir noras pasigirti. Be to, ne visi kaimynai linkę pakišti koją vagims. Jie gali „negirdėti“ net tuomet, kai išnešami kaimyno baldai, buities technika ir kt. Nors skambindamas iš savo buto, kaimynas niekuo nerizikuoja.

Policija kviečia atkreipti dėmesį į būsimos vagystės „ženklus“. Prieš vagystę būna dau gybė jos planavimo ženklų, į kuriuos daugelis nekreipia dėmesio. Pravartu suklusti, jei skirtingu paros metu pasitaiko atsitiktinių telefono skambučių, nepažįstamų as menų vizitų įvairiais pretekstais ir kt.

Pareigūnai dar kartą primena, kad vagys, prieš apvog dami butą ar namą, jį atidžiai stebi. Vagystės objektas gali būti stebimas net apie mėnesį. Vagys renka informaciją, kada ir kas išeina į darbą, kas lieka namuose.

Būkite rūpestingesni. Visiškai neleistinas lengvabūdiškumas – palikti prieš kambaryje, matomoje vietoje raktus, rankines, pinigines, papuošalus, vertingus lai krodžius.

Jei gyvenate pirmame aukšte, policija pataria niekada nepalikti praviro lango ar balkono, geriau praverti tik orlaidę.

Vagystės naktimis labai pavojingos ne tik dėl žmonių turto, bet ir dėl jų sveikatos, gyvybės. Išgąstis tarsi paralyžiuoja žmogaus veiksmus, be to, ne visi vagys linkę bėgti šeimininkams atsibudus. Jeigu šeimininkas pasitiki savo jėgomis, žinoma, reikia gintis. Bet tai didelė rizika, nes labai dažnai vagys būna nenuspėjami, bet koks pasipriešinimas gali sukelti agresyvumą, ypač pavojinga, kai vagis ginkluotas. Todėl kartais geriau prarasti daiktą negu gyvybę.

Policija kviečia aktyviau bendradarbiauti su kaimynais. Būtų idealu, jeigu būstą saugotumėte kartu. Namų bendrijų, kurios būstus saugo bendrai, deja, dar nėra tiek daug. Tokiais atvejais kuriam nors bendrijos nariui mokama sutarta pinigų suma, ir šis žmogus įsiparei goja prižiūrėti laiptines nuo pašalinių asmenų, stebi įtartinus interesantus, o pagalba policijai, esant reikalui, būna nepaprastai vertinga: sužinomas laikas, nusikaltėlio ypatybės ir kt.

Įsirenkite namų signalizacijos sistemą ir nepamirškite jos įjungti. Prieš išvykdami atostogauti, susitarkite, kad kas nors nupjautų jūsų veją, pasiimtų paštą, užsuktų pažiūrėti, jūsų važiuojamojoje dalyje pastatytų automobilį. Taip atrodys, kad vis dar esate namuose ir padės atgrasyti plėšikus. Taip pat protinga idėja naudoti laikmačius patalpų apšvietimui ir įrengti judesio jutiklius ant lauko šviestuvų.

Nukentėjusieji patys naikina nusikaltino įkalčius

Nusikaltimus tiriantys pareigūnai pastebi, kad ištikti nelaimės žmonės dažnai, patys to nežinodami, pagelbsti nusi kaltėliams – naikina nusikaltimo pėd sakus bei įkalčius. Taigi, jei grįžę į na mus pastebėjote įsibrovimo pėdsakų, nieko nelieskite. Iš pradžių susimąs tykite, kas buvo saugoma išverstose vietose, kokius daiktus ar vertybes galėjo pagrobti. Kalbėdami su policijos pareigūnais, ramiai paaiš kinkite įvykio aplinkybes.

Pastebėję nusikaltimą, jokiu būdu nepradėkite patys tikrinti daiktų, jų tvarkyti ir ieškoti nusikal tėlio pėdsakų. Nekvieskite į butą kaimynų, nerodykite jiems įvykio vietos. Jei durys neišlaužtos, reikėtų prisiminti, ar niekas iš šeimynykščių nebuvo pame tęs raktų, o jeigu taip atsitiko ir nespėjote pakeisti spynų, bandykite prisiminti, kada ir kokiomis aplinkybėmis buvo pamesti raktai. Policija kviečia niekuomet nepalikti buto raktų po lauko durų kilimėliu, pašto dėžutėse, elektros skydinėse, kur juos gali rasti pašaliniai asmenys.

Kol atvyks policijos pareigūnai, nepradėkite taisyti sulaužytų spynų, durų ar baldų, valyti dulkių, tvarkyti kambarių. Atvykusiems pareigūnams stenkitės kuo tiksliau ir smulkiau papasakoti įvykio aplinkybes, kada išvykote iš namų, kaip ir kuo užrakinote duris, ar išeidami nepastebėjote pašalinių asmenų, transporto priemonių, kur ir kokie vertingi daiktai buvo laikomi, nurodykite pagrobtų daiktų individualius požymius.

Labai svarbu, kad nesunaikintumėte nusikaltėlių pėdsakų, todėl reiktų saugoti įvykio vietą. Pastebėję įsilaužimo požymių, jokiu būdu netikrinkite, kas dingo, o nedelsda mi skambinkite 112. Jei nustatėte nusikaltimo liudininkus, užsirašykite jų koordinates, duomenis ir perduokite policijos pareigūnui.