1. Neatsargus maisto gaminimas

Įkaitusi keptuvė, puodas ar besitaškantys riebalai gaisrą namuose gali sukelti vos per kelias sekundes. Kai gaminate maistą, pasilikite virtuvėje, ypač tada, kai naudojate aliejų ar patiekalus kepate itin aukštoje temperatūroje. Daugiausiai gaisrų virtuvėje kyla dėl išsiblaškymo, kai gaminamas maistas paliekamas be priežiūros. Degius daiktus, tokius kaip virtuvinės pirštinės, medžiaginiai ar popieriniai rankšluosčiai, laikykite toliau nuo šilumos šaltinių.

2. Neprižiūrėta šildymo įranga

Pakvieskite kvalifikuotą specialistą kasmetiniam krosnies patikrinimui ir kamino išvalymui. Laikykite nešiojamus šildytuvus bent vieno metro atstumu nuo degių daiktų (baldų, užuolaidų) ir nenaudokite šių prietaisų batams ar drabužiams džiovinti. Įsidiekite priešgaisrinę signalizaciją, kuri apsaugotų jus nuo apsinuodijimo anglies monoksido dujomis.

3. Neatsargus rūkymas

Jokiais būdais nerūkykite miegamajame ir nepalikite be priežiūros mieguisto rūkaliaus (mieguistumą gali sukelti vaistai ar alkoholis). Jei jau nusprendėte rūkyti namuose, niekuomet nepalikite neužgesintų cigarečių nuorūkų. Naudokite dideles ir gilias pelenines. Peleninės niekada nelaikykite arti daiktų, kurie gali užsidegti. Jei nuorūka kažkur nukrito, būtinai ją suraskite, nes po baldu ar balde įstrigusi uždegta cigaretė gali rusenti valandų valandas, kol galiausiai baldas užsidegs. Atminkite, medikai įspėja, kad rūkymas kenkia ne tik jūsų, bet ir aplinkinių sveikatai ir gali tapti rimtų ligų, tokių kaip vėžys, priežastimi.

4. Neatidus elektrinių prietaisų naudojimas

Įsitikinkite, kad:

*jūsų naudojamame prietaise nėra nutrūkusių, sudegusių laidų ir kištukų;

*namuose nėra įjungta per daug prietaisų, kurie sukeltų elektros įtampos perkrovą;

*jūs nesate pakišę elektrinio prietaiso laidų po kilimėliais ar sunkiais baldais;

*nenaudojate savos gamybos elektros įrenginių - daug gaisrų namuose kyla dėl netvarkingų elektros įrenginių, todėl namuose patariama naudoti tik kokybiškus ir patikrintus elektros prietaisus.

Skrudintuvė

5. Žvakių deginimas

Žvakes laikykite tvirtame laikiklyje ant lygaus paviršiaus kuo toliau nuo degių medžiagų ir vaikams ar naminiams gyvūnams nepasiekiamose vietose. Būtinai užpūskite žvakes išeidami iš kambario. 

Žvakes rinktis reikėtų atsakingai

6. Vaikų žaidimas su ugnimi

Vaikai dažniausiai gaisrus sukelia iš smalsumo (kas nutiks, jei kažką uždegsime?) arba vardan išdaigų (kai jie supyksta arba yra dėl kažko nusiminę, galvoja, kad vienas pagrindinių tabu, kurį galima sulaužyti - žaidimas su ugnimi). Vaikai namams gali pridaryti rimtos žalos, jei savo kambaryje ras degtukų ar žiebtuvėlių arba žinos, kurioje vietoje šie daiktai laikomi.

7. Netvarkinga elektros instaliacija

Senesniuose namuose gaisrai dažnai kyla dėl netvarkingos elektros instaliacijos. Keli ženklai, kurių negalima ignoruoti ir kurie rodo, kad namuose įrengta elektros instaliacija yra netvarkinga:
  
* turite išjungti vieną prietaisą norėdami įjungti kitą;

* dažnai išmuša saugiklius;

* namuose prigęsta šviesa, kai į elektros lizdą įjungiate kokį nors prietaisą.

8. Netinkamas degių skysčių laikymas

Netinkamai laikomi degūs skysčiai - kuras, tirpikliai, valikliai, skiedikliai, klijai, dažai ir kt. gali sukelti gaisrą ar net sprogimą. Šių skysčių garai gali lengvai užsidegti net nuo mažiausios temperatūros ugnies šaltinio. Nelaikykite degių skysčių šalia šilumos šaltinių. Geriausia tokias medžiagas laikyti vėdinamoje patalpoje specialiai tam pritaikytuose induose.

9. Kalėdų eglutės ir dekoracijos

Kalėdų medį rekomenduojama laikyti inde, kuriame yra 2-3 litrai vandens. Eglutę statykite kuo toliau nuo visų šilumos šaltinių, įskaitant radiatorių, krosnį, židinį ar televizorių. Prieš puošdami eglutę patikrinkite dekoratyvinę girliandą ir pašalinkite bet kokius gedimus ar perdegusias lemputes. Šalia Kalėdų eglės niekada nedėkite žvakių.

Kalėdų eglutės gaisras

10. Kepsninės

Kepsninė, kurią naudojate iškyloms, turi būti prižiūrėta - nuolatos plovikliu išplaukite nuimamas kepsninės dalis. Patikrinkite ar niekur neteka dujos. Kepsninę statykite kuo toliau nuo gyvenamojo namo, staltiesių, medžių ar kitų užsidegti galinčių daiktų ar augalų. Kepsninę naudokite tik lauke, jokiais būdais nesumanykite iškylos pasidaryti namo viduje ar garaže.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją