Pasirodo, mūsų valdininkai tingi mąstyti (juk reikės naujai galvoti) ir jie renkasi seną variantą – papildomas sekcijas. O kiek jos pridaro bėdos – vairuotojai dažnai jų nepastebi, po to keikia rankas trinantį policininką, tykantį už kampo. O gal valdininkai su jais susitarę – specialiai posūkius reguliuoja papildomom sekcijom, kad vairuotojai jų nepastebėtų?

Teko lankytis Baltarusijoje, tai ten kai nedega papildoma sekcija, aplink ją dega raudonas žiedas. Tai iš dalies išsprendžia problemą. Teko lankytis ir Estijoje – ten posūkiams stato šviesoforus su rodyklėmis. O Latvijoje visur dar išlikę papildomos sekcijos.

Ne per seniausiai teko lankytis Tauragėje. Naujoje sankryžoje kiekvienai krypčiai įrengti atskiri šviesoforai. Viskas iš tolo matosi – kiekviena kryptis mato savo spalvos signalą su rodykle (važiavau tamsiu paros metu). Ir jokių papildomų sekcijų! Tą patį teko matyti ir Kaune prie Akropolio. Tas, kas neišvažiuoja iš Vilniaus, tai net nežino, kad posūkius galima reguliuoti daug saugesniu būdu! Tarkim Vilniaus ir Kauno Akropolių sankryžos kažkiek panašios, bet Vilniuje papildomos sekcijos, Kaune – kiekviena kryptis turi savo šviesoforą.

Kaip paaiškino mano pažįstamas kelininkas, naujas šviesoforų normas rengė Kelių direkcija, kuri gan aktyviai atnaujina nuo rusų laikų užsilikusius norminius dokumentus ir stengiasi orientuotis į Vakarus, todėl ir naujos šviesoforų normos vakarietiškos. Jose posūkiai reguliuojami saugiai – posūkį atliekantis vairuotojas matys ne tik žalią rodyklę, bet ir jai užgesus raudoną signalą su rodykle. Paprasta, aišku ir, svarbiausia – saugu. Pasak kelininko, Lietuva yra priešpaskutinė Europos Sąjungos valstybė, įteisinanti tokius šviesoforus (lieka tik Latvija su papildomom sekcijom). Tik gaila, kad naujų normų neprivaloma taikyti iki dabar įrengtiems šviesoforams, tad visus šviesoforus pakeisti užtruks laiko, nes bus atnaujinama palaipsniui – renovuojant senas sankryžas. Bet kaip sako, geriau vėliau, negu niekada. Laukiam naujų šviesoforų ir saugesnio eismo.

DELFI skaitytoja Gražina

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą