Pasak Policijos departamento Viešosios tvarkos biuro viršininko Vytauto Grašio, gavus tam tikrų signalų, kad šalies keliuose vyksta nelegalios lenktynės, vairuotojai elgiasi chuliganiškai ir įžūliai, imtasi rinkti tokią medžiagą ir rengti netikėtus reidus. Kad surinkti įrodymus ir patrauktų asmenis atsakomybėn, pareigūnai stebėjo el. erdvę, organizavo reidus naktimis nežymėtais automobiliais, vykdė kitas viešo ir neviešo pobūdžio priemones.

Vytautas Grašys teigė, kad viešojo ir neviešojo patruliavimo metu, elektroninės erdvės stebėjimo metu Lietuvos kelių policijos tarnyba ir Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas nustatė organizuotas jaunuolių grupuotes, kurios organizavo nelegalias lenktynes ir kitą pavojingą veiklą keliuose.

Spalio 2–19 dienomis pareigūnai surengė tikslinius reidus ir operatyviai nustatė pažeidėjus Vilniuje, Dubliškų gatvėje, Savanorių pr., Vilniaus vakariniame aplinkkelyje, Geležinio Vilko gatvėje ir Vilniaus miesto sankryžose.

„Visi pareigūnai veikė labai drąsiai, ryžtingai, sinchroniškai ir vienas kitam padėdami. Juos motyvavo bendras tikslas ir nuoširdus įsitraukimas į procesą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas Vytautas Grašys.


Reidų metu buvo nustatyta apie 200 pažeidimų. Vien praeitą savaitę buvo nustatyti 42 pažeidimai. Kai kuriems vairuotojams numatytas teisės atėmimas nuo 3 mėnesių iki 1 metų. Pažeidimai užfiksuoti įvairių markių automobiliais – nuo „Volkswagen“ iki „Porsche“ modelių. Pareigūnai taip pat nurodė, kad reidų metu nustatyta, kad kai kurie chuliganiškai vairavę vairuotojai taip pat buvo apsvaigę nuo alkoholio, o patikrinimų metu buvo aptikta ir narkotinių medžiagų.

Anot pareigūnų, reidų metu užfiksuoti įvairūs KET pažeidimai, tokie kaip vairavimas su perdaryta automobilio išmetimo sistema, vairavimas be techninės apžiūros, be valstybinių numerių, transporto priemonių eksploatavimas su nelegaliais švyturėliais, vairavimas neturint teisės ir pan. Patikrinimo metu policijos kinologai su tarnybiniais šunimis pas 3 vairuotojus rado galimai narkotinių medžiagų, pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

V. Grašys teigė, kad užfiksuota atvejų, kai siekdami išvengti atsakomybės chuliganiškai vairavę vairuotojai stengėsi klaidinti policiją nurodydami, kad jų automobilius vairavo kiti asmenys, tačiau vėliau tiesa būdavo išaiškinta.

Viešosios tvarkos biuro viršininkas teigė, kad tokių priemonių tęstinumas numatomas, o tokie reidai bus organizuojami ne tik Vilniaus apskrityje, bet ir kituose miestuose.

V. Grašys taip pat nurodė, kad ateityje už tokius ir panašius nelegalius veiksmus gali būti taikomas transporto priemonės konfiskavimas.

Rugsėjo ir spalio mėnesiais iš viso surašyta daugiau kaip 150 protokolų už pavojingą vairavimą, chuliganišką vairavimą (visais atvejais atimta teisė vairuoti transporto priemones), tai pat nustatyta 17 transporto priemonių, kurios neatitiko techninių reikalavimų ir kurioms panaikinta techninė apžiūra.

Policijos pareigūnai siunčia aiškią žinutę pažeidėjams – šalies gatvės ir keliai negali virsti lenktynių trasomis, todėl ir ateityje tokiems grubiems pažeidimams užkardyti žadama skirti ypatingą dėmesį.

Lietuvos kelių policijos tarnyba primena, kad nelegalios transporto priemonių lenktynes, pavojingas vairavimas, lenkimas draudžiamose vietose, vienu metu padaryti pažeidimai, keliantys grėsmę eismo saugumui (Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str. 1 d.), užtraukia baudą nuo 170 iki 230 Eur ir privalomas teisės vairuoti atėmimas nuo 3 iki 6 mėn.

Chuliganiškas vairavimas, t. y. pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui keliantis Kelių eismo taisyklių pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų (Administracinių nusižengimų kodekso 420 str. 2 d.) užtraukia baudą nuo 450 Eur iki 550 Eur, privalomas teisės vairuoti atėmimas nuo 1 iki 2 metų.

Jeigu šie pažeidimai padaryti pakartotinai arba padaryti neblaivaus asmens, gali būti skiriamas ir transporto priemonės konfiskavimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)