„Swedbank“ Finansavimo ir lėšų valdymo departamento direktorius Dainius Vilčinskas teigė, kad banko kortelių atsiskaitymai daro didelę įtaką šešėlinei ekonomikai: „Tie atsiskaitymai, kurie įvyksta mokėjimo kortele, mažina neapskaitomą prekybą. Kuo daugiau tokių atsiskaitymų vyksta, tuo mažiau lieka erdvės prekybininkų interpretacijoms“.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ apklausus 226 įmones taip pat nustatyta, kad klientams galimybės atsiskaityti banko kortele nesuteikia 35,4 proc. apklaustų įmonių. Beveik pusė (48,2 proc.) įmonių banko kortelėmis klientams leidžia atsiskaityti ilgiau kaip dvejus metus.

D. Vilčinskas vardijo priežastis, kodėl prekybininkai vis dar neapsirūpina galimybe atsiskaityti banko kortelėmis: „Pirmiausia vis dar gaji nuostata, kad tai brangu, reikalauja daug komisinių, ryšio paslaugos brangios. Antra, dalis prekybininkų nėra tikri dėl savo veiklos tęstinumo ir nenori sudarinėti papildomų sutarčių ar įsipareigojimų prisiimti. Be to, kai kuriems prekybininkams nėra privalomi apskaitos standartai.“

Vangiausiai kortelių skaitytuvais pasirūpina paslaugų sferos įmonės. Tyrimo duomenimis, galimybės atsiskaityti kortelėmis neturi 45,6 proc. paslaugų teikėjų, o didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje kortelėmis atsiskaityti nesiūlo 22,8 įmonių.

Kaip teigė pašnekovas, kuo labiau žmonės įpranta naudotis mokėjimo kortelėmis, tuo jie labiau tikisi visur galėsiantys jomis atsiskaityti. „Jau yra dalis žmonių, kurie atsisako pirkti, jei neturi galimybės atsiskaityti kortele. Laikui bėgant, prekybininkai patys pamatys, kad praranda pajamas“, - įsitikinęs D. Vilčinskas.

Atsiskaitymo banko kortelėmis galimybės dažniau neturi mažos įmonės (1-20 darbuotojų) nei didelės (daugiau nei 20 darbuotojų). Banko kortelių skaitytuvų neturi 25,2 proc. mažų ir 43,9 proc. didesnių įmonių. Ilgiau nei porą metų kortelės atsiskaitymu galima naudotis 60,2 proc. apklaustų įmonių.

„Swedbank“ atstovas nenorėjo atskleisti, kiek kainuoja verslininkams apsirūpinti galimybe atsiskaityti banko kortelėmis. „Kiekvienas atvejis yra individualus. Tai priklauso nuo planuojamų prekybos apimčių, pirkinio vidutinės vertės ar kaip dažnai bus naudojamasi šia galimybe. Dažniausiai yra sutariama dėl mėnesinio mokesčio ir procentinio dydžio“, - prasitarė pašnekovas.

Tyrime įmonių taip pat paklausta, kokią naudą jie mato, turėdami galimybę atsiskaityti banko kortelėmis. Kas trečia įmonė teigė, kad tokia galimybė leidžia rečiau inkasuoti grynuosius pinigus. 26,7 proc. verslo atstovų tiki, kad banko kortelių skaitytuvai pritraukia daugiau klientų, 15,8 proc. įsitikinę, kad taip užtikrinama geresnė darbuotojų kontrolė. Privalumais įvardyti ir didesnis klientų pasitenkinimas bei didesnis laikas, likęs bendrauti su klientu.

Tyrimas atliktas šių metų vasario-kovo mėn. „Omnibus“ metodu. Tyrime apklausti 1008 šalies gyventojai ir 226 įmonės. Tyrimas atliktas „Swedbank“ užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)