Gavo paramą smulkiesiems

Pirmąja paraišką pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra" " veiklos sritį "Parama smulkiesiems ūkiams" pateikęs ūkininkas A. Meseckas teturėjo pasodinęs 0,5 ha šilauogių. Investicijoms į nuosavą ūkį A. Meseckas užsidirbo Anglijoje ir Danijoje. Smulkaus ūkio plėtrai skirta parama leido jam sukurti mišrų ūkį – Stirniškių ūkininkas įsigijo naujos technikos, šilauogių sodinukų ir vienuolika danielių.

Gyvūnus pirko tik dėl jų lengvos priežiūros ir būtinų reikalavimų paramai gauti atitikimo. Tačiau dabar Stirniškiuose ganosi jau daugiau kaip 70 danielių. Patelės parduodamos veislei, patinėliai – mėsai, todėl ūkis gauna papildomų pajamų.

Stirniškių ūkininkas neslepia, kad be paramos ūkis taip greitai nebūtų sustiprėjęs – ja ūkininkas pasinaudojo keliskart. Iš pirmojo projekto paramai gauti skirtų lėšų A. Meseckas įsigijo nedidelį, modernų traktorių šilauogyno priežiūrai ir 11 danielių. Iš antrojo - dalį gautos sumos panaudojo produktų iš savo mišraus ūkio žaliavos perdirbimui ir tiekimui į rinką, pirko mikroautobusą su šaldymo įranga, o ūkiniam pastatui atnaujinti - statybinių medžiagų.

Perspektyva atsiveria perdirbantiems produkciją

Gavęs paramą produktų iš savo ūkio gamybai, ūkininkas įsigijo liofilizatorių. Dalį užaugintų šilauogių liofilizuoja. Šalčiu džiovintos uogos išsaugo savo vertingąsias savybes ir turi didelę paklausą. Jas mielai perka ir bitininkai, su kuriais A. Meseckas bendradarbiauja. Ūkininkas mąsto, - jei turėtų didesnį liofilizavimo įrenginį, galėtų liofilizuoti ne tik uogas, bet ir daržoves bei danielių mėsą.

Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos paramos sustiprintas Stirniškių ūkis plečiasi – šiemet ūkininkas pasodino gervuogių plotelį, planuoja įveisti naują braškių plantaciją.

„Perspektyvą matau neblogą, tik reikia paramos darbo našumui didinti,",– sako ūkininkas, jau studijuojantis Lietuvos kaimo plėtros programos 2023 – 2027 metų strateginį planą (Strateginis planas) ir ieškantis galimybių užaugintos produkcijos perdirbimo verslui plėsti.

Strateginiame plane - kryptingesnės paramos priemonės smulkiesiems

Platesnės galimybės ir tikslesnis rėmimas nei Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programoje smulkiesiems ūkininkams numatytas Strateginiame plane, kuriame labai smulkiems ir smulkiems-vidutiniams ūkiams remti sukurtos atskiros intervencinės priemonės.

Strateginiame plane smulkių ir vidutinių ūkių plėtrai numatyta skirti 45 mln. Eur paramos, labai smulkių ūkių plėtrai – 15 mln. Eur.

Labai smulkūs ūkiai bus remiami pagal priemonę ,,Labai smulkių ūkių plėtra". Paramos lėšomis bus skatinama gaminti aukštesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktus, orientuotis į rinką, daugiau dėmesio skiriant naujoms technologijoms, skaitmenizacijai, taip pat norima paskatinti bendradarbiavimą, įgyvendinant ūkininkų grupių projektus ir kolektyvines investicijas.

Paramos galės prašyti ne tik žemės ūkio veikla užsiimantys fiziniai asmenys, bet ir juridiniai asmenys, žemės ūkio kooperatyvai, superkantys ir realizuojantys tik savo narių valdose užaugintus ir jų pagamintus produktus.

Svarbi dar viena naujovė – paramos galės kreiptis ir keli ūkio subjektai, įgyvendindami kolektyvines investicijas, tokiu atveju didėtų parama.

2023-2027 m. laikotarpiu labai smulkiems ūkiams numatyta didesnė parama – iki 25 000 Eur. Jeigu projektą įgyvendins 2 ūkio subjektai, parama sieks iki 50 000 Eur, jei 3 – iki 75 000 Eur, o jeigu dalyvaus 4 ar daugiau ūkio subjektų – 100 000 Eur.

Taip pat pakelta valdos ekonominio dydžio kartelė: kai paraišką teiks vienas žemės ūkio subjektas, valdos ekonominis dydis turės būti ne mažesnis kaip 8 000 Eur ir ne didesnis nei 16 000 Eur. Kai paraišką kartu teiks keli ūkio subjektai – žemės ūkio valdos ekonominis dydis turės būti ne mažesnis kaip 4 000 Eur ir ne didesnis nei 16 000 Eur.

Atkreiptinas dėmesys, kad parama nebebus mokama kaip išmoka, išlaidos bus kompensuojamos. Paramos intensyvumas sieks iki 85 proc.

Pagal SP intervencinę priemonę „Smulkių–vidutinių ūkių plėtra" paramos galės kreiptis ūkiai, kurių įregistruotas žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra ne mažesnis kaip 16 001 Eur ir ne didesnis kaip 30 000 Eur. Pagal šią priemonę galima didžiausia paramos suma projektui – 200 000 Eur, didžiausias paramos intensyvumas – 65 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.