Geriau dažniau, bet trumpiau?

Panašu, kad tuo vis dažniau įsitikina ir patys poilsiautojai. Nepailstantis keliautojas, kelionių agentūros „Makalius.lt“ įkūrėjas  Rimvydas Širvinskas teigia pastebintis, kad 2-4 dienų kelionės tampa vis populiaresnės.

„Matau ryškią tendenciją, kad vis daugiau žmonių sau leidžia savaitgalio keliones. Atostogas jie suvokia ne tik kaip savaitės ar ilgesnio laiko poilsį, bet ir savaitgalio ar 3-4 dienų pasprukimą nuo kasdienybės, kai pagriebiama tik, pavyzdžiui, viena darbo diena. Tokios kelionės labai sparčiai populiarėja ir yra ne viena kelionių agentūra, kuri užsiima beveik vien tik tokio poilsio organizavimu“, - sakė R. Makalius.

Kelionių guru teigimu, savaitgalio kryptis diktuoja kelionių organizatoriai ir pigių skrydžių bendrovės.

Rimvydas Širvinskas-Makalius
„Šią vasarą labai populiari Koso sala, mat skrydis yra ketvirtadienį ir sekmadienį. Savaitgalio kelionių topuose yra ir Malta, į kurią išskrendama ketvirtadienį, o grįžtama pirmadienį. Taip pat daugelis žmonių renkasi ir Sardiniją, į kurią išskrendama penktadienį, o atgal parskrendama pirmadienį. Tai vis dar laikoma savaitgalio kelione. Kartais pasitaiko 4 naktų pasiūlymai į Kretą bei Bulgariją“, - vardijo R. Makalius.

Knygoje „Geroji iracionalumo pusė“ amerikiečių profesorius Dan Ariely teigia, kad pirma atostogų diena visad bus geresnė bei įsimintinesnė nei septintoji. Todėl atostogauti keturis kartus per metus, bet po keletą dienų, esą geriau nei vieną, tačiau nepertraukiamą periodą.

„Be to, žmonės ne visada randa laiko išvykti visai savaitei. Galbūt jie verslauja, turi vos kelias dienas, galbūt su antrąja puse yra skirtingi darbo grafikai, tad kartu pabūti jie gali trumpiau. Žinau daugybę žymių žmonių, kurie keliauja bei atostogauja tik savaitgaliais“, - priežastis spėjo keliautojas.

R. Širvinskas pabrėžė, kad kelionės neturi būti asocijuojamos vien su užsieniu – puikiai pailsėti galima ir Lietuvoje. Dar daugiau, net jei atrodo, kad kūnas atsigauti nespėjo, pirmadienį darbe jausitės visiškai kitaip.

„Labai rekomenduoju savaitgalio keliones. Žinoma, derėtų vengti ilgų kelionių su keliais persėdimais – taip nepailsėsite. Geriausia tokiu atveju ieškoti trumpo tiesioginio skrydžio, viešbučio, baseino ar šalia esančios jūros. Pasipliuškenę savaitgalį grįšite visiškai pasikeitę, pailsės ne tik jūsų kūnas, bet ir protas, dvasia.

Nesvarbu, net kaip keliaujate – net po varginančios kelionės autobusu grįšite atsigavę, pasikultūrinę, kažką naujo pamatę, patyrę naujų įspūdžių, kurie jus gaivins dar ilgai. Visi nusipelnėme bent kartais išvykti į kelionę, o trumpa – ir kainuoja mažiau, ir įspūdžiai sodresni, labiau koncentruoti. Tai yra labai naudinga. Be to, visiems siūlau nepamiršti ir poilsio Lietuvoje. Šį savaitgalį su draugais buvau išvykęs į kelionę baidarėmis. Toks ten ir poilsis – grįžau su mėlynėmis, pavargau, tačiau kūno nuovargį nustelbia atsiradęs tarsi antrasis kvėpavimas, galvoje jau verda naujos idėjos, lengviau kibti į naujus darbus“, - tikino pašnekovas.

Kelionių mėgėjo teigimu, vis populiaresnės ir kelionės autobusais.

Prašai pakelti ranką, o pakelia koją

Turinčių mažai laiko, tačiau norinčių pailsėti klientų antplūdį teigia pajutęs ir sanatorijos „Eglė“ direktorius medicinai, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Arvydas Balčius. Jo teigimu, pagal tai planuojamos ir procedūros – šiandien sanatorijose nebūtina praleisti savaitės ar dviejų.

„Vis daugiau klientų, kurie atvyksta vien savaitgalio procedūroms. Tie, kurie planuojasi iš anksto, atvažiuoja pirmadienį popiet ir išvyksta sekmadienio vakare. Tokių yra tikrai daug.

Per trumpą laiką žmonėms siūlome subalansuotas paslaugas – jei šeštadienį gauna purvo procedūrų, tai sekmadienį žmonės pailsi voniose. Tokio trumpalaikio poilsio esmė – organizmo grūdinimas. Poros dienų užtenka, kad žmogus pailsėtų, atsigautų. Tačiau čia svarbiausia yra tai, kad žmogus pakeičia aplinką“, - sakė A. Balčius.

Specialisto teigimu, procedūros, kurioms pakanka dviejų-trijų dienų, yra skirtos grūdinimuisi, o tos, kurioms prireikia ir savaitės ar daugiau – labiau orientuotos į gydymą. Tačiau net dienos ar dviejų išvykimas iš namų yra gera idėja.

„5 dienas per savaitę žiūrėti į tas pačias sienas, važiuoti į darbą tuo pačiu maršrutu, valgyti toje pačioje valgykloje – visa tai neapsakomai išsekina, atbukina organizmą. Sanatorijoje žmogaus organizmas būna dirginamas ir įsijungia kiti kompensaciniai mechanizmai, organizmas prabunda, yra išstumiamas iš automatinės būsenos. Būna, kad mankštos metu prašai pakelti ranką, o pakelia koją – tiek nuvargę būna kai kurie“, - pabrėžė A. Balčius.

Jis skaičiavo, kad trumpų atostogų pakanka jaunesniems žmonėms. Tuo metu vyresniems keliautojams neretai prireikia ilgesnės pertraukos – 10-12 dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)