Prisidėjo prie įmonių konkurencingumo

Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) veiklos sritis „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“ buvo orientuota į juridinius asmenis, kurie užsiima žemės ūkio produktų perdirbimu ir (arba) rinkodara, arba užsiima žemės ūkio veikla ir perdirba dalį valdoje užaugintos produkcijos.

Žemės ūkio produktų perdirbimui, rinkodarai ir plėtrai iš KPP iš viso skirta 110,2 mln. Eur paramos.

„Šiuo metu parama jau pasinaudojo 125 paramos gavėjų, kuriems planuojama išmokėti 88 mln. Eur. Tad parama pagal šią veikos sritį ženkliai prisidėjo prie įmonių konkurencingumo didinimo, mat lėšos buvo skiriamos žemės ūkio produktams perdirbti, inovacijoms, naujoms technologijoms bei procesams diegti siekiant sukurti naujus, geresnės kokybės produktus“, – sako Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Paramos verslui skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Kvedarienė.

Strateginiame plane yra numatytos dvi priemonės, susijusios su žemės ūkio produktų perdirbimu: „Investicijos į žemės ūkio produktų perdirbimą (finansinės priemonės)“ ir „Investicijos į bioekonomikos verslus (subsidijos)“.

Paskoloms numatyta 10 mln. eurų

Remiant investicijas į žemės ūkio produktų perdirbimą, siekiama didinti žemės ir maisto ūkio sektoriaus konkurencingumą, sudarant galimybes kurti didesnės pridėtinės vertės žemės ir maisto ūkio produktus. Tam teikiamos paskolos ir finansavimas gali apimti investicijas į materialųjį ir nematerialųjį turtą, taip pat apyvartinį kapitalą.

Finansinei priemonei 2023-2027 m. skirta 10 mln. Eur, o maksimali paskolos suma – 1 mln. Eur. Paskolos trukmė – iki 5 metų.

Veiklą pradedančioms įmonėms, veikiančioms iki 3 metų, arba įmonėms, atitinkančioms mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ) statusą, paranku tai, kad paskola gali būti derinama su subsidijos elementu – iki 40 proc. daliniu paskolos nurašymu, jei paramos gavėjas pasiekia nustatytus veiklos rodiklius.

Finansavimo gali kreiptis juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio produktų perdirbimu. Sąlyga – pareiškėjas užsiima žemės ūkio produktų perdirbimu ne trumpiau kaip 1 metus iki paraiškos pateikimo; jo pajamos iš žemės ūkio produktų perdirbimo 1 metus iki paraiškos pateikimo sudaro ne mažiau kaip 50 proc. visų pajamų.

Skatins inovatyvių produktų gamybą

Investicijas į bioekonomikos verslus remiančia priemone siekiama paskatinti žemės ūkio produktų perdirbimą į aukštos pridėtinės vertės produktus. Subsidijos bus teikiamos gamybinėms investicijoms į inovatyvius bioekonomikos verslus, jau veikiančių gamybinių pajėgumų modernizavimui ir visiškai naujų produktų kūrimui, perdirbant žemės ūkio produkciją į maistui skirtus produktus, pašarus bei tarpinius produktus, kurie gali būti panaudojami tolesnėse gamybos grandyse maisto ar kituose pramonės sektoriuose.

Priemonei planuojama skirti 50 mln. Eur, vidutinė projekto vertė – 5 mln. Eur. Paramos intensyvumas: 20 proc. – didelėms įmonėms (t, y. neturinčioms mažos -vidutinės įmonės statuso); 50 proc. – labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms.

Į paramą galės pretenduoti juridiniai asmenys, užsiimantys arba ketinantys užsiimti žemės ūkio produktų perdirbimo veikla.

„Pagrindinis skirtumas tarp KPP besibaigiančio ir naujojo laikotarpio priemonių yra tas, kad 2023 m.–2027 m. parama bus skiriama, tik kai investuojama į technologijas, kuriomis žemės ūkio produktai perdirbami į aukštos pridėtinės vertės produktus, skirtus maistui ar tolimesniam panaudojimui. Be to, numatomi gaminti produktai turės būti inovatyvūs Lietuvos mastu arba tokiu mastu inovatyvios turės būti jų gamybai taikomos technologijos“, – pabrėžė A. Kvedarienė.

Skiriant paramą ypatingas dėmesys bus teikiamas projektams, kuriuose gamybos procese bus taikomi žiedinės ekonomikos principai – perdirbamos gamybos metu susidariusios atliekos; taip pat tiems, kur kaip žaliava naudojami vietiniai, ypač paties pareiškėjo užauginti žemės ūkio produktai; ekologiški ir (arba) pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą (NKP) užauginti žemės ūkio produktai ir kt.